Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Petek,
25. 4. 2014,
20.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

homoseksualnost Afrika umetnost

Petek, 25. 4. 2014, 20.20

8 let

Razstava o homoseksualnosti v Senegalu bo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Organizatorji razstave o homoseksualnosti v Afriki ne klonijo pod pritiski Senegala, države, kjer je istospolna usmerjenost kaznivo dejanje.

"Razstava o homoseksualnosti bo v Senegalu povzročila nestrinjanja, vendar se kljub temu ne želimo avtocenzurirati," po navajanju časnika The Art Newspaper pravi neodvisna kustosinja Ato Malinda. Potujoča postavitev o istospolni usmerjenosti v Afriki bo tako v Senegal prispela v začetku prihodnjega meseca, čeprav so nekateri vodilni akademiki v državi odsvetovali njeno odpoved. Na razstavi z naslovom Precarious Imaging: Visibility and Media Surrounding African Queerness, ki bo na ogled med 7. majem in 18. julijem, bodo predstavili dela Kaderja Attije, Andrewa Esieba, Tanele Muholi, Amande M. Kerdahi in Jima Chuchu. Kustosinja pa postavitev organizira v sodelovanju z Koyem Kouohom, umetniškim direktorjem Raw Material Companyja, neprofitnega umetniškega centra v Dakarju, in predstavlja odprtje spremljajočega programa Dak'Art 2014, 11. Bienala sodobne afriške umetnosti, ki bo potekal med 9. majem in 8. junijem.

Cilj razstave je osvetlitev v Afriki kriminalizirane homoseksualnosti, kjer ta, poleg Senegala, še v drugih 37 državah celine predstavlja kaznivo dejanje, zanjo pa so predpisane stroge kazni, v nekaterih primerih celo dosmrtni zapor. Umetniško tematiziranje istospolne usmerjenosti stremi tudi k problematiziranju poročanja afriških medijev, ki je do te manjšine velikokrat žaljivo, poroča The Art Newspaper.

V Nigeriji istospolno usmerjene lahko doleti tudi 14 let zapora Aktivitska in fotografinja Zanele Muholi iz Južne Afrike na razstavi predstavlja svojo odmevno serijo z naslovom Faces and Phases. Projekt, s katerim se ukvarja od leta 2007, zajema fotografije afriške lezbijke in transseksualne ženske. "V večini podob se lahko prepozna marsikatera ženska; vsaka od njih bi bila lahko vaša hčer ali pa punca iz sosednjega bloka," pravi Malina in poudarja, da gre za podobe, ki v Senegalu še niso bile na ogled.

Egipčansko-ameriška umetnica Amanda Kerdahi M. bo predstavila delo, ki tematizira položaj afriških žensk. 100 Conversations je njen novi video, v katerem so na ogled intervjuji s 100 ženskami iz Kaira, ki med kajenjem cigarete govorijo o svoji seksualnosti. Zaradi zaščite njihove identitete so v središče kadra postavljene le njihove ustnice, iz istega razloga pa ni posnet tudi njihov glas.

Nigerijski fotograf Andrew Esiebo se v svojem odvijajočem se projektu z naslovom Who We Are ukvarja s homoseksualci iz mesta Lagosa. Serija fotografij na močen način poudarja kontekst, v katerem so podobe nastale. Januarja je nigerijski predsednik v državi še okrepil protigejevske zakone. Po novem se tako lahko istospolno usmerjeni posamezniki v Nigeriji spopadajo tudi s kaznijo do 14 let zapora.

Jim Chuchu je kenijski umetnik, kjer je homoseksualnost prav tako kazniva, s to izjemo, da je v določenih delih družbe delno sprejeta. Avtor se v svojem projektu ukvarja s tezo, da je homofobija v deželo vstopila z misijonarji in kolonialisti. "Chuchovo delo osvetljuje zgodovino, čas, v katerem je bila beseda sodomija za nas neznanka, istospolno seksualna dejanja pa sprejeta," še pravi Malinda. Francosko-alžirski umetnik Kader Attia se na razstavi predstavlja z videom Collage iz leta 2011, v katerem predstavlja življenje transseksualcev v Alžiriji in Mumbaju. "O homoseksualnosti v Afriki je treba govoriti," pravi še Malinda. "V nekaterih državah, kot na primer Ugandi, se okoliščine na tem področju namreč še slabšajo, medtem ko je v Keniji mogoče zaznati spremembe na bolje."

Ne spreglejte