Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
24. 8. 2015,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boštjan Kline SZS

Ponedeljek, 24. 8. 2015, 12.30

8 let

"Tudi Federer ima družino, pa je šampion, mar ne?!"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Poškodba in rojstvo otroka sta me postavila na novo smučarsko pot," med pripravami na sezono, od katere si veliko obeta, razmišlja mariborski smukač Boštjan Kline.

"Če smo v preteklih letih ob potovanju v La Parvo večkrat trepetali zaradi tanke snežne odeje, smo lahko bili tokrat mirni. Pričakale so nas prave zimske razmere, tako da smo se lahko brez težav lotili dela. Sprva s prostim smučanjem in popoldanskimi kondicijskimi treningi ter prilagajanjem na tukajšnjo nadmorsko višino, zdaj že pilimo ravninske smukaške zavoje," zadovoljstva ob začetku osrednjega dela poletnih priprav na novo smučarsko sezono, enomesečne vadbe v Čilu, ne skriva Boštjan Kline, ki se je pravzaprav vrnil na mesto zločina. Prav v La Parvi si je leta 2013 huje poškodoval koleno in ostal brez olimpijskega nastopa v Sočiju, a jo je po besedah očividcev še dobro odnesel, saj je ob padcu le za malo zgrešil skalo ob smučišču.

"Strah in dvome sem premagal že lani. Letos sem se odhoda v Čile veselil kot še nikoli prej. Vem, da je to trening, ki bo temelj za celotno sezono. Rad bi, zelo preprosto, smučal. To pomeni izpilil določene smukaške podrobnosti, pridobil kilometrino na snegu in zasejal popolno zaupanje v opremo," pravi 24-letni Mariborčan, ki je po končani sezoni svetovnega pokala zelo uspešno nastopal na tekmah nižje ravni in vidno popravil svoj izhodiščni položaj na svetovni lestvici v obeh hitrih disciplinah. Vseeno se bo tudi v La Parvi udeležil tekem južnoameriškega pokala in, kot pravi sam, opravil "sezono v malem".

Smučanje ni (več) na prvem mestu

V pretekli zimi točkovno najuspešnejši slovenski smučar v hitrih disciplinah se je na pot proti južni polobli podal tudi z najboljšo kondicijsko popotnico do zdaj. Čeprav pravi, da tudi v preteklosti v prvih poletnih tednih še zdaleč ni lenaril, pa je tokrat fizična baza bržčas boljša zaradi strnjenega štiritedenskega delovnega tabora v Gorici, kjer se je lahko pod vodstvom Andree Massija posvečal izključno treningom. "Prav ta osredotočenost je največji plus, obenem pa čutim, da sem bolj eksploziven in močan," pravi Kline, ki je pred leti pogosto dajal vtis zagnanega in neučakanega mladca, zdaj pa kljub smukaški mladosti v pogovorih deluje nadvse zrelo.

"Spremenila" ga je sezona 2013/14, v kateri se je posvečal rehabilitaciji, obenem pa je postal tudi oče. "Poškodba je, čeprav se sliši nekoliko protislovno, prinesla veliko lepega. Začutil sem nov veter in začel na smučanje gledati bolj zrelo. Delam na drugačen način, deloma tudi s pomočjo psihologa. No, ko pa sem postal oče, se je spremenilo tudi celotno življenje. Jasno je, da je družina pomembnejša od smučanja. Pomembna pa je tudi služba, ki jo opravljam z največjim veseljem," pripoveduje specialist za hitri disciplini.

"Znam preklapljati"

Ob razpredanju o družinskih vrednotah se v spomin kaj hitro prikrade večna kritika na račun slovenskih smučarjev, ki naj bi bili v primerjavi z družino Kostelić prepogosto razpeti med treningi in domačim okoljem. Kline odgovarja: "Skrivnost je v priučenem preklapljanju. Zase trdim, da sem doma družinski človek, na terenu pa povsem osredotočen na alpsko smučanje. Družina mi daje navdih in tekmovalno motivacijo. Da, družina Kostelić je bila res povsem osredotočena na smučanje. Tudi misli Tine Maze so bile povsem smučarsko obarvane. A v svetu športa je vendarle tudi mnogo takšnih, ki so si ustvarili družino, a vseeno blestijo. Lep primer je Roger Federer. Tudi on ima družino, a je šampion. Mar ne?"

Nova sezona, novi cilji …

Pretekla sezona je bila zanj najuspešnejša. Osvojil je več točk svetovnega pokala (41) kot v vseh predhodnih zimah. Vseeno poudarja, da so njegove ambicije krepko višje od vztrajnega lovljenja prgišča točk. "Že na začetku sezone moram potrditi lanske rezultate. Pri tem bo pomembna tudi mentalna priprava, saj Slovenci na tekmah ameriške turneje večinoma nismo blesteli. Nato pa … Napredek. Ne bom napovedoval preboja in konkretnih uvrstitev. Ne želim preskočiti samega sebe. Vem pa, da lahko postopoma napredujem in se vzpenjam po lestvici," dodaja Kline, eden od tistih smučarjev, ki še niso podpisali pogodbe s Smučarsko zvezo Slovenije, saj se ne strinja s sistemom samoprispevkov. Odprta vprašanja bo reševal ob septembrski vrnitvi v domovino.

Ne spreglejte