Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
4. 1. 2013,
6.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze smučanje Zagreb

Petek, 4. 1. 2013, 6.50

7 let, 12 mesecev

Zuzulova in Mazejeva v boju za krono in navijače

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tini Maze ni bilo treba čakati prav dolgo na priložnost, da se Veroniki Zuzulovi oddolži za poraz v velikem finalu spektakularne münchenske paralelne tekme.

Veronika Zuzulova, ki v novi sezoni smuča tudi s priimkom Velez, je dobrih dvanajst let, toliko je namreč minilo od njenega debija v Söldnu, čakala na svojo prvo zmago v svetovnem pokalu, nato pa je v dobrih 72 urah vknjižila kar dve. Semmerigu je namreč sledil še München, zato je seveda razumljivo, da je 28-letna Slovakinja v Zagreb, kjer bo na bližnjem Sljemenu v petkovih popoldanskih urah na sporedu zdaj že kar tradicionalni slalom pod žarometi, pripotovala z nadvse vedrim in tudi samozavestnim izrazom na obrazu. Dobro voljo je izžarevala že ob dopoldanskem preizkusu izrazito ledene tekmovalne proge, dodaten nasmešek pa je na njen obraz narisal še četrtkov večerni žreb v središču mesta, ki ji je namenil številko ena. Ob tem je zbrano občinstvo navdušila tudi s krajšim hrvaškim nagovorom, med katerim je "prosila" za podporo s tribun. "Res je, da Janica in Ivica ne tekmujeta več, a tukaj sem jaz. Upam, da me boste bodrili," je dejala slalomska specialistka, ki je vseh 305 točk v novi sezoni osvojila v eni disciplini.

Prav nasprotno velja za Tino Maze, ki je ob Höfl-Rieschevi in Mancusovi edina točke osvajala v vseh disciplinah, a edina na prav vseh tekmah in za nameček še z naskokom največ. Pred osemnajsto tekmo sezone, s katero zaključuje prvo polovico, ne skriva, da ne želi nadaljevati zgolj spoštljivega niza uvrščanja na zmagovalni oder, ki zdaj šteje že šest tekem (skupno je bila v sezoni 2012/13 med najboljšimi tremi že dvanajstkrat), temveč meri na sam vrh. "Lepo bi si bilo nadeti to zmagovalno krono (med pogovorov za hrvaško državno televizijo je to 'testno' že storila; op. a.). Zagreb mi je resnično všeč. To je verjetno najboljša tekma v svetovnem pokalu. Vem, da bo tako tudi letos. O tem me je med drugim prepričala tudi kakovost snežne podlage. Proga je vrhunsko pripravljena, čvrsta in enakomerna od štarta do cilja. Vsa čast Hrvatom na čelu z Vedranom Pavlekom. Ob teh visokih temperaturah so imeli prav gotovo veliko dela," je organizatorjem na dušo popihala prva smučarka svetovnega pokala, ki si prav tako obeta pomoč hrvaške publike, hkrati pa ji je na uho prišla tudi vest, da se bo iz Slovenije v hrvaško prestolnico pripeljalo več avtobusov njenih navijačev. "Že zaradi hvaležnosti za podporo se moram dobro odrezati," s skrivnostnim nasmeškom, ki v sebi zrcalo jasno namero, poudarja Tina.

V Zagrebu prvič uživa vlogo osrednje zvezdnice. Zaradi izjemnega zanimanja in pravega medijskega obleganja so organizatorji v hotelu Westin sklicali celo provizorično novinarsko konferenci, na kateri znova ni manjkalo vprašanj o rekordih, tudi tistih, ki jih je prevzela Janici Kostelić (število točk ob koncu koledarskega leta). "V čast mi je. A misli namenjam smučanju in tekmam. Nad rekordi se bom navduševala po sezoni," je svoje znano stališče vnovič razgrnila prva slalomistka svetovnega pokala, ki se bo s postavitvijo ameriškega trenerja Pfeiferja v prvi vožnji šestega slaloma sezone, začel se bo ob 15.45, spopadla kot šesta. Ob tem tiho upa, da bo v drugem teku nastopila kot zadnja, njena prednost pa bo tedaj tudi dejstvo, da je drugo progo zakoličil njen trener Livio Magoni.

Ne spreglejte