Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 2. 2022,
5.46

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

2

Natisni članek

Alpsko smučanje superveleslalom Maruša Ferk Saioni Peking 2022 Peking 2022 zimske olimpijske igre Peking 2022

Petek, 11. 2. 2022, 5.46

2 leti, 2 meseca

PEKING 2022, ALPSKO SMUČANJE, SUPERVELESLALOM (Ž)

Švicarka bronu dodala še zlato, Maruša Ferk 23., Mikaela Shiffrin spet razočarana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

2

Maruša Ferk Saioni superveleslalom OI | Maruša Ferk je osvojila 23. mesto. | Foto Guliverimage

Maruša Ferk je osvojila 23. mesto.

Foto: Guliverimage

Alpske smučarke so se danes prvič na olimpijskih igrah v Pekingu pomerile v hitrih disciplinah. Najbolj nasmejana je bila Švicarka Lara Gut-Behrami, ki je bronu z veleslaloma dodala še olimpijski naslov na superveleslalomu. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Mirjam Puchner (+0,22), tretja pa je bila rojakinja Gut-Behramijeve Michelle Gisin (+0,30). Edina Slovenska na startu Maruša Ferk je preizkušnjo končala na 23. mestu (+2,21). 

Švica slavi novo olimpijsko junakinjo. Lara Gut-Behrami je danes osvojila svoje tretje olimpijsko odličje, sicer drugo v Pekingu, in prvo zlato. Švicarka je nastopila s startno številko sedem, po izenačenih vmesnih časih je na koncu za 22 stotink sekunde prehitela do takrat vodilno Avstrijo Mirjam Puchner, na tretje mesto pa je Gut-Behramijeva potisnila rojakinjo Michelle Gisin (+0,30). Do konca se tako vrstni red ni več spreminjal. Na jubilejni deseti olimpijski tekmi v tej disciplini je tako 30-letnica iz Ticina smučarski velesili Švici prismučala prvo olimpijsko superveleslalomsko zlato. Švicarka je dvema naslovoma svetovne prvakinje, 34 zmagam v svetovnem pokalu in velikemu kristalnemu globusu iz leta 2016 dodala še manjkajoči olimpijski naslov.

"Poskušam uživati, a mislim, da bom potrebovala še nekaj dni, da dojamem, kaj se je zgodilo," je dejala Gut-Behramijeva v prvi izjavi po osvojeni kroni kariere.

Olimpijska prvakinja Lara Gut-Behrami | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Olimpijska prvakinja Lara Gut-Behrami Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Zelo razočarana je bila po koncu Avstrijka Tamara Tippler, ki je za le tri stotinke zgrešila olimpijski bron. Senzacionalna zmagovalka izpred štirih let iz Pjongčanga in letošnja olimpijska prvakinja v paralelnem veleslalomu v deskanju na snegu, Čehinja Ester Ledecka, je tokrat osvojila peto mesto (+0,43).

Brez medalje pa še naprej ostaja Američanka Mikaela Shiffrin, ki je po dveh odstopih na slalomu in veleslalomu tokrat le prišla do cilja, a je njeno smučanje zadostovalo "le" za končno deveto mesto (+0,79).

Mikaela Shiffrin je osvojila deveto mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mikaela Shiffrin je osvojila deveto mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Maruša Ferk do 23. mesta

Slovenijo je na superveleslalomu zastopala le Maruša Ferk Saioni, ki je hkrati edina Slovenka s superveleslalomskimi točkami svetovnega pokala to zimo. Na prvi tekmi sezone je bila 16., na zadnji pa 30. Vmes ni osvajala točk. Olimpijsko preizkušnjo je z zaostankom 2,21 končala na 23. mestu. Ferk Saionijeva, ki že drugo sezono zapovrstjo ni del slovenske ženske reprezentance in sredstva kot članica ekipe mednarodne akademije ISRA zbira z donacijami, je pred štirimi leti na superveleslalomu v Južni Koreji zasedla 25. mesto. 

"Res sem šla mirno na tekmo, zelo živahno. Tudi danes na ogrevanju super počutje, zato me je malček presenetil ta rezultat na koncu, zdaj nas čaka analiza, kaj je šlo narobe," je za STA dejala v tej sezoni najboljša slovenska superveleslalomistka, 33-letna tekmovalka iz Blejske Dobrave.

"Ta sneg je tak, da lahko delaš napake in si hiter, lahko delaš napake in si počasen, torej cel miks," je pojasnila Gorenjka, ki bo nastopila tudi na smuku in v kombinaciji.

Nastopiti bi morala tudi Ilka Štuhec, ki letos še ni osvojila točk svetovnega pokala v tej disciplini. Štuhčeva, ki je na otvoritveni slovesnosti nosila slovensko zastavo, je tekmo izpustila zaradi bolečin v hrbtu. Vse moči zdaj usmerja v pripravo na torkov smuk.

Slovenija tako tudi po letošnjih olimpijskih igrah ostaja pri enem superveleslalomskem olimpijskem odličju, ki ga je pred dvanajstimi leti osvojila Tina Maze. Danes 38-letna nekdanja smučarka je v Vancouvru osvojila srebrno odličje, potem ko je zaostala le za Avstrijko Andreo Fischbacher.

Ilka Štuhec
Sportal Presenečenje iz slovenskega tabora: Ilke Štuhec jutri ne bo na startu
Končni vrstni red:
1. Lara Gut-Behrami (Švi)  1:13,51
2. Mirjam Puchner (Avt)  +0,22
3. Michelle Gisin (Švi)  +0,30
4. Tamara Tippler (Avt)  +0,33
5. Ester Ledecka (Češ)  +,0,43
6. Ragnhild Mowinckel (Nor)  +0,58
7. Federica Brignone (Ita)  +0,66
8. Cornelia Hütter (Avt)  +0,68
9. Mikaela Shiffrin (ZDA)  +0,79
10. Elena Curtoni (Ita)  +0,83
...
23. Maruša Ferk Saioni (Slo) +2,21
Mikaela Shiffrin
Sportal Razočarana, a ne poražena: Shiffrinova potrdila nastop na superveleslalomu
Johannes Strolz
Sportal Zlati Strolz: Pogosto sem sredi gozda sam stal v dežju
Johannes Strolz kombinacija zlato
Sportal Odpisani Strolz zlat kot oče, najboljši Slovenec zobozdravnik iz Koroške
Ne spreglejte