Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
4. 12. 2014,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Stane Baloh Lillehammer

Četrtek, 4. 12. 2014, 12.15

8 let

Trener skakalk ne bo igral policista

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V ženski skakalni reprezentanci ni nobene novinke, zato pa vstopajo v novo sezono z novim trenerjem. Stane Baloh ne želi do Ljubnega čakati na stopničke. Verjame, da se bodo prej zgodile.

V sredo se je slovenska skakalna reprezentanca podala na prvo prizorišče svetovnega pokala. V Lillehammerju bodo nastopile Maja Vtič, Eva Logar, Katja Požun, Špela Rogelj in Urša Bogataj, glavni trener Stane Baloh pa upa, da bodo dekleta skakala sproščeno.

"Za nas bodo sploh prvi skoki na snegu. To ni tako kot pri fantih, ki drugače odreagirajo. Imamo le štiri skoke in nato tekmo. Zavedamo se, da je to dejstvo in ne moremo ničesar spremeniti," se je Baloh najprej dotaknil uvoda na Norveškem.

Čeprav je v preteklosti z dekleti že delal, je letošnje poletje zanj nekoliko drugačno, sprejeti pa je moral nekoliko drugačne odločitve, kot bi jih, če bi imel pod svojim okriljem skakalce: "Pri dekletih je tako: nanje veliko vplivata vreme, luna, vendar na treningu vse naredijo. So zelo marljive. Kar se dogovorimo, to naredimo."

In za kakšen tip trenerja bi se Baloh ocenil, da je? "Moram reči, da sem po eni strani strog, čeprav je treba s puncami drugače delati. Policista ne bom igral. Včasih jih je treba zaustaviti, ko se vse usedejo skupaj. Pri dekletih moraš imeti drugačen pristop," odgovarja prvi mož stroke pri ženskih skakalkah.

Zavedajo se, da živijo od fantov

Pred skakalkami je 14 postojank, glavni del sezone pa se bo šele januarja začel, saj bo zdaj po Lillehammerju mesec dni premora, kar ni všeč niti naši izbrani vrsti. "Urgirali smo in govoril sem z Miranom Tepešem. FIS ni striktno rekla, da morajo organizatorji narediti toliko tekmovanj za dekleta. Zavedamo se, da mi in dekleta živimo od fantov, čeprav tudi pri dekletih popularnost raste. Z rezultati bo to še bolj pogojeno in bo zaradi tega tudi cena v medijih večja. Tepeš mi je rekel, da se ne da pomagati. Videl sem, da bo naslednje poletje že nekoliko bolje. Vsi si želimo kontinuiteto," pravi Stan, kot ga kličejo v skakalnih krogih.

Njegove smernice vodijo v smer razvoja mladih skakalk, zato se je odločil, da bodo pri kakšni stvari privarčevali prav na račun mladink: "Odpovedali smo se tekmam v celinskem pokalu, saj tam tudi ne pričakujemo prave konkurence. Odločil sem se, da bomo čim več vlagali v dekleta spodaj. Prav veliko denarja v proračunu ni bilo namenjenega za mlade. Prišel sem prepozno na čelo ženskih skokov, ko so že vse dorekli ... Medtem smo morali še dvakrat krčiti proračun," pravi Baloh.

Za konec se je dotaknil še ciljev za prihajajočo sezono, ki ima v članski konkurenci dva večja dogodka – nordijsko svetovno prvenstvo v Falunu in domači tekmi na Ljubnem: "Rad bi videl, da bi bile vse boljše kot lani. Za vsako posebej sem si postavil cilj. Rad bi, da so vse v finalu, da bi bila ena med deset in petnajst. Cilj so jasno tudi stopničke. Zadnjič so me spraševali, če bodo stopničke na Ljubnem, a pravim, da toliko časa ne bomo čakali. Mislim, da ne bo treba ..."

Ne spreglejte