Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 12. 2013,
16.14

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Delimo lepe želje poslovna darila

Torek, 17. 12. 2013, 16.14

5 let, 5 mesecev

Poslovna darila umetnost obdarovanja ali znak slabega okusa?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obdarovanje je staro skoraj toliko kot človeštvo. Sprva je bilo to darovanje bogovom, da bi nam bili naklonjeni in bi pomirili njihovo jezo, danes kot znak izkazovanja hvaležnosti in spoštovanja.

Darila so marsikdaj pogasila tudi vojno vročico

Obdarovanja so bila pomembna pri nastajanju novega sveta, osvajanjih in vojnah, saj so bila del mirovnih pogajanj, slavij in navsezadnje "poslovnih" dogovorov, torej trgovanja. Tudi v Sloveniji so že od srednjega veka znani primeri takšnega obdarovanja, je pa prvi dokumentirani primer v našem prostoru, ko sta si darili izmenjala celjski grof Friderik in španski kralj. V Sloveniji je bilo "poslovno" obdarovanje močno med obema vojnama, posebno mesto in ustrezen termin poslovna darila pa doseže z razmahom podjetništva po osamosvojitvi Slovenije v devetdesetih letih. Marcel Mauss, francoski sociolog, etnolog in antropolog iz 19. stoletja, je v svojem najslavnejšem delu Esej o daru, ki je študija o navadah obdarovanj narodov po vsem svetu, povzel iz opazovanj tri obveze obdarovanja. Ta pravi, da se darila podarja, prejema in povrne. Če pride do kršitve teh nepisanih pravil, lahko to privede do konfliktov - no, morda vsaj do nesporazuma ali neprijetnega občutka.

"Način podarjanja je vreden več od darila samega"

To so besede Pierra Corneilla, pesnika in dramatika iz 17. stoletja, ki najbolje opišejo pomen dajanja in prejemanja daril. Povejo natančno to, da je sam proces od ideje, prek izbire in vse do predaje darila izjemno pomemben, zanj si je treba vzeti čas. Nekateri narodi imajo kulturo obdarovanja na visoki ravni (na primer Kitajci, Japonci …, tam je to cel obred), ponekod je postalo obdarovanje nebodigatreba in instant rešitev v zadnjem hipu, da se obdarovanca odkrižamo.

Ne obstaja zaman bonton poslovnega obdarovanja. Nekatera podjetja imajo zaposlene celo ljudi, ki se profesionalno ukvarjajo s tem področjem, saj lahko kljub lepi gesti in najboljšim namenom nehote naredimo več škode kot koristi.

Kaj je treba upoštevati pri obdarovanju poslovnih partnerjev?

Vsekakor je potrebno dobro premisliti, kaj bomo z darilom dosegli. Natančno je treba preučiti obdarovanca (naj bo to konkretna oseba ali nekdo v vlogi predstavnika nekega podjetja). Tukaj je nekaj najpoglavitnejših vprašanj, na katera si moramo odgovoriti, preden se odločimo za darilo:

Se sedaj končno strinjamo, da je obdarovanje prava umetnost?

Način podarjanja je občutljiv kot osvajanje

Nikar ga ne izpeljite po preveč ukoreninjeni slovenski zgrešeni navadi, ki naj bi izdajala skromnost, čeprav lažno: "Ah, saj ni nič takega, malenkost!", čeprav ste podarili dragocen unikatne steklene umetnine, izdelane posebej za partnerja. Ob predaji naj bi se zahvalilo za sodelovanje ali dobre odnose, povedalo kaj o darilu (če je v ozadju zgodba), partnerju zaželelo vse dobro v prihajajočem letu in predalo darilo v lični embalaži. Prejemnik naj bi ga sprejel z obema rokama, z zahvalo in tudi pozitivnimi željami za prihodnost.

Previdno z darili, da ne boste med osumljenci korupcije!

Če bi bilo to področje tako nedolžno, potem pravniki ne bi imeli dela, če se malce pošalimo. Le na kratko naj se dotaknemo tega problema. Že v začetni fazi obdaritve naj bo ta gesta predvsem komunikacija med poslovnima partnerjema – za dobre odnose do sedaj in tudi v bodoče. Brez nečistih prikritih namenov.

Darilo naj izkazuje spoštovanje do partnerja, posebnost, ustvarjalnost in kulturo nas, ki podarjamo. Če darilo posebej izstopa po vrednosti, vsebini (kar je sicer težko opredeliti, morda gre le za spodrsljaj pri izboru ali slab okus) ali je podarjena ob nepravem trenutku (na primer sovpada s sklenitvijo nekega posla), je to že lahko upravičen sum, da gre za podkupnino. Torej, previdno, čeprav gre za dobre namene!

Ne spreglejte