Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2014,
8.44

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 18. 2. 2014, 8.44

8 let, 5 mesecev

Razbil vazo Ai Weiweia, vredno milijon dolarjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Policija je v Miamiju aretirala Maxima Caminera, ki je razbil vazo kitajskega umetnika Ai Weiweia. S tem je protestiral proti politiki muzeja Perez, ki razstavlja zgolj dela tujih umetnikov.

Caminero, ki je bil sicer rojen v Dominikanski republiki, je vazo razbil v na novo odprtem muzeju, razbita vaza pa je bila ena od 16 razstavljenih vaz Ai Weiweia, vredna milijon ameriških dolarjev oziroma 730 tisoč evrov. To je storil v pričo varnostnikov, ki so ga takoj prijavili policiji, pozneje pa je povedal, da ni vedel, koliko so vaze vredne.

Caminero meni, da bi morali lokalni muzeji podpirati tudi umetnike, ki tam plačujejo davke. "Muzej je porabil 200 milijonov dolarjev javnega denarja za gradnjo svojih prostorov. Začeli so z razstavo del Ai Weiweija, da bi vzbudili pozornost, medtem pa še naprej ignorirajo lokalne umetnike," je povedal za New York Times. Ai Weiwei je sicer znan kot oster nasprotnik kitajskih oblasti, zaradi česar so ga leta 2011 za tri mesece pridržali brez obtožnice, po besedah policije zaradi utajevanja davkov.

Njegove pobarvane vaze tako kot umetnik dpadajo med bolj kontroverzne, saj gre za prebarvane, dva tisoč let stare vaze iz obdobja dinastije Han. Številni menijo, da je Ai Weiwei s tem uničil zgodovinske artefakte, za nameček pa je eno od vaz razbil tudi sam in to dokumentiral. Fotografije dogodka prav tako visijo v muzeju.

Ne spreglejte