Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2011,
8.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mitja Valenčič Ivica Kostelić slalom

Četrtek, 8. 12. 2011, 8.53

7 let, 12 mesecev

Valenčič peti na slalomu v Beaver Creeku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Mitja Valenčič je slalom v Beaver Creeku, zadnjo 13. tekmo severnoameriške turneje, končal na odličnem petem mestu, potem ko je v drugi vožnji napredoval za sedem mest. Zmagal Hrvat Ivica Kostelić.

Drugi je bil Italijan Cristian Deville, tretji pa Avstrijec Marcel Hirscher. Valenčič je bil edini Slovenec na štartu slaloma v Beaver Creeku.

Valenčič je že v prvi vožnji potrdil dobro formo in si z 12. mestom zagotovil odlično izhodišče za napad v finalu. Na prvi progi se mu je posrečila slalomska vožnja zlasti na zgornjem strmejšem delu, v ravninskem delu pa je nato pridelal sekundo zaostanka. S številko 22 je bil najhitrejši ob prvem merjenju vmesnega časa, ob drugem je vpisal drugi čas, nato pa je v ravninskem delu zapravil prednost, ki bi ga lahko pripeljala v družbo najboljših. Tudi drugo vožnjo je štartal zelo pogumno in napadalno, kar se je seveda obrestovalo. Že ob prvem merjenju vmesnega časa je bil hitrejši za 66 stotink sekunde, nato mu je ta razlika do cilja sicer skoraj v celoti skopnela, vendar pa je v cilju še vedno za dve stotinki sekunde prehitel Italijana Patricka Thalerja za prevzem vodstva.

Triintridesetletni Gorenjec je vodstvo ohranil tudi po napadu sedmih slalomistov in takšnih slalomskih mojstrov, kot sta denimo nekdanja svetovna prvaka Avstrijca Mario Matt in Manfred Pranger, s katerim je Valenčič treniral in pilil podrobnosti pred začetkom sezone. Prehitel ga je šele Američan Kasper Nolan za 15 stotink sekunde. Nato pa je nov, zmagovalni čas postavil najboljši slalomist minule zime Ivica Kostelić, saj Hrvata nista prehitela Deville in Hirscher, ki je vodil po prvi vožnji. Valenčič napada najboljših po prvi vožnji ni ubranil, zato pa se je veselil zelo dobrega rezultata. Letos v Kranjski Gori je bil šesti, lani v Zagrebu pa četrti, na stopničke še ni stopil. Tokrat jih je zgrešil za 37 stotink sekunde.

"Res sem si želel zmagati, sploh glede na to, da s preostalimi tekmami v Beaver Creeku nisem bil najbolj zadovoljen, zato sem prvega mesta še toliko bolj vesel. Na progi nisem bil le sproščen, temveč zelo osredotočen, saj nisem želel narediti kakšne napake na snegu, ki je zelo drugačen od tistega, ki smo ga vajeni v Evropi. Moja prednost je bila sigurno tudi dolga proga," se je v ciljni areni zmage razveselil Ivica Kostelić. Slednja je že njegova 19 v svetovnem pokalu.

Ne spreglejte