Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
4. 6. 2014,
13.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slalom Tone Vogrinec

Sreda, 4. 6. 2014, 13.27

7 let, 12 mesecev

Trije teki slaloma? Ideja je, a …

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Idejam, kako bi povečali zanimanje za alpsko smučanje, odgovorni v komiteju niso najbolj naklonjeni. Med glasnejšimi, ki se zavzema za novosti, je Tone Vogrinec.

V smučarskem svetu se zavedajo, da bodo potrebne spremembe, da bo zanimanje za ta šport ostalo na visoki ravni. Tone Vogrinec, ki je "pečen in kuhan" v alpskem smučanju, ima že 15 let občutek, da se mora nekaj spremeniti. Pred leti je podal idejo, da bi bilo vse skupaj bolj atraktivno, vendar odgovorni šele zdaj počasi razumejo, da bodo morali nekaj narediti, sicer bo zanimanje upadlo.

Televizijam namreč ni v interesu, da bi kazali smučarje, ki nastopajo s štartno številko 70, saj se prenosi končajo že bistveno prej. "Smučanje je postalo nezanimiv šport. Slaloma po številki 15 nihče več ne gleda. Pred leti sem podal idejo, da bi naredili smučanje bolj atraktivno. Del ideje, ki sem jo imel, poskušajo zdaj realizirati skozi tri teke. Najboljši bi se tako pokazali trikrat na smučišču. Zato bi bilo tudi manj nastopajočih, vendar je še vse skupaj nedodelano. Ideja je bila vržena, a mislim, da pozabljena. Bi pa sicer to prišlo v poštev v sezoni 2015/16. Če bo do tega morda le prišlo, bodo idejo najprej preizkusili v evropskem pokalu," je Vogrinec povedal, kaj so se med drugim pogovarjali na alpskem komiteju, ki je potekal v sklopu kongresa Mednarodne smučarske organizacije (FIS) v Barceloni.

"Biatlon, smučarski kros, skoki, nato alpsko smučanje"

Poleti si bo vzel čas in dodelal ter malce spremenil svojo idejo ter jo nato distribuiral med odgovorne. "Če osebno ovrednotim zimske športe in izvzamem hokej, je prvi po zanimanju biatlon, nato Flisarjev smučarski kros, skoki, pri katerih bi ukinil tekme na manjših skakalnicah, nato pa pride na vrsto šele alpsko smučanje. Druga teka slaloma in veleslaloma sta zelo zanimiva, a nepoštena in nekorektna. Večkrat sem že povedal, da so proge nepoštene. To je tako, kot bi en skakalec v daljino skakal s travnika, drugi pa s tartana. Redko je, da je proga v smučanju zelo dobra in pravična za vse," razlaga Tone.

Z njegovo formulo, ki jo ima v glavi in na papirju, bi se to izenačilo, poudarja: "Katastrofa je, da pride na tekme slaloma po 80, 90 tekmovalcev. Zamislite si, da imate nogometno tekmo in je po prvem polčasu premor dolg tri ure. Kdo bi ostal na štadionu tako dolgo? Morda bi se ga napili od dolgčasa … Kaj bi delali toliko časa? To bi v smučanju preprečili s tem, da bi zmanjšali število nastopajočih na 32. Modul bi bil naslednji: prvih petnajst iz svetovnega pokala bi bilo neposredno uvrščenih na tekmo. Nato nekaj tekmovalcev iz evropskega pokala, preostali pa bi si zagotovili nastop prek kvalifikacij, ki bi bile morda dan prej. In ti tekmovalci iz kvalifikacij naj si sami plačajo nastanitev, da ne bremenijo organizatorja. Nato bi v prvem teku nastopili po naslednjem kopitu: najprej bi štartal tekmovalec s številko 32, za njim pa najboljši v svetovnem pokalu v slalomu. Nato bi se na progo podal drugi par – 31. in tisti, ki je drugi slalomist na svetu. In tako naprej … Dobili bi 16 zmagovalcev, časi pa bi se po prvem teku izbrisali. Na isto progo bi se ti podali še enkrat in spet bi imeli dvoboje najboljšega in najslabšega, kar pomeni osem zmagovalcev. V tretjem teku bi nato dodali štiri srečne poražence in dvanajst smučarjev bi se v obratnem vrstnem redu pomerilo v tretjem teku. S tem bi naredili tekmo zanimivo za občinstvo, vse skupaj pa bi bilo končano v eni uri in pol."

Kitajci bi zgradili pokrito smučišče

Vogrinec je na pobudo Kitajcev v Barceloni predstavil tudi projekt Šanghaja, ki je za zdaj pri FIS naletel na gluha ušesa, čeprav jim je bil na koncu projekt oziroma objekt zanimiv. "Opažajo, da gledanost pada. Ko se bodo odgovorni zamenjali, bo moralo alpsko smučanje v južno sfero – Avstralija, Nova Zelandija, Argentina … V Šanghaju na Kitajskem nameravajo zgraditi zaprto smučišče s 400 metri višinske razlike, dolgo 1200 in široko 40 metrov. Imelo bi vse karakteristike za slalom in veleslalom. Prosili so me, če lahko preverim pri FIS, ali so zainteresirani in če obstaja možnost, da bi v doglednem času tudi organizirali tekme svetovnega pokala. Moj odgovor bi bil takoj pozitiven, saj bi proizvajalci smuči prodajali svoje proizvode na Kitajsko, kjer imajo občinstvo in denar," pojasnjuje Vogrinec.

"Kitajce bi brez težav vključili v koledar, saj so že tekme na Japonskem in v Koreji. Od nekaterih na FIS sem dobil odgovor, da je alpsko smučanje šport na prostem. Ko sem jim pokazal sliko, pa so vsi bili začudeni. Vse nacionalne zveze so v pomanjkanju denarja. Tudi Nemci tarnajo, da nimajo denarja za programe. V Skandinaviji morajo tekmovalci sami plačevati del programov. Potem se ti pa odpira priložnost dodatnega zaslužka na Kitajskem," je pogovor v katalonski prestolnici sklenil dolgoletni mariborski smučarski delavec.

Ne spreglejte