Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 7. 2014,
10.15

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasvet zdravje zdravilo rman

Ponedeljek, 28. 7. 2014, 10.15

6 let, 1 mesec

Rman po ljudskem zdravilstvu prežene migreno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Rman je trajnica, ki med junijem in oktobrom naše travnike obarva v belo. Ljudsko zdravilstvo rmanu pripisuje številne zdravilne lastnosti, zato si ga podrobneje oglejmo.

Navadni rman je trajnica iz družine nebinovk, ki raste na sončnih, delno senčnih predelih s suhimi tlemi. Rastlina z zelenimi listi in belimi (lahko pa tudi rožnatimi) cvetovi zraste tudi do pol metra visoko.

Pri nas rman običajno cveti belo, s svojimi cvetovi pa nas nase opozarja vse od junija do oktobra. V tem obdobju lahko mlade rmanove cvetove tudi nabiramo za domačo rabo. Že prej, spomladi, nabiramo rmanove zelene liste.

Kako nabiramo, sušimo in shranjujemo rman? Rman lahko nabiramo kot cvetje. Stebla porežemo tik nad tlemi in šopke obesimo, da visijo s cvetovi navzdol. Pomembno je, da rman sušimo v dobro zračenem prostoru in v senci, saj sicer cvetovi počrnijo. Ko se rman posuši, ga narežemo na manjše kose in shranimo v temne kozarce, ki jih lahko nepredušno zapremo.

Kako ga uživamo oziroma uporabljamo? Poparek/ čaj: od 10 do 20 ščepcev posušenega rmana prelijemo s pol litra vroče vode in tak nesladkan čaj pijemo trikrat dnevno. Čaj lahko pripravimo tudi sproti – žličko rmana stresemo v skodelico in prelijemo z dvema decilitroma vroče vode.

Parna kopel: pest posušenega rmana stresemo v nizko, a široko posodo in prelijemo z vročo vodo. Nad paro se nagnemo z obrazom in se pokrijemo z brisačo. Nežno vdihujemo paro.

Obkladki: skuhamo bolj skoncentriran rmanov čaj. Vanj namočimo bombažno krpico in si jo položimo na obraz ali oteklino, blažjo opeklino ali rano.

Mazilo: rman skupaj s trpotcem skuhamo s svinjsko mastjo, nato pa poberemo rastlinje in mast ohladimo. Shranimo jo v lončke. Mazilo deluje antiseptično in pomaga pri celjenju površinskih ran.

Pri čem pomagajo rmanovi pripravki? Rman so že stara ljudstva uporabljala pri razkuževanju in celjenju ran ter pri zaustavljanju krvavitev.

Z rmanovim čajem lahko izvajamo zdravilno kuro – trikrat dnevno največ šest tednov pijemo dve ali tri skodelice čaja, nato kuro prekinemo za mesec dni. Rmanov čaj čisti ledvice, menda pa pomaga tudi pri težavah z mehurjem. Z rmanom lahko izvajamo tudi parno kopel, saj čisti dihala. Znižuje krvni tlak, pomirja, pomaga pa tudi pri nespečnosti.

Z rmanovim čajem lahko blažimo vročico, saj spodbuja potenje in niža telesno temperaturo. Z njim lahko ublažimo tudi migrenske napade.

Palačinka z rmanom 2 jajci 2 žlici moke 2 žlici mleka 2 žlici nasekljanih rmanovih listov

Rman operemo in drobno nasekljamo. Mleko, jajci in moko zmešamo v gladko testo, dodamo rman in ga vmešamo v maso. Začinimo s soljo, po želji tudi z majaronom. Spečemo kot palačinko.

Ne spreglejte