Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
30. 3. 2012,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Zupan

Petek, 30. 3. 2012, 14.01

8 let

Zupan: Tujci ljubosumni na mlade Slovence

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nekdanji slovenski smučarski skakalec Matjaž Zupan ostaja do nadaljnjega trener francoske reprezentance. Vsaj do olimpijskih iger v Sočiju. Uspehi slovenskih ''orlov'' so ga zelo razveselili.

Na sklepnem dejanju zelo zanimive sezone smučarskih skakalcev, ki se je zaključila v Planici, ni manjkalo zanimivih sogovornikov. Eden izmed njih je bil tudi Matjaž Zupan. Zadnjo, nedeljsko tekmo si je ogledal neobremenjen, saj na njej ni nastopil nihče izmed francoskih skakalcev. Vprašanja nam sploh ni bilo potrebno postavljati, saj so začele iz njegovih ust takoj deževati čestitke na račun slovenskih tekmovalcev. ''Zelo sem vesel, da so naredili tak premik in uživali celo sezono. Naredili so krasne rezultate, skupaj z njimi pa sem se veselil tudi sam,'' je poudaril 44-letni trener, ki je še lani vodil slovensko reprezentanco, nato pa se v kaotičnih razmerah razšel s krovno zvezo in odločil za nadaljevanje kariere na drugem delu Alp. Zdaj skrbi za razvoj francoskih smučarskih skakalcev. Ali slednji zaradi prihoda slovenskega trenerja kaj bolj zavzeto stiskajo pesti za slovenske tekmece? ''Da bi kaj bolj navijali, to ne (smeh), smo se pa res malce bolj zbližali. Nekateri so se poznali že od prej, je pa težava, ker v naši ekipi ni veliko skakalcev. Včasih se dobimo na skupnih pripravah, a še to bolj po naključju. Imam pa s Francozi pogodbo do olimpijskih iger v Sočiju, tako da ostajam do nadaljnjega v tujini. Moj največji cilj bo, da oblikujem malce večjo skupino, kar pa bo vse prej kot enostavno, saj v Franciji ni veliko zaledja. Posebnega cilja, kar se tiče individualnih dosežkov, pa v tem trenutku ni,'' je skomignil z rameni dobitnik srebrne olimpijske medalje in član znamenite četverice (še Ulaga, Tepeš in Debelak), ki je pred 24 leti v Calgaryju razveselila Jugoslavijo, Slovenijo pa sredi noči dvignila na noge.

Ni jih prav veliko tako dobrih in mladih v svetovnem merilu

V bližnji prihodnosti bi se rad bolje naučil francoskega jezika, čeprav ga pomanjkanje besed pri delu niti ne moti, saj se s francoskimi tekmovalci sporazumeva v angleškem. ''Skakalne strokovne izraze poznajo, to je najbolj pomembno,'' meni Zupan, ki se je v sezoni 2006/07 v trenerski vlogi preizkusil tudi na Češkem. Kako pa doživlja Evropa razcvet slovenskega skakalnega športa v njegovih očeh? ''Mislim, da je Slovenija na pravi poti. Marsikateri tujec je ljubosumen na mlade slovenske tekmovalce. Na Prevca, pa Hvalo, Dežmana ... Ni jih prav veliko tako dobrih in mladih v svetovnem merilu, kar je le dokaz več, kako dober potencial se tukaj skriva. Veliko se je naredilo skozi šole v Kranju, to se vidi po priključitvi mladih talentov. Ne smemo pozabiti tudi na poškodovanega Mežnarja. Slovenija ima res veliko ekipo,'' ni skrival navdušenja na ekipo, ki je v tej sezoni v pokalu narodov osvojila visoko četrto mesto.

Matjaž je aktivno tekmovalno kariero zaključil leta 1994, nato pa se hitro prelevil v vlogo trenerja in podajal izkušnje mlajšim. Pod njegovim vodstvom so se osvajale medalje na največjih tekmovanjih, kot zadnja se je zalesketala bronasta na lanskoletnem svetovnem prvenstvu v Oslu, nato se je po stresnem zaključku sezone poslovil od izbrancev in se odločil za nadaljevanje v tujini. ''Najbolj sem vesel za Robija. Zasluženo je zmagal v skupnem seštevku smučarskih poletov, pa zmagal v Planici, na koncu pa osvojil tretje mesto. Krasno, bi si lahko sploh želeli še več?,'' se je vprašal za konec in že hitel v objem prijateljev, ki jih na planiškem športnem prazniku ni manjkalo.

Ne spreglejte