Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 3. 2019,
13.28

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

Natisni članek

svetovni pokal Špindlerjev miln Petra Vlhova Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin Neja Dvornik Maruša Ferk Ana Bucik Meta Hrovat

Sobota, 9. 3. 2019, 13.28

5 let, 1 mesec

Špindlerjev Mlin, slalom (ženske)

Shiffrinova suvereno do nove zmage, Hrovatova do novega vrhunskega rezultata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin nadaljuje svoj zmagovalni pohod. S slalomsko zmago v Špindlerjevem mlinu je dosegla svojo 15. zmago v sezoni, kar je rekord v ženski konkurenci. | Foto Getty Images

Mikaela Shiffrin nadaljuje svoj zmagovalni pohod. S slalomsko zmago v Špindlerjevem mlinu je dosegla svojo 15. zmago v sezoni, kar je rekord v ženski konkurenci.

Foto: Getty Images

Američanka Mihaela Shiffrin je v Špindlerjevem Mlinu na Češkem potrdila svojo slalomsko premoč in se s 15. zmago v eni sezoni vpisala v zgodovino. Za 85 stotink sekunde je ugnala drugouvrščeno Švicarko Wendy Holdener, tretje mesto pa je z več kot dvema sekundama zaostanka zasedla Slovakinja Petra Vlhova. Meta Hrovat, ki je za Američanko zaostala 3,13 sekunde, je zasedla 8. mesto, Ana Bucik pa je z zaostankom +5,41 pristala na 27. mestu.

Maruša Ferk (+4,63) je končala na 35. mestu, Neja Dvornik (+5,10) pa je zasedla 41. mesto.

Za komaj 23-letno Shiffrinovo je to že 15. zmaga v tej sezoni, s čimer je na večni lestvici prehitela Švicarko Vreni Schneider, ki je v sezoni 1988/89 tudi slavila 14 zmag.

Triindvajsetletna Shiffrinova si je doslej na večni lestvici s 14 zmagami prvo mesto delila s Švicarko Vreni Schneider, ki je v sezoni 1988/89 tudi slavila 14 zmag. Američanka si je že pred to tekmo v Špindleruvem Mlinu, ker je leta 2011 prvič nastopila v svetovnem pokalu, zagotovila mali kristalni globus v disciplini, zdaj je že dokončno tudi lastnica velikega globusa.

Mikaela Shiffrin | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Shiffrinova si lasti tudi rekordnih 39 slalomskih zmag v svetovnem pokalu, največ med tekmovalkami. Med smučarji je na čelu zgolj z zmago več nekdanji legendarni Šved na smučeh begunjskega Elana (40). Na finalu sezone v Soldeuu lahko Shiffrinova ta rekord izenači in poveča tudi skupno bero zmag v pokalu, zdaj jih ima 58.

Obenem lahko kot tretja v zgodovini preseže 2000 točk v skupnem seštevku zime. Zdaj ima 1954 točk, pred njo sta le Avstrijec Hermann Maier (leta 2000 je osvojil 2000 točk) najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov ter rekorderka Tina Maze (2414 točk leta 2013).

Shiffrinova je vodila že po prvi vožnji na Češkem, Holdenerjeva je zaostajala 37 stotink sekunde, tretja je bila Švedinja Frida Hansdotter z več kot sekundo zaostanka (+1,28), četrta pa Vlhova (+1,33). Hrovatova je bila 12. (+2,42), Bucikova pa je delila 29. mesto (+4,23).

Osmi čas druge proge je Vlhovi zadostoval za skupno tretje mesto, Hansdotterjeva pa je nazadovala na sedmo, tik pred Hrovatovo, ki se je prvič v karieri uvrstila med prvo deseterico v pokalu v tej disciplini.

Meta Hrovat | Foto: Reuters Foto: Reuters

Hrovatova se tudi v slalomu počuti suvereno

"Po današnjem slalomu sem rezultatsko zadovoljna. Vem, da imam še rezerve s treninga. Načeloma pa moram reči, da sem zelo, zelo zadovoljna s celim vikendom, kako sem ga uspela odsmučati. V slalomu se v zadnjem času počutim zelo suvereno, na smučeh se počutim dobro. Mogoče mi na tekmah v slalomu še ne uspe pokazati vsega, kar znam. Morda to ni slaba stvar, ker imam še rezerve in vem, na čemu delati. Verjamem, da bo s tem prišlo še boljše smučanje," je bila zadovoljna Hrovatova po zadnji tekmi alpskih smučark v pokalu pred finalom.

Enaindvajsetletna Kranjskogorčanka, ki je prejšnji mesec v Italiji ubranila naslov svetovne mladinske slalomske prvakinje, bo tako nastopila tudi na finalu svetovnega pokala v Andori.

Špindlerjev mlin, slalom, ženske:
 

 

Ne spreglejte