Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
8. 4. 2011,
18.46

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bernard Vajdič

Petek, 8. 4. 2011, 18.46

3 leta

Vajdiča zanima, v kolikšni meri računajo nanj

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bernard Vajdič, pred nekaj sezonami vodilni slovenski slalomist, se je po zdravstvenih težavah ter operaciji znašel v nehvaležnem in statusno vprašljivem položaju.

Vodilni možje alpskih disciplin naj bi že v začetku prihodnjega tedna na zgolj korespondenčni seji potrdil nove odgovorne trenerje, ki bodo nato že v kratkem podali tudi programe treningov in tekmovanj, ob tem pa bo postali tudi jasno, kateri smučarji bodo vključeni v reprezentančne vrste. Med tistimi, ki z nestrpnostjo pričakujejo razkritje vseh kart, je tudi Bernard Vajdič. Velenjčan, ki je bil še v sezoni 2008/09 med elitno slalomsko petnajsterico, je namreč po operaciji hrbta in ponavljajočih se bolečinah zapadel v začaran krog visokih štartnih številk in nekonkurenčnih rezultatov. Deloma tudi zaradi nespretnosti pri izkoriščanju statusa poškodovanega smučarja. ''Neumnost in neosveščenost,'' z glavo zmajuje specialist za tehnični disciplini, ki je v nedavno končani sezoni prvič po sedmih letih ostal celo brez točk svetovnega pokala ter se posledično s slabimi točkami FIS pahnil v nezavidljiv položaj. Tisti, ki napovedi novega strokovnega šefa Vlada Makuca o dolgoročne delu in poudarku na mladih rodovih razumejo kot krčenje reprezentance na račun starejših, bi verjetno kot odmev pripomnili – v položaju za odstrel. A Vajdič se je trdno odločen vrniti na položaje, na katerih je nekoč že bil, predvsem pa daje vedeti, da smučarskega sveta ne želi zapustiti kot nekdo, ki še ni pokazal vsega. ''Lahko povem, da se še čutim sposobnega in motiviranega. Prepričan sem, da lahko še tekmujem na najvišjem nivoju, v kolikor imam pri tem jasen načrt in program s strani trenerjev in ekipe, v kateri bi se delalo zgolj z namenom, da dosežem, kar želim,'' je odločen Vajdič, ki se trenutno mudi v Banskem v Bolgariji, kjer na tekmah FIS skuša popraviti svoje točke.

Kljub odločnosti in nedvoumni usmerjenosti v novo sezono pa se nekdanji mladinski svetovni podprvak v veleslalomu zaveda, da imajo ob škarjah kar nekaj platna v rokah drugi. ''V prvi vrsti želim od odgovornih pri SZS izvedeti, koliko še računajo name in kakšen program mi lahko zagotovijo. Na podlagi tega se bom tudi odločil, kako naprej. V prvi vrsti bo na moje odločanje vplivalo to, ali se bo sestavljala takšna ekipa, ki bo verjela, tako kot jaz, da lahko to dosežem,'' pravi Vajdič, ob vprašanju o morebitnem delnem sofinanciranju programov pa dodaja: ''Finančni vložek z moje strani bo odvisen od tega, koliko sredstev bo potrebnih za izvedbo tega programa in koliko jih sam lahko prispevam. Verjetno je marsikomu tuje, da sem v zadnjih štirih sezonah vložil že ogromno vase, saj je bila vsaka stvar, ki sem jo želel narediti, da bi še napredoval in postajal hitrejši, izven programa smučarske zveze. Tukaj mislim predvsem na fizioterapijo, kondicijskega trenerja, poletni trening v ZDA, prehrano ... Ko prištejem še ostali del, niti ne bi bilo takšne razlike, kot se sprva sliši.''

"Sam pri sebi sem nekako sklenil, da po izpadu treninga in tekem v glavnem delu sezone v nadaljevanju ohranim predvsem mirno glavo in poskušam, glede na to, da so bile terapije, ki sem jih opravil z zasebnimi fizioterapevti, uspešne do te mere, da lahko treniram in tekmujem brez bolečin in kakršnihkoli težav, odpeljati čim več dobrih tekov in si na tekmah nižje ravni popraviti točke," po šestih tekmah v Banskem pojasnjuje ''Beri'', ki je ob veleslalomu (eno preizkušnjo je celo dobil) nastopil celo v superveleslalomu in superkombinaciji. S tem si je tudi dokazal, da je v dobršni meri odgnal bolečine, ki so ga pestile v večjem delu sezone. "Sedaj je stanje zadovoljivo. Pozna se mi izpad treninga in prisilen počitek, a sem zadovoljen, da lahko smučam in tekmujem. Razumljivo je, da imam največ težav na težjih progah, tako da me takoj po koncu sezone čaka kondicijski trening," napoveduje Vajdič.

Ne spreglejte