Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 12. 2011,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Val Gardena Gašper Markič

Petek, 16. 12. 2011, 20.02

8 let

Veter odpihnil smuk v Val Gardeni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Val Gardeni v italijanskih Dolomitih so zaradi močnega vetra odpovedali smuk za svetovni pokal alpskih smučarjev.

Zaradi neugodnih vremenskih razmer so organizatorji najprej začasno prekinili tekmo. Do odpovedi je bil v vodstvu Francoz Johan Clarey (1:55,80).

Organizatorji so se odločili, tako kot na superveleslalomu, da na progi Saslong znižajo start zaradi močnega vetra. Vendar pa se je veter okrepil in začel ovirati smukače tudi na skrajšani progi. Razmere tako niso bile niti najmanj enakovredne, direktor tekmovanj v svetovnem pokalu Günther Hujara je zaradi igre narave za nekaj minut celo zaprl tekmo, nato pa so se odločili za daljšo prekinitev.

Do prve prekinitve se je po progi spustilo 18 tekmovalcev od 65 na startu. Moč vetra je na svoji koži najbolj okusil najboljši smukač minule zime švicarski veteran Didier Cuche. Veter se je s smukačem, ki je močne postave, kar poigraval, v cilj pa je prismučal s precejšnjim zaostankom, skoraj dveh sekund in pol za vodilnim. Hujara se je nato po daljši prekinitvi odločil za nadaljevanje smuka, po progi so se tako spustili še trije smukači, vendar pa so zelo nesprejemljive razmere postavile pod vprašaj regularnost tekme. Hujara je tako sprejel edino pravo odločitev ter odpovedal tekmo.

Na štartu nadaljevanje smuka tako ni dočakalo pet Slovencev, ki jim je veter odpihnil tudi priložnost popraviti vtis s povsem ponesrečene smukaške severnoameriške uverture. Slovenci imajo po devetih izpeljanih tekmah, ki štejejo za svetovni pokal alpskih smučarjev, sila pičel izkupiček zgolj 83 točk. Med dobitnike točk so se doslej vpisali le trije Slovenci; Gašper Markič s 14. in 26. mestom v superveleslalomu (Lake Louise, Val Gardena), Rok Perko s 16. superveleslalomskim mestom v Val Gardeni in Mitja Valenčič s petim slalomskim mestom v Beaver Creeku. Najvišje uvrščeni Slovenec v minuli sezoni Šporn v tej sezoni še ni osvojil točk.

"Nihče ni pričakoval, da bo prišlo do odpovedi tekme. Zelo mi je žal, ker sem na drugem treningu dobil kar nekaj pravega občutka in bi lahko odpeljal dober smuk. Razmere so bile povsem neregularne, zato je bila odločitev pravilna. Na startu je pihalo v takšnih sunkih, da te je skoraj prestavilo. Ne vem, kako močno je pihalo na skokih, mogoče bi morali prestaviti start na bolj zgodnje ure, če so že vedeli, da bo popoldan veter, vendar pa to ni odvisno od nas, temveč televizijskih prenosov," je bil slabe volje Šporn, ki mu je v celoti ponesrečena severnoameriška turneja načela tudi samozavest in formo.

"Zdaj bo nekaj časa trajalo, da se bom sestavil nazaj. Ni pa se prvič zgodilo, da sem imel tako slab start v sezono. Dve leti nazaj se mi je zgodilo podobno, nato pa sem v Kitzbühlu z drugim mestom vpisal dosežek kariere. Mislim, da se bo sezona v nadaljevanju drugače obrnila," ostaja optimističen Kranjskogorčan. Prva priložnost bo že smuk v Bormiu konec meseca.

Karavana se bo zdaj odpravila v Alta Badio, kjer bosta na sporedu veleslalom in slalom.

Ne spreglejte