Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
25. 1. 2014,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc Jurij Tepeš Jernej Damjan Robert Kranjec

Sobota, 25. 1. 2014, 16.42

8 let

Zgodovinski dan: trojna slovenska zmaga v Saporu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po odličnem sobotnem izkupičku so slovenski skakalci v nedeljo še bolj stopili na plin in se veselili trojne zmage. Premierno je na vrhu Jernej Damjan, tik pod njim še Peter Prevc in Robert Kranjec.

Če je v soboto malo manjkalo, da bi trije slovenski skakalci stali skupaj na zmagovalnem odru, je Slovenija ta dan dočakala v nedeljo ponoči, ko so v Saporu Jernej Damjan, Peter Prevc in Robert Kranjec znova ponesli slovensko ime po vsem svetu.

Po prvi seriji – zaradi odpovedi kvalifikacij se je začela nekoliko prej – sicer ni kazalo, da se bodo izbranci Gorana Janusa veselili takšnega uspeha, saj je bil Damjan tretji, Kranjec šesti, Prevc pa z najslabšimi razmerami deveti. A sledil je izjemen preporod naših v drugem poskusu. Prvi je vsem vrgel rokavico prvi mož v skupnem seštevku svetovnega pokala Prevc, ki je skočil 137,5 metra. Najbolj se mu je sprva približal Kranjec. S pol metra krajšim skokom je zaostal za njim točko in desetinko.

Nato je prišel nastop Damjana, ki ga je poneslo 134 metrov, in zaradi boljšega doskoka kot Prevc za šest desetink točke prevzel vodstvo. Tega nato do konca ni izpustil iz rok. Zanj je to prva posamična zmaga v dolgoletni karieri, v karieri ima ob tem še dve drugi in tretji mesti. Ta uspeh je prišel ravno ob pravem času, saj so pred vrati olimpijske igre. "Resnično sem vesel, saj sem prvo zmago čakal res zelo dolgo. Zdaj je vendarle prišla. Imel sem tudi nekaj sreče z vetrom, kar sem izkoristil," je bil razumljivo vesel "Jajc".

Z osvojenim drugim mestom je Prevc še povečal prednost v skupnem seštevku. V rumeni majici ga bomo videli tudi v Willingenu, ki bo zadnja postojanka pred Sočijem. Pred Kamilom Stochom in Gregorjem Schlierenzaurjem ima zdaj že 91 oziroma 142 točk naskoka. "Razmere so bile danes znova dobre. V prvem poskusu sem naredil manjšo napako. Vedel sem, da moram v drugo nastopiti bolje, kar sem tudi storil, tako da sem z današnjim drugim mestom zadovoljen," je razmišljal Prevc.

Nedeljski slovenski uspeh sta dopolnila še Nejc Dežman z devetim mestom – malce prepozno je ujel formo, da bi konkuriral za nastop na olimpijskih igrah – in Tomaž Naglič na 18. mestu. Za drugo serijo sta bila prekratka Jurij Tepeš in Robert Hrgota.

V pokalu narodov se je Slovenija po japonskem koncu tedna občutno približala Nemcem na drugem mestu. S 108 točkami zaostanka jim slovenski orli dihajo za ovratnik.

Ne spreglejte