Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 11. 2013,
14.18

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Vesna Fabjan Soči olimpijske igre

Torek, 12. 11. 2013, 14.18

7 let, 12 mesecev

Vesna Fabjan: Najboljše se rodi iz preprostih zamisli

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Da lahko poseže po najvišjih mestih, je slovenska smučarska tekačica Vesna Fabjan v preteklosti že dokazala. Spogleduje se s šprintom na olimpijskih igrah v Sočiju. Ta bo namreč v njeni tehniki.

Zadnja sezona bo šla pri Vesni Fabjan verjetno kmalu v pozabo oziroma je že šla, saj je imela veliko težav z zdravjem, v svetovnem pokalu pa je nastopila pod pričakovanji. Poleti je ravno zdravju namenila več poudarka, saj ne želi, da bi se ji kronične težave ponavljale še naprej. "Z Urško Bukovnik sva veliko delali glede prehrane in dodatkov k prehrani. Določeni hrani se izogibam – beli moki, sladkorjem … Veliko več jem zelenjave. Torej, čim več naravnih stvari. Zraven spadajo tudi naravni dodatki. Veliko več sem poslušala organizem," je Fabjanova spregovorila o preventivi in spremembi načina prehranjevanja.

Vsak dan so prisotne misli na olimpijske igre

Tako kot za vse zimske športnike so tudi za Vesno Fabjan vrhunec sezone olimpijske igre v Sočiju. Misli večkrat pobegnejo v Rusijo, kjer bo imela dobro osnovo za napad na vrhunski dosežek, saj bo šprint v njej ljubši, skating tehniki. "Vsak dan so prisotne misli na olimpijske igre. Velikokrat mi je ta misel pomagala, ko nisem imela volje ali pa so mi po glavi rojile druge stvari. Takoj sem se streznila. Olimpijski šprint v skatingu je zame izziv. Velik poudarek je na tej tekmi, vendar se zavedam, da moram stopicati stopničko za stopničko in samozavestno nastopiti že na tekmah za svetovni pokal. Nočem komplicirati stvari, kajti najboljše se rodi iz preprostih zamisli," poudarja Fabjanova, ki je v karieri že dvakrat stala na najvišji stopnički odra za zmagovalke. Obakrat ji je to uspelo v Rusiji. Srečen kraj je bil Ribinsk, disciplina pa kajpak šprint v skatingu.

"Do novega leta je Davos celo najpomembnejša tekaška preizkušnja"

Šprinti so postali bistveno zahtevnejši kot v preteklosti, saj so razdalje daljše, tudi zaradi tega pa je slovenski tekaški tabor več poudarka namenil treningu daljših razdalj. "Aprila smo veliko delali na tem, čeprav smo bili uradno prosti. Takrat smo vadili daljše intervale. Lahko rečem, da mi je šlo super. Bolj ko je šel trening h koncu in je bilo težje, bolje mi je šlo. To mi je bil največji izziv, da sem najboljše čase krogov dosegala ob koncu treninga," je vesela 28-letna tekmovalka TSK Triglav Kranj, ki se še ni odločila, ali bo nastopila tudi na uvodu v sezono konec novembra v Kuusamu: "V zadnjem trenutku se bom. V preteklih letih sem imela ravno po Kuusamu največ težav z zdravjem, ker je tam mraz. Imela sem več škode kot koristi. Za vsako ceno ne bom šla. Pomembnejša je tekma v Davosu, kjer je šprint v skatingu. Do novega leta mi je celo najpomembnejša tekaška preizkušnja."

Ne spreglejte