Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
3. 1. 2013,
9.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Cene Prevc Peter Prevc Peter Prevc Domen Prevc

Četrtek, 3. 1. 2013, 9.54

8 let

Trener 16-letnega Ceneta verjame, da so točke na novoletni turneji dosegljive

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Peter, Cene in Domen Prevc so trije bratje, ki se ukvarjajo s skoki. Petru se bo v Innsbrucku na novoletni turneji pridružil 16-letni Cene, oba pa zelo dobro pozna trener Gorazd Bertoncelj.

Poleti je Cene Prevc odlično nastopal v celinskem pokalu. V Lillehammerju je bil celo drugi, pozneje v Klingenthalu denimo četrti, nato pa ga je pot vodila v alpski pokal, v katerem je na štirih tekmah dvakrat stal na najvišji stopnički, dvakrat pa je bil drugi. Ob uspešnih rezultatih je dobil priložnost na zadnji postojanki celinskega pokala v Engelbergu 27. in 28. decembra. Na prvi tekmi je bil celo najdaljši v drugi seriji (osvojil je osmo in deseto mesto). Enak rezultat je uspel še izkušenemu Nemcu Martinu Schmittu, ki se zdaj brez težav uvršča med dobitnike točk na novoletni turneji.

In s temi rezultati je prepričal trenerja reprezentance A Gorana Janusa, da mu je dal za zadnji dve tekmi prestižne turneje priložnost namesto Tomaža Nagliča, ki se ni znašel med najboljšimi. "Cene je v sredo opravil v Planici še kondicijski vložek in zadnje priprave pred odhodom na novoletno turnejo. Na pripravah pred turnejo štirih skakalnic je mladinska ekipa trenirala z A-reprezentanco v Planici. Že takrat se je pokazalo, da je v podobni formi kot preostali najboljši v članski reprezentanci. Jaka Hvala je denimo izstopal, nato pa sta bila Peter in Cene konkurenčna pri skokih," je o formi mlajšega od bratov Prevc povedal trener v mladinski reprezentanci Gorazd Bertoncelj.

Kot trener je bil mentor obema skakalcema. S Petrom je delal tri leta, s Cenetom pa je zdaj skupaj leto in pol. "V veliko stvareh sta si podobna – v športnem smislu. Oba imata bolj agresivno tehniko. Znana sta kot dobra realizatorja na tekmah. So določene razlike med njima, vendar so bolj osebnostne narave," je podobnosti med bratoma opisal Bertoncelj.

Cene se bo danes poskušal prek kvalifikacij uvrstiti na petkovo tekmo na legendarnem Bergislu v Innsbrucku in po mnenju trenerja v mladinski reprezentanci si je mesto med najboljšimi zaslužil: "Nesporno si je zaslužil. Imel je najboljše rezultate v celinskem pokalu. Z rezultatoma smo zadovoljni, s samo tehniko in realizacijo izvedbe pa ne najbolj. Nedvomno pa je sposoben več, kot sta bili osmo in deseto mesto v celinskem pokalu."

Ob dobrem skakanju pa Bertoncelj verjame, da bi lahko Cene prišel tudi med dobitnike točk v svetovnem pokalu. "Njegova prednost je sproščenost. O tem sva govorila pred odhodom. Star je 16 let in pol. Njegova starost ni breme, ampak prednost. Sposoben se je uvrstiti med dobitnike točk. Kot prvo mora realizirati skok. Mislim, da lahko s kakšno točko preseneti. Pomembno bo, da bo ujel nasprotnika," pa je še pogled proti Innsbrucku in Bischofshofnu uperil Bertoncelj.

Ne spreglejte