Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Sreda,
13. 1. 2016,
11.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Planica Planica Vesna Fabjan Alenka Čebašek Marko Gracer

Sreda, 13. 1. 2016, 11.07

7 let, 12 mesecev

Vesna Fabjan: Če vam povem, kaj mi ta tekma pomeni …

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Konec tedna bo prvič v zgodovini v Planici potekala tekma svetovnega pokala v smučarskih tekih. Motivacije pri slovenskih tekmovalcih ne manjka, saj je to zanje glavna tekma v sezoni.

V Planici bo konec tedna pestro športno dogajanje, ko se bodo pomerili najboljši smučarji tekači. V zadnjih tridesetih letih je Slovenija elitno tekaško konkurenco gostila le dvanajst dni. Nazadnje je bila tekma pri nas organizirana leta 2011 na Rogli, ko je bila od naših najboljša Vesna Fabjan, ki je v šprintu zasedla sedmo mesto, medtem ko je bila Alenka Čebašek 28. Tokrat se bo tekaška karavana predstavila v novem nordijskem centru v Planici.

Slovenski tekmovalci so že pred sezono poudarjali, da bo to zanje najpomembnejša tekma v letošnji sezoni, glede na to, da letos na koledarju ni svetovnega prvenstva. V soboto bo na sporedu šprint v prostem slogu, v nedeljo se bodo pomerili še v ekipnem šprintu.

Vesna Fabjan mirno spi

Od slovenskih tekmovalk lahko največ pričakujemo od naše najboljše šprinterke Vesne Fabjan, ki se po lanskih težavah s srcem počasi vrača v pravo formo. Na zadnji tekmi svetovnega pokala v Lenzerheideju je dobitnica bronaste olimpijske medalje osvojila deseto mesto. Kot kaže, ji ustreza tudi nov tekaški poligon v Planici, potem ko je pred kratkim na tekmi kontinentalnega pokala zmagala v šprintu. Ob tem poudarja, da ji motivacije za domačo tekmo ne manjka. "Sem povsem mirna. Če vam povem, kaj mi ta tekma pomeni … Skoraj toliko kot tekma v Sočiju. Tudi priprava na tekmo je zelo podobna. Nervoze še ni, morda še pride, ampak se bom skušala čim bolje pripraviti na tekmo," je povedala Fabjanova.

V soboto in nedeljo so za Planico napovedane izredno nizke temperature. Sobotna tekma se bo začela že zelo zgodaj, kvalifikacije bodo na sporedu ob 8.30, finalni dvoboji pa ob 10.50. "Malo me skrbi mraz, ker me zelo rado zebe v noge. Morala sem bom prilagoditi in morda spiti kakšno močnejšo kavo," je v nekoliko šaljivem tonu dodala 30-letna slovenska tekmovalka.

Na tekmi se bo predstavila do zdaj najštevilčnejša slovenska zasedba. Na štartu bo kar osemnajst slovenskih tekmovalcev, enajst deklet in sedem fantov.

Gre za najzahtevnejši šprint na tekmah svetovnega pokala

Velika pričakovanja ima tudi prvi trener reprezentance Marko Gracer. "Verjamem, da bo tekma veliko doživetje in za nekatere tudi zelo velika izkušnja. Za tiste najboljše bo to velik izziv, saj gre vendarle za domačo tekmo," je povedal Gracer. "Cilj je finale in tega ne spreminjamo. Vsekakor bo domača tekma za slovenske tekmovalce še dodaten motiv," je dodal prvi mož slovenske ekipe, ki je poudaril, da gre v Planici za najzahtevnejši šprint v svetovnem pokalu. Veliko dela bodo konec tedna imeli tudi serviserji.

Ne spreglejte