SiolNET. Trendi Čarobni december
0,40

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani odpovedali Miklavža, tudi ostale prireditve pod vprašajem

0,40

termometer

Miklavž v Ljubljani 2019
Foto: Kristjan Kovač

Kraji po Sloveniji z decembrom vstopajo v praznični čas, ki pa bo letos zaradi epidemije novega koronavirusa nekoliko drugačen. V Ljubljani bodo tako brez množične prireditve v petek prižgali praznične lučke, tradicionalnega Miklavževega sprevoda pa letos ne bo. Pod vprašajem ostajajo tudi druge praznične prireditve.

December je mesec, ko postanejo ljubljanski trgi, ulice, mostovi in nabrežja osrednje in najživahnejše družabno prizorišče v mestu. Letošnji december bo zaradi negotovih razmer nekoliko drugačen, bolj umirjen, kljub temu pa je lahko prazničen, na svoji spletni strani po pisanju STA menijo v Turizmu Ljubljana.

Praznični čas v prestolnici se tradicionalno začne s slovesnim prižigom lučk. Ta bo v petek, a zaradi trenutnih epidemioloških razmer množične prireditve ob tem ne bo, so zapisali. Avtor letošnje novoletne okrasitve je Urban Modic, sin akademika Zmaga Modica, ki je pred tem več let skrbel za praznično podobo prestolnice in oblikoval skulpture.

Z okrasitvijo bodo premagali nevšečnosti, ki svet obračajo na glavo

Tema letošnje okrasitve je Naj živi!. Po besedah avtorja se letošnja okrasitev osredotoča na življenje, njegovo ranljivost in hkrati trdoživost. Nekateri elementi in sklopi so novi, velik del skulptur pa je originalen in na novo koncipiran po smiselnih enotah. Z okrasitvijo se bodo dotaknili tudi aktualnih razmer, se zazrli v prihodnost in simbolično premagali nevšečnosti, ki naš svet obračajo na glavo, so Modica povzeli v Turizmu Ljubljana.

Kot so še zapisali, je tudi drugo decembrsko dogajanje za zdaj še nemogoče z gotovostjo napovedati.

Želijo si, da bi lahko izpeljali čim več decembrskih prireditev in tako priskočili na pomoč delu domačega gospodarstva, ki ga je kriza še zlasti prizadela. Pri tem posebej izpostavljajo zaposlene v gostinstvu, kulturi, organizaciji dogodkov in turizmu.

Izvedba prazničnega sejma še negotova

Praznični sejem je predviden, a kot so poudarili v Turizmu Ljubljana, "zgolj ob pristanku Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in upoštevanju njihovih navodil in priporočil". Če bodo sejem lahko izpeljali, bo ponudnikom omogočen 75-odstotni popust pri najemu prazničnih hišk. Ne bo pa letos koncertov na prostem, so zapisali.

Odločitve o izvedbi oziroma neizvedbi dogodkov sprejemajo sproti glede na aktualne vladne ukrepe, so pojasnili za STA.

Miklavževega sprevoda letos ne bo

Kot so zapisali, so tako že odpovedali tradicionalni Miklavžev sprevod in Miklavžev sejem. Odgovora glede preostalih aktivnosti od NIJZ še niso prejeli. Na kakšen način bodo v prestolnici razveselili otroke, bodo obveščali sproti, so še navedli.

Na ljubljanskih ulicah in trgih je letos devet božičnih smrek. Te so postavili na Prešernovem trgu, pred Mestno hišo in v njej, na Starem trgu, Levstikovem trgu, Mali ulici, pred Figovcem, na Trdinovi ulici in Ljubljanskem gradu.

Oglejte si še:

Božiček prek spleta Trendi Bodo otroci Miklavža, dedka Mraza in Božička letos videli le prek spleta?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin