Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
30. 1. 2017,
20.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Natisni članek

Sportalov zakaj Sportalov zakaj, Sportalov zato Domen Prevc skoki letalnica poleti

Ponedeljek, 30. 1. 2017, 20.00

6 let, 7 mesecev

SPORTALOV ZAKAJ/SPORTALOV ZATO

Zakaj skakalcem prižigajo rdečo luč za trening na letalnici?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Pred skakalci je trenutek, ki ga številni z nestrpnostjo pričakujejo. Prihajajoči konec tedna se bodo namreč spuščali po letalnici v Oberstdorfu. To bo prvi stik z velikanko v tej sezoni, saj med letom na največje naprave ne smejo stopiti. Trening ni dovoljen, zaradi varnosti na njih ne nastopajo skakalke, velja pa tudi nenapisano pravilo polnoletnosti. Pri 17-letnem Domnu Prevcu so pogledali skozi prste.

Na letalnicah se skakalcem razširijo obzorja, zlasti zdaj, ko so daljave postale res ekstremne. Svetovni rekord znaša kar 251,5 metra, ki ga je pred dvema letoma v Vikersundu postavil Norvežan Anders Fannemel.

Rekord v skokih - 251,5 metra (Anders Fannemel)

Za en dan je bil lastnik slavnostnega rekorda celo Peter Prevc, ki se lahko kot prvi Zemljan pohvali z vpisom v klub 250.

Slovenski šampion je podpisan pod najdaljšo znamko na Letalnici bratov Gorišek v Planici, kjer je istega leta pristal pri 248,5 metra.

Predlanskim se je v rang Vikersunda in Planice vključil avstrijski Kulm, od letos pa še nemški Oberstdorf, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo v poletih.

Peter Prevc je bil prvi na svetu, ki se je vpisal v klub 250

Letalnice so posebna zgodba v smučarskih skokih. Pri vsakem nastopajočem vzbudijo strahospoštovanje. Spustiti se z nje ni tako kot na navadnih skakalnicah svetovnega pokala.

Ker je treba upoštevati vidik varnosti, imajo skakalci, z izjemo na tekmah svetovnega pokala in svetovnega prvenstva v poletih, prižgano rdečo luč za spuščanje po velikankah. Treninga na njih nimajo.

"Takšni so predpisi FIS, da se ne delajo neumnosti. Poleti so velik psihičen napor. Če na letalnici narediš napako, je lahko usodna. Zato je prav, da na letalnicah skačemo le na tekmah za svetovni pokal in svetovnem prvenstvu v poletih, ko je vse pod nadzorom. Tudi skakalci smo na tekmah bolj zbrani. Poleg tega pa prav veliko treninga na letalnicah tudi ni priporočljivo," je pred časom za Sportal dejal Jernej Damjan.

Nepisano pravilo je, da jo skakalec pobližje spozna pri 18 letih. Pri Domnu Prevcu naredili izjemo

 | Foto: Prav tako velja nepisano pravilo, da skakalci, ki še niso dopolnili 18 let in nimajo izkušenj, ne nastopajo na letalnicah. Svet na letalnicah je namreč povsem drugačen. Majhna napaka je lahko že usodna. Trener se nato odloči, ali je skakalec sposoben skakati na njih. Tveganje, da bi šlo karkoli narobe, je večje, zlasti ker mlajšim primanjkuje izkušenj.

V našem taboru so se kljub temu odločili, da 17-letnega Domna Prevca odpeljejo v Oberstdorf, kjer bosta ta konec tedna dve preizkušnji. "Če pogledamo prejšnjo sezono in letošnjo, vidimo, da je bolj stabilen," je glavni trener Goran Janus obrazložil odločitev, zakaj bo najmlajši od bratov Prevc premierno nastopil na letalnici.

Verjetno je tudi res, da bi Domen ta konec tedna počival, če ne bi bil v igri za veliki kristalni globus. V skupnem seštevku svetovnega pokala za Poljakom Kamilom Stochom zaostaja 192 točk.

Naš najizkušenejši skakalec Robert Kranjec, ki je v fazi rehabilitacije kolena, trenutno je na dopustu na Tajskem, bi kot priznani letalec v takšnem primeru malce pritisnil na zavoro.

"Težko bi kaj rekel, ker nisem zraven in ne vidim v živo, kako je skok videti na večji skakalnici. Zdi pa se mi, da ima Domen še dovolj časa. Star je 17 let, na poletih pa se lahko hitro pojavijo zapleti. Škoda bi bilo tvegati s kakšnim padcem. Bolje je, da dobro izpelje sezono v svetovnem pokalu. Moje mnenje je, da ne bi tvegal, morda bi ga v ogenj poslal le na koncu v Planici. Kaj bo odločil trenerski kader, pa je njihova stvar," je pred desetimi dnevi dejal leteči Kranjčan, ki je leta 2012 v Vikersundu postal svetovni prvak v poletih.

Skakalke vsega trikrat v sezoni na večjih skakalnicah, kaj šele, da bi nastopile na letalnicah

Rdeče luči pa nimajo prižgane le mlajši skakalci, ampak tudi dekleta. Sicer je Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz leta 2003 na Kulmu skočila na preizkusu letalnice 200 metrov, kar je ženski rekord, a je bila to izjema, saj v zadnjih letih skakalk na letalnicah nismo videli.

Ženski rekord v režiji Daniele Iraschko-Stolz - 200 metrov na Kulmu 2003

Prenevarno je, da bi se spuščale po največjih napravah. V svetovnem pokalu namreč skačejo na manjših skakalnicah. Vsega tri od 19 tekem so na takšnih skakalnicah, na katerih skačejo moški v svetovnem pokalu. Kaj šele, da bi jih spustili na letalnico. Varnost in zdravje sta na prvem mestu.

Zato pa bodo skakalci v tej sezoni nastopili na treh letalnicah. Kot prva jih bo ta konec tedna pričakala v Oberstdorfu, marca pa jih bosta še najbolj prestižni v skakalnem svetu, v Vikersundu in Planici.

Ne spreglejte