Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2018,
9.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

smučarski skoki Jerneja Brecl Nika Križnar Nika Križnar Urša Bogataj Urša Bogataj Špela Rogelj Maja Vtič Ema Klinec Ema Klinec Zoran Zupančič

Četrtek, 29. 11. 2018, 9.20

5 let, 4 mesece

Začetek svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske

Spremembe so bile potrebne, verjamejo, da so na pravi poti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
smučarski skoki | S kvalifikacijami v Lillehammerju svetovni pokal odpirajo tudi smučarske skakalke. | Foto Grega Valančič/Sportida

S kvalifikacijami v Lillehammerju svetovni pokal odpirajo tudi smučarske skakalke.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Smučarke skakalke rekordno sezono svetovnega pokala, v katerem jih čaka 27 tekem, lani le 15, odpirajo na Norveškem. V Lillehammerju bo nastopilo tudi šest Slovenk, ki so trenersko menjavo in prihod Zorana Zupančiča ocenile kot pozitivno in predvsem potrebno spremembo.

Dva tedna za moško skakalno karavano novo sezono odpirajo tudi dekleta. Ta so zbrana v Lillehammerju, kjer bodo zvečer opravila kvalifikacije. V treh dneh jih čakajo kar tri tekme (dve na srednji in ena na večji skakalnici), v celotni sezoni pa skoraj enkrat več kot lani. V programu je kar 27 tekem, lani so jih imela le 15. Tudi letos sta v koledarju tekmi na Ljubnem (8. in 9. februar), vrhunec pa bo svetovno prvenstvo v Seefeldu, prav posebna bo tudi turneja raw-air.

"Dejstvo je, da se šport razvija postopoma, kar je pravilno. Vsako leto so tudi ženski skoki vsekakor na višji ravni. Očitno so videli, da se tudi dekleta trudimo," o skoraj podvojenem številu preizkušenj pravi Ema Klinec, izkušena povratnica po poškodbi. Maja Vtič pa dodaja: "Zagotovo je večje število tekem pokazatelj, da nas jemljejo malo bolj resno. Mislim, da bo ta sezona preizkušnja za vse. Prej je bilo morda lažje držati dobro pripravljenost skozi celotno sezono, saj so bili vmes krajši odmori, zdaj jih ne bo. Imamo tudi dve kar naporni turneji. Tega urnika se zelo veselim, saj sem precej tekmovalen tip človeka. To bom poskušala obrniti sebi v prid."

Treningov so se lotili celostno

Tudi v ženski izbrani vrsti je prišlo do trenerske menjave. Staneta Baloha je zamenjal Zoran Zupančič, ki je po besedah tekmovalk vpeljal precej sprememb.

V novi sezoni skakalke vodi Zoran Zupančič, za katerega dekleta pravijo, da je vnesel svežino in prepotrebne spremembe. | Foto: Vid Ponikvar V novi sezoni skakalke vodi Zoran Zupančič, za katerega dekleta pravijo, da je vnesel svežino in prepotrebne spremembe. Foto: Vid Ponikvar

"Vsekakor so bile spremembe potrebne. Opazne so na treningih. Nekatere vaje so zelo drugačne. Zoran je dal poudarek enotnemu, sproščenemu gibanju, gibljivosti, koordinaciji in izboljšanju štartne moči oziroma pospeška, ki ga izkoristimo na mizi, tako da smo se treningov lotili zelo celostno," pripoveduje 20-letna Klinčeva. Z novim vetrom je zadovoljna tudi deset let starejša Vtičeva: "Spremembe so dobrodošle, sploh pa po nekem določenem času. Ne le treningi, spremenila se je tudi vzdušje v ekipi, stvari so se obrnile na pozitivno. Sodelovanje in spodbujanje znotraj ekipe je boljše. Mislim, da se je to že poleti poznalo na rezultatih in se še bo."

Šesterica Slovenk

 Urša Bogataj je bila v lanski sezoni na devetem mestu najvišje uvrščena Slovenka svetovnega pokala. | Foto: Grega Valančič/Sportida Urša Bogataj je bila v lanski sezoni na devetem mestu najvišje uvrščena Slovenka svetovnega pokala. Foto: Grega Valančič/Sportida Na Norveško je Zupančič odpeljal šesterico Slovenk. Ob Emi Klinec in Maji Vtič še Uršo Bogataj, ki je lani v skupnem seštevku svetovnega pokala končala na devetem mestu, kar je bilo najvišje med Slovenkami, Niko Križnar, Špelo Rogelj in Jernejo Brecl.

