SiolNET. Trendi Dom
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Frizerski salon, ki je videti kot zaodrje gledališča (foto)

1

termometer

"Veliko ljudi mi reče, da se v mojem frizerskem salonu počutijo, kot da so prišli v zaodrje gledališča in jih urejam za predstavo," je razložila prve vtise Nevenka Senica, lastnica salona v Šentjurju.

Arhitekturni presežki ne nastajajo samo v prestolnicah, ampak tudi drugje, če so ljudje le odprtega duha. Nevenka Senica, lastnica frizerskega salona Art N, je ob prestavljanju salona iz enega prostora v drugega poiskala pomoč arhitekturnega biroja ARHIMETRICS.

V dveh mesecih od ideje do realizacije "To je moja druga selitev in želela sem, da bo tokrat salon res nekaj več. Poleg tega sem imela na voljo zelo malo časa, samo dva meseca, in če bi se z vsem sama ukvarjala sama, bi bilo spet vse narejeno napol. Poiskala sem pomoč arhitektov ARHIMETRICS, ker sem njihove projekte že poznala in sem bila nad njimi navdušena, " pove lastnica salona.

V drugem delu mesta je našla nov prostor, ki je bil na prvi pogled zelo osiromašen. "Vsa ideja je bila, da v industrijski prostor brez duše in karakterja vnesemo nekaj nepričakovanega," razloži koncept urejanja prostora arhitekt Dare Vasiljevič.

Pri načrtovanju prostora so upoštevali željo naročnika projekta, da je striženje ločeno od preostalega servisnega programa (pranje las, manikira, garderoba in podobno).

Če ste navajeni, da ko stopite v frizerski salon, najprej opazite prostore za umivanje las, je tukaj ta del popolnoma skrit za steno, najprej pa vas pozdravi majhna čakalnica z udobnima naslonjačema ter pogled na dolg delovni pult, ki je namenjen urejanju pričesk.

Igra skritega in zakritega "Želeli smo, da že pri vstopu v salon začutiš idejo vsega interierja. Edini element v prostoru je osrednji kubus, okrog katerega so nanizani vsi programi salona, vse obstoječe stene pa so ostale proste. Ustvari se igra skritega in odkritega, odprtega in zaprtega," pravi arhitekt in nadaljuje: "Ker je prostor najemniški, smo zaradi navezav na obstoječe inštalacije tla v enem delu dvignili, s čimer smo se izognili vsem posegom v konstrukcijo objekta, hkrati pa dosegli učinek lebdenja osrednjega kubusa v prostoru."

Na začetku je lastnica izrazila skrb glede odziva lastnika prostora na načrtovane posege, a ko je ta videl načrte, je bil njegov odziv zelo pozitiven: "Všeč mi je, da se je strinjal z obnovo prostora in rekel tisto, kar arhitekti ves čas ponavljamo: da se bo zaradi takšne arhitekturne intervencije dvignila tudi vrednost preostalih prostorov."

Osnovni gradbeni material dobil glavno vlogo Keramične ploščice na tleh so najprej zalili s sivim epoksi tlakom in stene pobarvali v enakem odtenku. Hladnost tal so otoplili z lesom oziroma OSB ploščami. "Razmišljali smo, da bi osnovni gradbeni material, ki ga vsi skrivajo, izpostavili. Plošče OSB smo samo pobrusili in jih zaščitili z mat lakom, da ne bi čez čas zaradi sonca porumenele. Osnovni gradbeni material je postal je nekaj toplega, sploh v kombinaciji s kontrastnimi sivimi stenami in tlemi."

Tudi z nizkim proračunom se lahko naredi zanimiv prostor Lastnica je ob naročilu projekta izrazila pogoj, da se zastavljene vsote denarja za prenovo ne presežejo. "Želela sva pokazati, da se lahko tudi iz omejenega in nizkega proračuna z dobro premišljenim projektom naredi kakovosten, funkcionalen in zanimiv prostor.

Tudi tukaj smo, tako kot v mnogo svojih dosedanjih projektih, s pravo idejo, izbiro ustreznih materialov in dekorativnih elementov dosegli dober končni rezultat, za katerega je bilo porabljenega precej manj denarja, kot se zdi na prvi pogled," nadaljuje arhitektka Tanja Špan, solastnica biroja.

Okna, ki niso spadala v njihov koncept interierja, prav tako tudi steno zadaj, so zakrili z zavesami, nastala je gledališka scena. "Vse stene, tla in stop smo pobarvali na temno. Ljudje se preveč bojijo temne barve, saj mislijo, da bo prostor postal turoben. A to ni vedno tako, treba je samo znati pravilno kombinirati," nadaljuje Tanja.

Popolni face-lift salona in lastnice Lastnica salona je s prenovo začela nov imidž. "Prav je, da se njena frizerska filozofija ujema z delovnim okoljem. Zanima pa nas, ali bo zaradi drugačnega prostora nastala razlika v številu obiskovalcev in ali se bodo ti spremenili.

Lastnica je naredila popolni 'face-lift' in želiva ji, da ji bo prenovljena podoba salona pomagala pri še večji prepoznavnosti in da ji bo to hkrati pripomoglo pri pridobivanju novih strank," sklene arhitekt.

Pri prenovi salona je sodelovala ekipa arhitektov Arhimetrics: Dare Vasiljević, Tanja Špan, Janez Vrhunc, Blaž Zupanc.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin