Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 10. 2012,
17.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 31. 10. 2012, 17.37

8 let

Tomaš Kos: Vsako sezono je viden napredek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do začetka biatlonske sezone je le še slab mesec dni, slovenski tekmovalci pa bi se morali v prihajajoči zimi na strelišču izkazati bolje kot doslej, zagotavlja reprezentančni trener Tomaš Kos.

"Ekipa je že nekaj let enaka in vsako sezono je viden napredek," meni češki strokovnjak, ki se je v pripravah na sezono 2012/13 še bolj izrazito posvečal zgolj strelski pripravljenosti reprezentantk in reprezentantov, saj so v slovenski izbrani vrsti dokončno izpeljali delitev trenerskega dela na strelski in tekaški del. Za slednjega je zadolžen Uroš Velepec, ki ob tem bdi tudi nad tempiranjem forme in vsemi dodatnimi detajli, pomembnimi za kar se da konkurenčen boj na najvišji ravni.

"Bolj nadarjeni streljajo konstantno dobro, manj nadarjeni se trudijo priti na višjo raven. S potekom priprav sem zadovoljen, v trening smo vključili skupno vadbo v obliki kratkih tekmovanj, simuliranja skupinskega štarta," pojasnjuje Kos in še: "S tem na tekmovalce tudi na treningih izvajamo nekakšen pritisk. Se pravi, da poskušamo tudi na treningih pripraviti napetost pravih tekem. Zaenkrat kaže, da ta pristop pozitivno vpliva na strelske sposobnosti tekmovalcev. Na treningih streljajo odlično, je pa tu večno vprašanje, kako to formo prenesti tudi na tekme."

Jakov Fak, Teja Gregorin in Klemen Bauer je trojica od katere tako ljubiteljice in ljubitelji biatlona v Sloveniji kot seveda tudi vodstvo reprezentance v prihajajoči zimi pričakujejo največ. Svetovni prvak Fak je kompleten tekmovalec, dober tekač in dober strelec, ob tem pa tudi nadvse hladnokrven pod pritiskom največjih tekem, Gregorinova in predvsem Bauer pa imata nekaj skrite rezerve v streljanju. Naša najboljša tekmovalka je na strelišču sicer lahko zelo natančna, a tam vselej izgublja preveč časa, izjemnemu tekaču Bauerju pa so v prejšnjih sezonah prav povsem ponesrečeni strelski nastopi odnesli marsikatero vrhunsko uvrstitev. Oba sta se težav lotila sistematično in sta prepričana, da jima jih bo uspelo premagati.

"Uspelo mi je narediti nekakšen preklop , na biatlon gledam drugače, včasih sem razmišljal zgolj o teku in si mislil, da bo na strelišču že nekako šlo, zdaj je obrnjeno," nam je razlagal "novi" Klemen Bauer, umirjena Teja Gregorin pa: "Mislim in upam, da sem dovolj zrela in se na tekmah ne bom začela obremenjevati z 'ničlami' in bom vendarle uspela tudi tam prikazati streljanje s treningov." In kako njun napredek ocenjuje strelski šef? "Mislim, da je Teja že v stanju, ko si lahko zaupa in strelja v hitrejšem ritmu, vendar ji mora to še 'priti v kri'. Že v preteklosti smo veliko delali na tem, a je na tekmah padla nazaj v staro rutino. Ko je namreč poskušala streljati hitreje, je bila nenatančna in hitro izgubila veselje. To so stvari, ki odločajo. To je treba zakodirati v glavo, dvoma ne sme biti. Če tekmovalec ni dovolj samozavesten, potem pod pritiskom tekme vedno pade v staro rutino."

Kako uspešni so bili strelski in tekaški treningi bomo lahko videli že 25. novembra, ko se v Östersundu na Švedskem s tekmo mešanih štafet začenja nova sezona svetovnega pokala.

Ne spreglejte