Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
19. 9. 2014,
12.25

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze Andrea Massi Valerio Ghirardi

Petek, 19. 9. 2014, 12.25

3 leta, 5 mesecev

Vsaka kariera ima začetek in konec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Smučarska šampionka Tina Maze sicer priznava, da se "konec kariere bliža", vseeno pa te dni svoje misli posveča predvsem bližajočemu se začetku nove tekmovalne sezone.

"Dobro se zavedam, da spadam v generacijo smučark, ki se približujejo koncu karier. Morda bo prihodnja sezona moja zadnja. Tega še ne vem. Prav gotovo pa se bom morala odločiti, kako naprej. Vsaka kariera ima začetek in konec. Tudi moja," dober mesec pred začetkom nove sezone razmišlja najboljša slovenska športnica Tina Maze. Čeprav za razliko od alfe in omege svoje ekipe Andree Massija, ki vztraja, da se bo marca poslovil od vodenja team to a Maze, dokončne odločitve o zadnji sezoni še ni sprejela, pa vsaj malo že razmišlja tudi o tem, kako se soočiti z umikom. "Vajena sem športnega ritma, ki je ustaljen. Nato se to v trenutku prekine. S tem se je verjetno težko spopasti. A življenja ni konec. Pridejo novi izzivi," dodaja Mazejeva.

Še 36 dni …

Ni skrivnost, da je Tino po dveh zlatih olimpijskih kolajnah, s katerima je sklenila svoj opus, o katerem so sanjale mnoge generacije slovenskih alpskih smučarjev in smučark, v vztrajanje v smučarski karavani prisilila tudi nekoliko slabša zadnja sezona v svetovnem pokalu s povsem ponesrečenim koncem.

Ko zdaj z varne časovne in čustvene oddaljenosti gleda na konec pretekle zime, priznava, da je bilo v njeni glavi vse podrejeno Sočiju. "Nova sezona prinaša nemalo izzivov. Lani oziroma letos sem bila res osredotočena predvsem na olimpijske igre. V novi zimi bom imela v mislih tako svetovni pokal, kjer bo ključni motiv izboljšati lansko sezono, kot tudi svetovno prvenstvo v Beaver Creeku. Pomembno je, da sem našla dovolj motivov za celotno sezono. Lani jih žal nisem," pravi 31-letna Korošica, ki se bo v novo sezono podala čez natančno 36 dni na ledeniku Rettanbach nad Söldnom, ki bo gostil tradicionalni veleslalom.

"Andrea, nekega dne bom vse razumela"

Ne gre dvomiti o tem, da bo februarja na svetovnem prvenstvu v ameriški zvezni državi Kolorado v vseh disciplinah merila na najvišja mesta. Navsezadnje se je z zadnjih petih velikih tekmovanj domov vselej vrnila z vsaj eno kolajno. Skupno jih je osvojila kar deset, med njimi tudi po dve zlati na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah.

Ni naključje, da se je zbiranje žlahtnih kovin z velikih tekmovanj začelo leta 2009, le nekaj mesecev po tem, ko sta z Massijem stopila na samostojno pot. Mazejeva ob tem priznava, da ni bil nujen le drugačen način dela, temveč tudi miselni pristop.

"Moj pogled na šport pred leti ni bil jasen. Morda tudi zaradi tega, ker v fazi smučarskega odraščanja nisem imela pravih usmeritev. Spremenilo se je, ko smo oblikovali svojo ekipo. Skozi pogovore z Andreo in ob pogledu v tuje tabore sem začela na smučanje in predvsem velika tekmovanja gledati drugače. Sprva sem se drugačnemu razmišljanju upirala, nato sem ga sprejela. Zdaj je moj pristop na vseh tekmah drugačen," poudarja najboljša slovenska alpska smučarka in ob tem Massiju v šali sporoča, da bo nekega dne resnično razumela vse, kar ji svetuje.

Valerio Ghirardi kot Massijev starejši brat

Brez svoje ekipe si Mazejeva kariere zdaj ne zna predstavljati, a v isti sapi izpostavlja, kako pomembna je usklajenost vseh sodelavcev. "V tako majhnih ekipah, kot je naša, je kakšna težava lahko bolj usodna. Lep primer je zadnja sezona, ko se trener (Walter Ronconi, op. a.) ni dobro vklopil v ekipo. Zaradi tega smo trpeli vsi in dolgo plačevali ceno," pravi Tina, ki z izbranimi besedami govori o novem trenerju Valeriu Ghirardiju.

"Je človek z veliko izkušnjami. Dobro se je vklopil. Z Andreo sta zelo povezana. Kot bi bil njegov starejši brat. Lepo je delati z njim. Tudi celotna ekipa deluje tako, kot mora. Priznam, tudi jaz sem bolj sproščena," o vplivu četrtega trenerja v zadnjih dveh letih pripoveduje Mazejeva, ki je sicer zmagovala že pred oblikovanjem svoje ekipe, a ni skrivnost, da je svoj izjemen potencial začela resnično izkoriščati šele na samostojni poti.

Slalom bo velik izziv

A čeprav bo Ghirardi kot "čarovnik linij" Mazejevi zelo prav prišel pri ogledu smukaških terenov, pa sama ne skriva, da se v novo sezono podaja tudi z mislijo o neporavnanih slalomskih računih. Še lani druga slalomistka svetovnega pokala je namreč v zadnjih mesecih zdrsnila na zanjo skromno 16. mesto v svetovnem pokalu. Zato ne čudi, da se je na nedavnem treningu v Ushuaii veliko ukvarjala z vijuganjem med količki in izbiro prave opreme.

"Ko gledam Michaelo Shiffrin, vidim, da ima dodobra izpiljeno tehniko. Zakaj? Ker se je veliko ukvarjala s tem. Priznam, jaz lani nisem imela pravega občutka. Le na enem slalomu sem se počutila dobro. To je bilo v Leviju, kjer sem pristala na zmagovalnih stopničkah. Prav zaradi tega je ta disciplina letos velik izziv," o slalomu razmišlja Mazejeva in dodaja: "Želim poiskati tisti pravi občutek zabavanja med količki. Saj veste, da slalomu pravim smučarski 'rock'n'roll'. Gre za disciplino, v kateri je treba pokazati hitre reakcije. Je poln nepredvidljivih situacij. Nanje želim biti pripravljena."

Ne spreglejte