Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2015,
12.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

jajca velika noč Alenka Košir pirhi

Sreda, 1. 4. 2015, 12.06

6 let, 6 mesecev

Alenka Košir barva pirhe po receptu najbolj znane ameriške gospodinje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Alenka Košir se je navdušila nad barvanjem pirhov s svilo in z nami delila nekaj nasvetov, da boste imeli popoln velikonočni izdelek.

Alenka Košir, ki jo zadnje čase poznamo predvsem kot vaditeljico telovadbe in promotorko zdravega načina prehranjevanja, rada preizkuša tudi nove, naravne načine barvanja jajc.

"Ideje sem večinoma našla na spletu, z barvami in čebulo smo pirhe barvali še doma, ko smo bili otroci, le da jih morda zdaj barvamo z bolj naravnimi, kot sem sama s svojimi otroki naredila pred dvema oz. tremi leti."

Lani in tudi letos bodo jajca pobarvali s svilo, po postopku, ki ga je našla na spletni strani ameriške kraljice gospodinjskih vsebin Marthe Stewart.

Postopek

Surovo jajce zaviješ v košček svile (velikost 20x20 cm) tako, da je lepa stran obrnjena proti jajcu. Zavežeš blago z žičko. Nato zaviješ jajce še v bel bombaž, da se barva ne razliva na druga jajčka, in daš jajca v vodo z dvema žlicama kisa. Ko jajca zavrejo, jih na zmernem ognju kuhaš še 25 minut. Odstraniš jih iz vode in počakaš, da se ohladijo. Nato jih odviješ in premažeš z jedilnim oljem.

Dodatni nasveti za barvanje jajc s svilo

  • Če želite, da se barva lepo pozna na jajcih, izberite temnejše barve. Svetlo modra na jajcu je bila na blagu temno modra. Pastelne barve na svili se praktično ne poznajo, prav tako siva barva.
  • Blago svile naj bo gosto tkano in čim bolj debelo. Tanke/prosojne rutke ne bodo dale od sebe nič barve. Zelo so primerne kravate.
  • Izbirajte majhne vzorce na svili, saj ti pridejo bolj do izraza kot veliki vzorci.
  • Poskusite čim tesneje zaviti jajce. Žičke za zavijanje blaga niso tako priročne, z navadno elastiko gre hitreje in bolj na tesno. Bombaža ne zavijajte na tesno, ker vam jajce lahko poči.

 | Foto:

Malce drugače z barvami

Alenka je poskusila jajca krasiti tudi z barvami, a spet z malce drugačnim postopkom. "Jajca smo najprej zavili v bombažne majice, nogavice ali podobno, dodali smo tudi rožice ali liste trave, jih skuhali in nato še vroče na hitro pomočili v barve.

V vsako posodico sem dala dve vrečki barve, zelo malo vode, da je močnejši koncentrat, in pa zelo malo kisa. Nato sem kuhana jajčka polivala z različnimi barvami, treba pa je začeti s svetlimi in preiti na temnejše."

 | Foto:

Barvanje jajčk s teranom

Ob pogledu na jajčka, ki se svetlikajo na svetlobi, bi pomislili, da so na njih mali Swarovski kristalčki, a je ves trik samo v teranu. "Pred tremi leti sem pirhe barvala s teranom in res so nekaj posebnega, saj na njih ostanejo mali kristalčki."

Ne spreglejte