SiolNET. Sportal ZOI
1,13

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kdo vse bo v olimpijski areni branil slovenske barve?

1,13

termometer

Sedemnajst dni pred odprtjem zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu je Olimpijski komite Slovenije potrdil potnike v Južno Korejo, a pri tem trenerjema Goranu Janusu in Stanetu Balohu dovolil, da skakalni ekipi določita ob koncu tedna.

Olimpijske igre. Favorit. Odličje. | Foto: Sportida Foto: Sportida

V bobu, skeletonu, curlingu ter umetnostnem in hitrostnem drsanju bomo v Pjongčangu zaman iskali slovenske predstavnike. Po seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije pa je dokončno jasno, da bo imela Slovenija na 23. ZOI predstavnike v alpskem smučanju, biatlonu, tekih, smučanju prostega sloga, nordijski kombinaciji, hokeju na ledu, sankanju in deskanju na snegu.

V večini panog so poimenski seznami potnikov dokončni. Izjema so panoge, kjer OKS čaka na morebitne dodatne kvote (deskanje in tek na smučeh), in pa smučarski skoki. Tam bosta imela škarje in platno v rokah oba glavna trenerja, ki bosta morala do nedelje sporočiti štiri skakalke in pet skakalcev, ki bodo potovali v Južno Korejo.

Zanimivosti s seznama:
  • Na reprezentančnem seznamu 71 športnikov, skupaj s spremljevalci pa 164 potnikov.
  • Slovenija bo imela drugič kot samostojna država na ZOI hokejsko reprezentanco.
  • Če bosta med potniki tudi predlagana skakalca Timi Zajc in Nika Križnar, bosta postala prva slovenska zimska olimpijca, rojena po letu 2000.
  • Izmed dobitnikov kolajn iz Sočija 2014 bodo v Pjongčangu tekmovali Žan Košir, Vesna Fabjan in Peter Prevc.
  • V reprezentanci je še en športnik z olimpijsko kolajno, a jo je osvojil za Hrvaško (Jakov Fak).
  • Vodja reprezentance bo Franci Petek, ki je na ZOI 1992 nosil slovensko zastavo.

Slovenija na zimskih olimpijskih igrah 2018

 

Alpsko smučanje


Ana Drev | Foto: Sportida Foto: Sportida

Boštjan Kline, Klemen Kosi, Martin Čater, Žan Kranjec, Miha Hrobat, Štefan Hadalin, Ana Drev, Ana Bucik, Maruša Ferk, Meta Hrovat in Tina Robnik

 

Biatlon


Klemen Bauer | Foto: Sportida Foto: Sportida

Klemen Bauer, Mitja Drinovec, Miha Dovžan, Lenart Oblak, Jakov Fak, Urška Poje in Anja Eržen

 

Deskanje na snegu

 
Gloria Kotnik | Foto: Sportida Foto: Sportida

Rok Marguč, Žan Košir, Glorija Kotnik, Tim Kevin Ravnjak, Tit Štante in Kaja Verdnik

Dodatno: Tim Mastnak (če OKS pridobi kvoto in tekmovalec doseže eno uvrstitev med 16 v svetovnem pokalu) in Urška Pribošič (če OKS pridobi dodatno kvoto).

 

Smučanje prostega sloga

Filip Flisar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Filip Flisar

 

Nordijska kombinacija


Marjan Jelenko | Foto: Reuters Foto: Reuters

Vid Vrhovnik in Marjan Jelenko

 

Smučarski skoki


Peter Prevc | Foto: Sportida Foto: Sportida

Domen Prevc, Peter Prevc, Žiga Jelar, Anže Semenič, Jernej Damjan, Timi Zajc, Tilen Bartol, Ema Klinec, Maja Vtič, Špela Rogelj, Nika Križnar in Urša Bogataj

Opomba: SZS mora do 27. 1. sporočiti imena 5 skakalcev in 4 skakalk.

 

Tek na smučeh


Anamarija Lampič | Foto: Morgan Kristan / Sportida Foto: Morgan Kristan / Sportida

Janez Lampič, Miha Šimenc, Anamaria Lampič, Alenka Čebašek, Katja Višnar, Vesna Fabjan in Nika Razinger

Dodatno: Manca Slabanja in Lea Einfalt (če OKS pridobi dodatno kvoto).

 

Hokejska reprezentanca

Jan Muršak | Foto: Sportida Foto: Sportida
Gašper Krošelj, Matija Pintarič, Luka Gračnar, Blaž Gregorc, Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik, Aleš Kranjc, Mitja Robar, Luka Vidmar, Žiga Pavlin, Jurij Repe, Jan Muršak, Žiga Jeglič, Robert Sabolič, Rok Tičar, Jan Urbas, Anže Kuralt, Boštjan Goličič, David Rodman, Aleš Mušič, Ken Ograjenšek, Žiga Pance, Miha Verlič, Marcel Rodman in Andrej Hebar

 

Sankanje


Tilen Sirše

V Pjongčang brez branilke dveh zlatih olimpijskih kolajn. | Foto: Reuters V Pjongčang brez branilke dveh zlatih olimpijskih kolajn. Foto: Reuters Manj konkurenčni kot pred štirimi leti

Ključno vprašanje, ki si ga slovenska športna javnost zastavlja dva tedna in pol pred slovesnostjo ob odprtju, je, koliko realnih adutov za odličja je med potniki. Če lahko primerjave iščemo v predhodnih sezonah in predvsem olimpijski zimi 2013/14, lahko brez omahovanja sklenemo, da je slovenski zimski šport v občutno slabši kondiciji. Razlogi se skrivajo v upokojitvah, poškodbah in tudi tekmovalnih nihanjih, pri čemer se je v prenekaterih primerih rezultatska krivulja spustila v najbolj neprimernem obdobju.

V tem trenutku bi zatorej težko kateregakoli športnika vključili v najožji krog favoritov za odličja. Po drugi strani pa je res, da bo v odpravi, ki jo bo vodil nekdanji skakalec in aktualni direktor SZS Franci Petek, kar nekaj takšnih, ki se sučejo v območju stopničk, zato lahko upamo, da bi vsaj nekomu na tekmi sezone uspeh veliki met, s čimer bi se nadaljevalo slovensko zbiranje odličij.

V tem kontekstu je treba izpostaviti biatlonca Jakova Faka, ki je sicer stalni ujetnik zdravstvenih težav, v tej zimi najboljšega slovenskega alpskega smučarja Žana Kranjca in kakšnega aduta iz skakalnega ali deskarskega tabora. V vsakem primeru pa se ponovitev Sočija 2014, kjer je Slovenija osvojila kar osem kolajn, zdi popolnoma neizvedljiva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 299
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin