Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 1. 2022,
12.58

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zimske olimpijske igre Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022 Peking 2022

Sobota, 1. 1. 2022, 12.58

2 leti, 3 mesece

Olimpijski športi

Umetnostno drsanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Umetnostno drsanje | Foto Reuters

Foto: Reuters

V umetnostnem drsanju podeljujejo pet kompletov odličij, za posamične tekme v moški in ženski konkurenci, za drsalne in plesne pare ter ekipno tekmo.

Umetnostno drsanje je na olimpijskem programu vse od leta 1908. Na poletnih olimpijskih igrah v Londonu je bilo na programu, ker je bilo tekmovanje mogoče izpeljati v dvorani.

Tekmujejo moški in ženske posamezno (kratki in prosti program), pari (kratki in prosti program) ter plesni pari.

Uspešnost tekmovalcev, ki morajo v svoje programe vključiti predpisane elemente (skoke, piruete …), ocenjuje devet sodnikov. Ti ocenjujejo tehnično zahtevnost in umetniški vtis nastopa posameznih tekmovalcev. Kratki programi trajajo dve minuti in 40 sekund ter pomenijo tretjino ocene, dolgi pa za pare in moške po štiri minute in pol ter za ženske le štiri minute. Prosti nastopi prinesejo preostali dve tretjini ocene.

Prav ocenjevanje je v zgodovini umetnostnega drsanja sprožilo številne škandale. Že na igrah leta 1908 v Londonu se je ruski drsalec Nikolaj Panin odpovedal uvrstitvi, potem ko je sodniški nonet zmago prisodil Švedu Ulrichu Sachowu. Rus je bil prepričan, da je bil okraden, njegov protest pa kljub vsemu ni sprožil sprememb. Leta 1902 je 20-letna Britanka Madge Sayers povzročila pravo senzacijo, ko se je kot prva ženska pojavila na svetovnem prvenstvu in osvojila drugo mesto. Zaostala je le za že omenjenim Sachowom. Vodilni na mednarodni zvezi so bili ogorčeni in ženskam prepovedali nastopati na svetovnih prvenstvih, a leta 1906 vendarle organizirali posebno tekmovanje za dekleta. Odveč je omeniti, da je Sayersova zlahka zmagala na olimpijskem turnirju v Londonu.

Prav dekleta so v zgodovini poskrbela za marsikatero zanimivo zgodbo. Od olimpijskih pravljic, ki jih je pisala Nemka Katarina Witt (z zlatom se je okitila v Sarajevu leta 1984 in v Calgaryju leta 1988), do bolj temačnih srhljivk, za kakršno sta poskrbeli ameriški drsalki Tonya Harding in Nancy Kerrigan. V strupenem boju za dve prosti mesti v ameriški olimpijski reprezentanci za igre v Lillehammerju leta 1994 je Hardingova naročila napad na svojo tekmico Kerriganovo. To je na treningu s palico po kolenu udaril neki znanec moža Tonye Harding, ki pa je bil tako nesposoben, da je ni niti pošteno poškodoval. Na igrah na Norveškem sta tako nastopili obe Američanki, Kerriganova je osvojila bron, Hardingova pa je bila šele osma. Poleg tega sta jo v roke dobila FBI in ameriško pravosodje. Zmagala je Ukrajinka Oksana Bajul.

V parih - plesni so na olimpijskem sporedu od leta 1976 - najvišja mesta zasedajo drsalke in drsalci Sovjetske zveze oziroma Rusije in Ukrajine.

Ne spreglejte