Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
19.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

biatlon Jakov Fak Jakov Fak Teja Gregorin Klemen Bauer

Petek, 15. 11. 2013, 19.23

8 let

Trnova pot v Soči: olimpijski križi in težave biatlonske reprezentance

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bo slovenska biatlonska reprezentanca na olimpijskih igrah v Sočiju res samo tričlanska, brez udarne mešane štafete, z le eno tekmovalko? Ni nujno, pravijo v slovenski vrsti.

Za zdaj so stvari takšne, kvoto za olimpijski nastop na februarskih igrah v Sočiju imajo izpolnjeno le Jakov Fak, Teja Gregorin in Klemen Bauer, vodstvo slovenske reprezentance pa računa, da bo na igrah nastopilo z štirimi tekmovalci in eno tekmovalko. Prav tako si želi, da bi dovoljenje za nastop dobila tudi udarna mešana štafeta, srebrna s svetovnega prvenstva leta 2012 v Ruhpoldingu.

Primer mešane štafete

"Proces kvalifikacij je končan oziroma je bil končan že po letošnjem svetovnem prvenstvu. Mi smo vložili prošnjo na IBU, zadnji postopek pa je, da smo ves proces dali v rešitev našemu olimpijskemu komiteju, ki je zaprosil Mednarodno biatlonsko zvezo za dodelitev dodatne kvote za našo mešano štafeto, ta odgovor še vedno čakamo," je dogajanje okoli mešane štafete povzel vodja slovenske reprezentance Matej Oblak, predstavnik za stike z javnostjo Tomaž Šušteršič pa je pojasnil, v čem je pravzaprav največja težava: "Treba je povedati, da je bila po našem mnenju njihova interpretacija pravil oziroma kvalifikacij za mešano štafeto napačna. Se pravi, da so upoštevali samo rezultate ženskih in moških štafet, ne pa tudi mešanih štafet, po katerih bi bili mi zagotovo kvalificirani. Skratka, zadeva je prek zvez in olimpijskega komiteja romala do mednarodne biatlonske zveze in tudi naprej na mednarodni olimpijski komite, odgovora pa do zdaj še ni. Če poslušamo del olimpijskih združenj, so možnosti večje kot pri mednarodni biatlonski zvezi, saj ta vztraja pri svojih pravilih in interpretaciji."

Tehnični del biatlonskih tekmovanj so organizatorji iger v Sočiju zaupali Mednarodni biatlonski zvezi (IBU), zato bodo tudi tam veljala njena pravila, vključno s sporno interpretacijo tega, ki pravi, da se pri kvoti za štafete upoštevajo rezultati z zadnjih treh svetovnih prvenstev. V angleščini se uporablja izraz "relay", ta velja tudi za mešano štafeto (mixed relay), zato je res nenavadno, da ga v IBU ne upoštevajo. Mednarodni olimpijski komite je IBU že pozval, naj se malo "poigra" s to težavo. Kako absurden je položaj, pa je pojasnil trener slovenske reprezentance Uroš Velepec: "Očitno nekdo ni najbolje premislil tega scenarija. Zdaj lahko olimpijskih igrah štarta po 20 moških in ženskih štafet, seveda tudi 20 mešanih, ampak ta trenutek je teh prijavljenih samo 16. Štiri države imajo namreč polno moško normo in samo eno žensko ali obratno. Če bodo obdržali ta butast sistem, niti ne bo polne kvote za štafetno tekmo."

So slovenske olimpijske norme preostre?

Če je pri slovenski mešani štafeti stvari zapletla IBU, pa pri drugih normah, tako štafetnih kot posamičnih, nekaj težav povzročajo zapletene in precej rigorozno postavljene zahteve Olimpijskega komiteja Slovenije. V slovenski biatlonski reprezentanci še vedno upajo, da jim bo z dobrimi dosežki moške štafete v Soči uspelo odpeljati še dva tekmovalca.

"Za štafeto je uradna norma, ki je bila zapisana v lanskem letu, uvrstitev dvakrat do šestega mesta, naša je bila lani šesta in osma, zato uradno kriterija nismo izpolnili. Norma za Vancouver je bila osmo mesto. Skupaj s tekaško reprezentanco smo naslovili pismo na naš olimpijski komite in mislim, da ga je njihov odbor za vrhunski šport v teh dneh že obravnaval ali pa ga še bo. Namigi so, da nam bodo ugodili in te norme dvignili na osmo mesto," pojasnjuje Oblak, o posamičnih normah pa: "Ta sistem je zapleten. Norma A ima več podnorm, zato imajo uradno normo izpolnjeno le Jakov, Teja in Klemen. Tu so še norme B za mlajše tekmovalce, ki so za nas vsekakor visoke. Za mlajše tekmovalce do 26. leta je norma uvrstitev do 30. mesta, kar je v biatlonu že hudičevo dober rezultat."

Če z moško štafeto v prihajajoči sezoni, do 21. januarja, izpolnijo normo Olimpijskega komiteja Slovenije, bodo v Sočiju nastopili s štirimi tekmovalci in tekmovalko, en tekmovalec pa bo lahko prijavljen še kot rezerva za štafeto. Četverica tekmovalcev z izpolnjeno štafetno normo bi lahko nastopala tudi na posamičnih tekmah.

Primer Andreje Mali

Zanimiv je tudi primer izkušene, 36-letne Kamničanke Andreje Mali, ki se je odločila, da si pot na svoje četrte olimpijske igre pribori sama. Ne bo zgolj čakala na razplet zagate z mešano štafeto, v Soči bo poskušala priti kot tekačica. "Možnost, da tekmovalka nastopi v dveh disciplinah, seveda obstaja," pravi Oblak: "Če bomo dobili dovoljenje za nastop mešane štafete, bo Malijeva zagotovo tam, če pa bo dosegla normo v okviru smučarskega teka, pa je tudi možnost."

Uradno v tekaški reprezentanci ne razmišljajo o okrepitvi reprezentance iz biatlonskih vrst, neuradno pa naj bi bile nekatere možnosti še odprte. Malijeva se v tem trenutku s tem ne obremenjuje, odločena je doseči tekaško kvoto: "Pred biatlonsko tekmo v Östersundu grem še na tekmo FIS. To je šprint, da dobim kvoto, in lahko nato štartam v letošnjem tekaškem svetovnem pokalu in naskakujem normo za olimpijske igre. Sliši se zelo preprosto, moram pa dobiti svoj sedež na štartu svetovnega pokala, deklet je v slovenskih vrstah namreč veliko," je smele načrte razgrnila Malijeva, ki namerava v prihajajoči sezoni preskakovati med tekom in biatlonom: "Najprej moram dobiti točke FIS, nato upam, da mi bo že v Davosu uspelo nastopiti. To je ena možnost, druga bo mogoče takrat, ko je na biatlonskem sporedu Antholz, v tekaškem pa Poljska … O tem se bom odločala sproti . Želim si doseči normo. Da imam vsaj en nastop na olimpijskih igrah, morda dva, tri. Če dosežem normo v teku, grem na olimpijske igre kot tekačica in ne bom več odvisna od mešane biatlonske štafete."

Še nedolgo nazaj smo pisali o ne prav idealnem sožitju biatlona in smučarskega teka v Sloveniji, zato je projekt Andreje Mali, da si Soči pribori z "laufom", kar malce ironičen, obenem pa tudi vzorčen primer morebitnega uspešnega sodelovanja v prihodnje.

Ne spreglejte