Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
22. 2. 2016,
15.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Kitajska

Ponedeljek, 22. 2. 2016, 15.05

6 let, 1 mesec

Kitajski ponaredki: od avstrijske vasi do Pariza in beneških kanalov

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Na Kitajskem obstaja kopija avstrijskega kraja. Posnetek mesta je do izvirnika precej pošten, pozabili niso niti na fontano in spomenik na trgu. To pa ni edina arhitekturna kopija v tej državi.

Hallstatt je avstrijska vas ob jezeru, ki je na Unescovem seznamu svetovne dediščine in ki vsako leto v svoje zaledje privabi številne turiste. Vendar pa to ni edini Hallstatt, ki obstaja. Na Kitajskem je namreč še eden. Gre za kopijo.

 

Hiše, kjer ni nikogar doma Kitajci so se namreč pred leti domislili, da majhno avstrijsko mesto prenesejo na svoj jug. Podjetje China Minmetals se je tega projekta, vrednega več kot 840 milijonov evrov, lotilo pred slabimi petimi leti. Za izgradnjo posnetka so najeti izvedenci naredili načrte in podrobne fotografije, na podlagi katerih je nastal prostorski klon.

Junija leta 2011 so ga začeli graditi, leto pozneje pa je že bil pripravljen za prve obiskovalce in obiskovalke. Pa vendar se načrti s tem niso uresničili.

 

 

Kraj, kjer skoraj nobeden ni doma Cilj je namreč bil, da bodo stanovanja in hiše v kitajskem posnetku avstrijskega kraja lahko brez težav prodali in s tem oživeli mesto. A vseh teh letih se to ni zgodilo, redki so si tam izbrali dom. Je pa zato kraj postal turistična atrakcija in prava meka za poročno fotografijo. In to ga na nek način rešuje.

Posnetek kot turistična priložnost Ideja o kitajskem kraju, kjer so tako natančno preslikali barvite stavbe avstrijskega izvirnika in videz osrednjega trga, s cerkvijo in fontano vred, pa je že ob nastanku v Evropi spodbudila mešane občutke. Prav tako za namero na drugem koncu sveta v hallstattski lokalni upravi dolgo niti niso vedeli.

O tem, da na Kitajskem nastaja replika avstrijskega kraja, je župan originalnega Halstatta Alexander Scheutz zvedel, ko je bila gradnja že v teku. Čeprav je sam projekt, kljub zadržanemu delu prebivalcev njegovega okoliša, sprejel z odobravanjem, celo s ponosom, in vse skupaj videl kot turistično priložnost. Na uradni otvoritvi pa je tako s tem kitajskim krajem podpisal tudi sporazum o kulturnem sodelovanju.

Kitajski Pariz je zapuščen Graditeljski in arhitekturni posnetki pa za Kitajsko niso nič nenavadnega in novega. Tako je na Kitajskem svoj posnetek dobil tudi Pariz, začenši z Eifflovim stolpom in nekaj stavbami francoskega velemesta na vzhodu te azijske države, v kraju Tianducheng.

 

 

Kitajski kraj v pariškem duhu se je začel razvijati že pred leti, natančneje leta 2007. Predvidevali so, da bo v njem živelo deset tisoč ljudi, a načrti se niso uresničili. Bivanjski in turistični eksperiment je danes mesto duhov. Stavbe v njem so večinoma zapuščene. Okrasne zelenice okoli Eifflovega stolpa na tem delu sveta so postale vrtovi tistih, ki tu kljub vsemu živijo.

Kitajski kič: od Italije do New Yorka Italijanski duh z beneškimi kanali, rimskim Kolosejem, modo in toskanskim Chiantijem so si zamislili v bližini kitajskega mesta Tianjin, v nakupovalnem središču Florentia Village.

 

Poslovni predel kitajskega mesta Tianjin predstavlja posnetek newyorškega Manhattna. In to so le nekateri primerki kitajskih kopij mest in arhitekture.

Ne spreglejte