Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 4. 2010,
9.08

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasveti nasvet sajenje oskrba jagode jagodičevje

Ponedeljek, 19. 4. 2010, 9.08

6 let, 1 mesec

Sajenje in oskrba jagodičevja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Sadne rastline, ki rodijo sočne jagode, uvrščamo med jagodičevje. Večina je grmastih ali rozgastih rastlin, z izjemo jagod, vsem pa ustrezajo hladnejša rastišča z zadostno vlago v tleh.

Jagode vsebujejo številne koristne snovi, ki ugodno vplivajo na naše zdravje, izboljšajo videz in upočasnijo staranje, uživamo pa jih sveže, vkuhane, vložene in zamrznjene.

Lega

Tudi na majhnem vrtu imamo zaradi stavb, večjih dreves in drugih postavitev različne pogoje za rast. Dobre lege namenimo zahtevnejšim rastlinam, nekoliko slabše in delno senčne pa bodo ravno pravšnje za ribez, kosmuljo, josto in druge. To še posebej velja v podnebno toplejših območjih, kjer bo opoldanska senca varovala rastline pred močno pripeko in sušo, ki jo slabše prenašajo.

Sajenje. Jagodičevje sadimo vsaj 1,5 m narazen in nekoliko globlje, kot je raslo v drevesnici, ter ga porežemo. S tem spodbudimo rast, izboljšala pa se bosta tudi kakovost in debelina jagod. Večini ustreza nevtralen pH tal, izjema so le ameriške borovnice.

Podobno kot azalejam in rododendronom jim pripravimo kislo rastišče, ki ga vzdržujemo z vsakoletnim dodajanjem ustreznih substratov in specializiranih gnojil.

jagode | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vzgoja

Ribez, kosmuljo, josto in ameriško borovnico vzgajamo večinoma kot grme. Zahtevnejši vrtnarji se bodo lotili tudi oblikovanja špalirja, kar zahteva več znanja in predvsem angažiranosti. Posebno zanimiva je vzgoja na visokem deblu, ki vzbuja pozornost ne samo s pridelkom, temveč tudi z videzom. Maline, robide in tayberry pa potrebujejo zaradi značilne rasti oporo, ki je lahko lesena ali žičnata.

Vzgojna rez in vzdrževanje oblike

Ob sajenju porezani grmi bodo pognali večje število poganjkov, ki jih naslednje leto zredčimo in pustimo samo štiri. Med letom bo pognala nova rast, ki jo v drugi polovici leta spet redčimo. Tako bomo imeli v grmu štiri dveletne in štiri enoletne poganjke. Enako postopamo tudi naslednja leta do pomlajevanja grmov. Črni ribez in josto pomladimo po četrtem letu (odstranimo štiri najstarejše poganjke), rdeči ribez in kosmulje pa po osmem. Z redno rezjo skrbimo, da je v grmu zadostno število vsakoletnega lesa. Pri rdečem ribezu je priporočljivo tudi krajšanje enoletnih rodnih poganjkov oz. redčenje cvetnega nastavka, da se razvijejo težji grozdi z debelejšimi jagodami.

Maline, robide in tayberry ob sajenju skrajšamo na višino 30 cm, rodijo pa na enoletnih poganjkih, ki zrastejo iz koreninskega vratu in korenin. Poganjki se po obiranju posušijo, tako da ni težko ugotoviti, kaj porezati. Izjema so dvakrat rodne maline, ki rodijo tudi na letošnjih poganjkih in še enkrat naslednje leto.

Gnojenje

Dodajanje hranil je pomembno za zagotavljanje ugodnih rastnih pogojev. Za boljše lastnosti tal in zadovoljivo prisotnost humusa skrbimo z organskimi gnojili, mineralne sadjarske mešanice pa dodajamo za doseganje boljših pridelkov in odpornosti od novembra do junija.

Ne spreglejte