Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
7. 2. 2016,
5.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boštjan Kline

Nedelja, 7. 2. 2016, 5.39

8 let

Učinkovita olimpijska predpremiera za Janko in Klineta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Švicar Carlo Janka se je veselil superveleslalomske zmage na olimpijski progi v Jeongseonu. Boštjan Kline še enkrat enajsti. Do točk tudi Klemen Kosi in Martin Čater.

Boštjan Kline bo z zadovoljstvom zapustil južnokorejsko smučarsko središče Jeongseong, ki bo čez dve leti v okviru iger v Pjongčangu gostilo boje za olimpijska odličja. Potem ko je trenutno najboljši slovenski alpski smučar sobotno smukaško preizkušnjo končal na visokem enajstem mestu, je dosežek ponovil še v superveleslalomu.

V zgodnjih jutranjih urah po slovenskem času se je 24-letni Mariborčan podpisal pod svoj najboljši superveleslalomski rezultat svetovnega pokala v karieri ter po senzacionalnem drugem mestu na smuku pred dobrim tednom v Garmisch-Partenkirchnu ponovil drugi najboljši dosežek v vseh disciplinah. Ob prihodu v cilj s številko 29 je sicer postavil deseti čas, nato pa ga je prehitel še Francoz Blaise Giezendanner.

A če je v soboto še boljši rezultat, po oceni trenerja Petra Pena celo peto ali šesto mesto, zapravil v spodnjem delu proge, pa ga je tokrat še večjega točkovnega izkupička stala napaka v zgornjem delu proge. Pri prvem večjem skoku je namreč ubral preveč neposredno linijo smučanja, tako da se je v zadnjem trenutku rešil pred odstopom, medtem ko pa v spodnjem delu za razliko od glavnine tekmecev nadoknadil del zaostanka.

Carlo Janka do prve zmage v superveleslalomu

Klineta je od odra za zmagovalce tokrat ločilo manj kot pol sekunde, krepko več pa je zaostal za zmagovalcem. Švicar Carlo Janka je bil tokrat razred zase. S pridom je izkoristil tako ugodno štartno številko, nastopil je kot sedmi, kot tudi tehnično zelo zahtevno postavitev v osrednjem delu proge.

Ključno prednost pred tekmeci si je ustvaril v nizu povezanih veleslalomskih zavojev, na koncu pa je za 82 stotink sekunde prehitel Italijana Christofa Innerhofferja, medtem ko pa so vsi ostali zaostali za več kot sekundo.

"Težka tekma, težka postavitev. V superveleslalomu ima smučar le eno priložnost in manj oprijemljivih informacij. Dobro sem si zamislil, kako smučati, priznati pa je treba, da sem imel ugodno tudi štartno izhodišče," je po svojem nastopu dejal Janka, ki je tako prišel do svoje enajste zmage v karieri, a prve v superveleslalomu.

Za popolno sliko mu manjka le še slalomska zmaga. "Dvomim, da jo bom kdaj dočakal. Ostalo bo pri štirih disciplinah," se je ob tem nasmehnil najboljši smučar svetovnega pokala v sezoni 2009/10.

Slovenski tercet v trideseterici

Na zelo selektivni progi, ki je terjala veliko odstopov (brez uvrstitve je ostal tudi sobotni zmagovalec Kjetil Jansrud), se je dobro odrezal tudi Klemen Kosi. Po razglašenem smukaškem nastopu je tokrat pokazal veliko več živahnosti in odzivnosti ter se z zaostankom sekunde in 92 stotink uvrstil na 18. mesto, kar je njegov najboljši superveleslalomski dosežek.

Za kar tri Slovence med dobitnike točk pa je tokrat poskrbel še Martin Čater. S pogumnim nastopom se je zavihtel na 29. mesto in se tako šele šestič v karieri prebil v trideseterico. To pa ni uspelo Andreju Špornu. Bil je 32., dobri dve desetinki za točko.

(Ne)nadaljevanje azijske turneje

Del karavane svetovnega pokala se po olimpijski predpremieri vrača v Evropo, tehnično bolj usmerjeni del pa bo ostal v Aziji. Ob koncu prihodnjega tedna se namreč v koledar svetovnega pokala vrača Japonska. Smučarsko središče Yuzawa Naeba bo namreč prizorišča veleslaloma in slaloma.

Tam si lep točkovni plen obeta tudi vodilni mož svetovnega pokala Marcel Hirscher, ki je sicer v Jeongseonu uspešno preizkusil olimpijske terene Potem ko se je udeležil smukaškega treninga, je superveleslalomsko preizkušnjo končal na visokem sedem mestu in se tako v skupnem seštevku nekoliko odlepil od prvega aktivnega norveškega zasledovalca Henrika Kristoffersena.

Ne spreglejte