Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
17. 12. 2015,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Andrea Massi

Četrtek, 17. 12. 2015, 16.51

8 let

Zgodba Roka Perka: okrvavljen zaman prosil za pomoč

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenski smukač Rok Perko se je dan po sredinem padcu v Val Gardeni, ki ostaja ovit v tančico skrivnosti, že odpravil v Ljubljano, kjer se zanj začenja novo rehabilitacijsko obdobje.

Nekdanji mladinski svetovni prvak Rok Perko si je od letošnjega smuka v Val Gardeni veliko obetal. Potem ko na uvodnih dveh hitrostnih postajah svetovnega pokala zaradi omejenega števila slovenskih štartnih mest ni dočakal svoje priložnosti, je na sezonski zasuk računal prav na progi Saslong, ki mu je leta 2012 prinesla tudi edino uvrstitev na oder za zmagovalce.

Njegovi načrti so se razblinili že med ogrevalnim smučanjem pred sredinim prvim uradnim treningom, ko je izgubil nadzor na telesom in smučmi ter s precejšnjo hitrostjo zletel s proge. V zdravniškem poročilu je zapisano, da ima 30-letni tržiški Ljubljančan Rok zlomljeno levo mečnico, počen stranski izrastek nadlahtnice na levi roki in rano na komolcu, ki jo je bilo treba kirurško oskrbeti.

Natančnejša diagnoza, ocena o morebitnih operativnih posegih in program rehabilitacije bodo znani po dodatnih pregledih v Ljubljani, kamor se je odpravil po prespani noči.

"Rešil" ga je Jernej Reberšak

Okoliščine Perkovega padca, ki bo dodobra zavrl njegovo vračanje v karavano svetovnega pokala, iz katere je bil nazadnje "izločen" po poškodbah na olimpijskih igrah v Sočiju 2014, pa v slovenskem taboru še vedno dvigujejo precej prahu. Očividcev nesreče ni, bolj skrb vzbujajoče pa je, da je Perko s prerezano smučarsko obleko in močno okrvavljen dolgo časa zaman klical na pomoč.

Mimo mesta, kjer ga je vrglo v zaščitno ograjo, naj bi se po njegovih besedah odpeljalo več tujih smučarskih delavcev. Ponesrečenca je naposled našel nekdanji slovenski smukač Jernej Reberšak, ki v zadnjih letih s smučarsko karavano potuje kot zastopnik norveškega proizvajalca smučarskih maž Swix.

Obnemel je celo vselej zgovorni Massi

"Če Perkove besede držijo, o čemer sicer ne dvomim, je z nekaterimi osebami v tem svetovnem pokalu nekaj res hudo narobe. Dvomim namreč, da lahko tekmovalec ali serviser spregleda in presliši klice na pomoč. Priznam, obnemel sem, ko sem slišal za to zgodbo," tudi dan po dogodku z glavo zmajuje strokovni sodelavec slovenske reprezentance Andrea Massi, ki se je v Val Gardeni priključil ekipi za hitri disciplini.

"Žal nisem delal tega, kar sem nameraval. Po nesreči sem namreč spremljal Roka na helikopterskem prevozu v bolnišnico in tam z njim vztrajal do večera," pravi Massi in dodaja, da je že aktiviral vse razpoložljive kanale, s katerimi bo Perku pomagal pri rehabilitaciji in hitri vrnitvi na smuči. "Pomembno je, da bo imel na voljo najboljšo mogočo oporo. Verjamem, da je s hitro zdravniško oskrbo, terapijo Tecar in dobro fizioterapevtsko podporo mogoče prehiteti napovedi uradne medicine," dodaja Massi.

S Špornom govoril o nevarnosti

Perkova zgodba sotekmovalcev ni pustila ravnodušnih. Še posebej se je dotaknila njegovega najtesnejšega reprezentančnega prijatelja Andreja Šporna, s katerim si na potovanjih večinoma delita tudi hotelsko sobo. "Dan pred treningom sva se pogovarjala prav o tem, kako nevaren je tisti odsek, saj je zelo ozek, zaščita pa skromna," pravi Šporn.

"Poškodb kajpak ne privoščiš nikomur. A ko se to zgodi tvojemu 'cimru', ostaneš brez besed. Poleg tega se je njegova smučarska zgodba znova začela sestavljati. Bil je pripravljen na rezultatski preboj, kar je dokazoval na zadnjih veleslalomskih treningih," dodaja najstarejši slovenski reprezentant, ki je po Perkovi poškodbi postal svojevrsten gorenjski osamelec v sicer povsem štajersko obarvani ekipi za hitri disciplini.

Ne spreglejte