Na pravi poti

Emi Klinec poletni rezultati dajejo dodatno samozavest za zimo. | Foto: Reuters Emi Klinec poletni rezultati dajejo dodatno samozavest za zimo. Foto: Reuters

Poletna sezona je v slovenski tabor vnesla kar nekaj optimizma. Predvsem Emi Klinec, ki je na eni tekmi zmagala, v skupnem seštevku velike nagrade zaostala pa za le Japonko Saro Takanaši. S skupno 11. mestom je navdušila komaj 17-letna Jerneja Brecl, Špela Rogelj je bila 12., Urša Bogataj 16., Nika Križnar 18., Katra Komar pa 34.

"Poletje je bilo zame res odlično. Vesela sem teh rezultatov. Še bolj kot rezultati me s pozitivno energijo navdaja to, da se je vse delo obrestovalo, da smo našli pravo pot, po kateri verjamem, da bomo šli uspešno v zimo. Vsi se trudimo, ampak moramo se truditi na pravih področjih. To smo letos ugotovili. Izkazalo se je za zelo pozitivno," pravi druga skakalka poletne sezone in slovenska državna prvakinja, ki pogleduje visoko, tudi proti zmagovalnemu odru. "Vem, da si moram še marsikaj dokazati, in verjamem, da lahko nekoč končam med najboljšimi tremi v skupnem seštevku," je že pred zadnjo sezono razmišljala Klinčeva.

"Cilji so v prvi vrsti za nas ekipni. Merimo na visoko mesto v pokalu narodov, drugi cilj je seveda svetovno prvenstvo, kjer merimo na kolajno in močan ekipni uspeh, tudi skupaj s fanti na tekmovanju mešanih ekip. Težko je sicer govoriti prenagljeno. Tretji cilj pa je seveda odličen nastop pred domačimi navijači na Ljubnem," je cilje sezone izpostavil Zupančič in zatrdil: "Za nas so visoke uvrstitve v svetovnem pokalu prva tri mesta."
STA

Potrebuje težke preizkuse, da se dvigne

Je pa poletno veliko nagrado izpustila Vtičeva, ki se vrača po dolgotrajni rehabilitaciji kolena. Kot pravi, je na poškodbo poskušala gledati s pozitivnega vidika, okrevanje je šlo po načrtu, vzela si je dovolj časa in ni prehitevala dogodkov.

Najbolj izkušena, 30-letna Maja Vtič se vrača po poškodbi kolena. | Foto: Vid Ponikvar Najbolj izkušena, 30-letna Maja Vtič se vrača po poškodbi kolena. Foto: Vid Ponikvar

"Rekla bi, da je bila ta poškodba dobra motivacija, sploh po slabši sezoni. Zdi se mi, da v življenju potrebujem težke preizkuse, da se nato dvignem. Na poškodbo ne gledam negativno. Morda se sliši čudno, a ta poškodba je morda celo prav prišla, da sem se lahko za nekaj časa odklopila od skokov, da je bila glava osredotočena na druge stvari."

Tridesetletnica verjame, da je še naprej sposobna dobrih rezultatov: "Konec koncev sem to dokazali tudi na državnem prvenstvu (bila je druga, op. p.). To je bil dober pokazatelj, da sem lahko zraven. Osredotočena sem bolj na to, da se bom dobro počutila, da bom lahko oddelala vse po svojih maksimalnih močeh. Potem tudi rezultat ne bi smel izostati. Je pa želja vrniti se tja, kjer sem že bila."

Za Maren Lundby je izjemna sezona. Novo začenja na domačem pragu. | Foto: Getty Images Za Maren Lundby je izjemna sezona. Novo začenja na domačem pragu. Foto: Getty Images

Ludbyjeva brani zmago

Sezona se začenja v domovini lanske olimpijske prvakinje in zmagovalke svetovnega pokala Maren Lundby, ki je v zadnji sezoni zmagovala kot po tekočem traku in najbližjo zasledovalko Katharino Althaus ugnala za več kot 400 točk. Tretja je bila Takanašijeva.

Svetovni pokal, Lillehammer

Četrtek, 29. november
Uradni trening HS98
sledijo Kvalifikacije HS98

Petek, 30. november
16:30 Poizkusna serija HS98
17:15 Tekma HS98

Sobota, 1. december
16:15 Kvalifikacije HS98
17:15 Tekma HS98

19:45 Uradni trening HS140
Kvalifikacije HS140

Nedelja, 2. december
12:00 Poizkusna serija HS140
12:45 Tekma HS140

Preberite še:

Domen Prevc smučarski skoki
Sportal Domen Prevc rešil neznanko
Domen Prevc Ruka
Sportal Izjemni Domen Prevc v Ruki še enkrat tik pod stopničkami

 

Ne spreglejte