Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
9. 2. 2018,
10.25

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Natisni članek

#zanaše Pjongčang 2018 Tomaš Kos Jakov Fak Jakov Fak

Petek, 9. 2. 2018, 10.25

6 let, 2 meseca

Iz slovenskega biatlonskega tabora

Vse oči uprte v Jakova Faka

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

Slovenski biatlonski tabor na olimpijskih igrah v Pjongčangu šteje sedem tekmovalcev, v središču pozornosti pa bo seveda kandidat za kolajno Jakov Fak.

Od našega poročevalca iz Pjongcanga | Foto:

Jakov Fak: najmočnejše slovenske biatlonsko orožje na ZOI 2018. | Foto: Stanko Gruden, STA Jakov Fak: najmočnejše slovenske biatlonsko orožje na ZOI 2018. Foto: Stanko Gruden, STA

"Imamo ekipo in imamo tekmovalca, ki lahko meri proti najvišjim ciljem. Je pa vse skupaj zelo nehvaležno napovedovati, saj utegne vreme v precejšnji meri krojiti usodo tekem," pred odprtjem 23. zimskih olimpijskih iger poudarja Tomaš Kos, vodja slovenske biatlonske odprave. V njej je pet biatloncev in dve biatlonki, a tisti, od katerega se pričakuje z naskokov največ, torej Jakov Fak, ne trenira pod njegovim okriljem, temveč sodeluje s Slovencem v ukrajinski reprezentanci Urošem Velepcem.

Visoko v vseh disciplinah

"Prepričan sem, da ni discipline, v kateri ne morem pokazati svojega maksimuma. Če bom povsem zdrav ter na motivacijski in taktični ravni opravil vse, kar moram, sem lahko na vseh tekmah zelo visoko. Na vsaki tekmi želim pokazati največ, kar znam. Kaj bo to pomenilo na tekmi, pa bomo videli," je pred dnevi poudarjal Fak, ki ga nekoliko skrbijo le nizke temperature. V prvi vrsti zaradi strelnega prsta, ki je zaradi stare poškodbe v hudem mrazu šibkejši oziroma manj odziven.

Tomaš Kos s sedemčlansko ekipo. | Foto: Stanko Gruden, STA Tomaš Kos s sedemčlansko ekipo. Foto: Stanko Gruden, STA Na prvi tekmi bo počival Oblak

Prvo priložnost za napad na kolajno bo Fak imel že v nedeljo, ko bo na sporedu šprinterska preizkušnja na 10 kilometrov. Udeležili se je bodo še Klemen Bauer, Mitja Drinovec in Miha Dovžan, medtem ko bo Lenart Oblak na svoj debitantski nastop moral še počakati. Že v soboto pa bo na sporedu ženski šprint (7,5 km), na katerem bosta slovenske barve branili Anja Eržen in Urška Poje. "Če bomo zdravi, bomo tudi dobro pripravljeni. Uvrstitev pa ne bom napovedoval," pravi Kos, ki ob ogledu tekmovališča kakšnih posebnosti na progi in strelišču ni zaznal. Opozarja pa, da utegne mnogim štrene mešati močan in neugoden veter.

Nočne ptice

Posebnosti biatlonskih tekem v Pjongčangu pa bodo, podobno kot že v Sočiju, večerni termini. Tekmovanja bodo namreč potekala pod žarometi s štarti po 20. uri po lokalnem času. Tega bodo ljubitelji biatlona v Sloveniji veseli, saj bodo lahko tekme spremljali v normalnih urah. Biatlonci pa … "To je za vse enako. Po eni strani pa so nočne tekme tudi prednost, saj prilagajanje na časovne pasove ni bilo tako zahtevno. Še vedno hodimo pozno v posteljo in se pozno zbujamo. Zaspimo do druge ure, vstajamo okrog enajstih," se je za konec pogovora urnikov dotaknil Tomaš Kos.

Ne spreglejte