Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2012,
20.53

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 16. 10. 2012, 20.53

6 let, 6 mesecev

Velepec: Slovenija spet z žensko biatlonsko štafeto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V prihajajoči sezoni svetovnega pokala v biatlonu bodo lahko slovenske barve branili štirje tekmovalci in tri tekmovalke, na svetovno sceno pa se spet vrača tudi ženska štafeta.

Slovensko A reprezentanco je pred dnevi sicer zapustil izkušeni Vasja Rupnik, a pri sestavi moške vrste ima glavni trener Velepec poleg standardnih Jakova Faka, Klemna Bauerja in Janeza Mariča na voljo še Petra Dokla in Simona Kočevarja. Slednja se bosta skozi sezono borila za nastop v svetovnem pokalu, v katerem ima Slovenija na voljo štiri mesta. Pri dekletih slovenska kvota omogoča nastop trem tekmovalkam, saj sta lani točke nabirali le Teja Gregorin in Andreja Mali. Tema se bo v prihajajoči pridružila bodisi Lili Drčar bodisi Rusinja s slovenskim potnim listom Ekaterina Rečkalova.

"Imamo Lili in Katerino, ki sta kar konkurenčni, zato se bo po dolgem času letos tudi ženska štafeta udeleževala tekem svetovnega pokala. Ne trdim, da bo kotirala zelo visoko, a nastopala zagotovo bo. Lili in Katerina se bosta pomerili na evropskem pokalu in ena od njiju bo prišla v Östersund na svetovni pokal. V Hochfilznu bodo normalno štartale tri in imeli bomo tudi žensko štafeto," nam je razložil Velepec, o kombiniranju moške sestave pa: "Trije so fiksni, to ni nobena skrivnost. Štiri mesta imamo v svetovnem pokalu in med Simonom in Petrom se bomo odločali na podlagi zadnjih preverjanj. Oba sta približno na istem nivoju, Peter je mogoče malo boljši na tekmah. Tudi drugi bo dobil priložnost in ne bo ničesar zamudil, je pa tudi EBU pokal, drugi rang tekmovanja, zelo močan in tisti, ki ne bo nastopal v svetovnem pokalu, bo nastopal tam. Tako ne bo ostal brez tekem."

Najboljši bodo spet nagajali Norvežanom, Rusom …

Največ lahko seveda tudi v prihajajoči sezoni pričakujemo od svetovnega prvaka Jakova Faka in naše najboljše biatlonke Teje Gregorin, ki si je v prejšnji sezoni končno priborila tudi stopničke na tekmi svetovnega pokala. Klemen Bauer v zadnjih sezonah z dosežki ni bil zadovoljen in bo poslušal letos izkoristiti izjemen potencial, Andreja Mali in Janez Marič bi morala nabirati točke na vsaki tekmi svetovnega pokala, ob idealnem nastopu pa sta sposobna presenetiti marsikoga. "Verjamem, da so tisti top tekmovalci spet v stanju, ko bodo lahko še naprej nagajali Norvežanom, Rusom … Za ostale pa tudi upam, da se lahko še približajo najboljšim. To je tudi končni cilj za to sezono, torej, da vsak naredi en korak naprej. Če denimo za Jakova en odstotek boljši nastop pomeni, da lahko osvaja zmage in je konstantno med prvimi tremi, za nekoga drugega pomeni nekaj točk svetovnega pokala. Tisti odstotek letos moramo dobiti, saj je drugo leto že olimpijska sezona, kjer bo vse podrejeno pripravam na Soči. Zato moramo slediti napredku in ugotoviti, ali je bil trening primeren, če so ga vsi prenesli tako kot smo pričakovali," je jasen Velepec, ki že razmišlja o februarju leta 2014, ko bo ruski Soči gostil zimske olimpijske igre.

Fak se bo posvetil svetovnemu pokalu, Gregorinova svetovnemu prvenstvu

Če bo v zimi 2013/14 povsem jasno, kateremu tekmovanju bodo tekmovalke in tekmovalci posvečali največ pozornosti, pa je v prihajajoči sezoni drugače. V prejšnji sezoni je slovenska izbrana vrsta zablestela na svetovnem prvenstvu v Ruhpoldingu, z zlatim odličjem Jakova Faka in srebrno mešano štafeto (Mali, Gregorin, Bauer, Fak), tokrat se hočejo nekateri posvetiti svetovnemu pokalu. "Vsak tekmovalec ima individualne cilje, ki jih usklajuje z vodstvom reprezentance, z menoj in Tomašom. Z Jakom imava sklenjen tihi dogovor, da bo poskušal letos v skupnem seštevku svetovnega pokala loviti čim boljšo uvrstitev. Teja zaradi operacije kolena in posledičnega zamika v pripravah mogoče bolj računa na svetovno prvenstvo. Klemen in Janez bosta imela čim več štartov. Sta odlična tekača in več štartov pomeni več možnosti za dober uspeh. Dirkala bosta veliko, nastopila bosta praktično na vseh tekmah in bosta poskušala na strelišču pokazati tisto, kar znata na treningih," nam je še pojasnil dirigent slovenskega biatlonskega orkestra.

Do začetka sezone je le še dober mesec dni, prva postaja svetovnega pokala bo v Östersundu na Švedskem konec novembra, v koledar pa se je vrnila tudi Pokljuka, ki bo tekme gostila od 13. do 16. decembra. Svetovno prvenstvo bo februarja prihodnje leto v Novem Mestu na Češkem, v marcu pa bodo biatlonke in biatlonci v Sočiju lahko preizkusili tudi prizorišče naslednjih olimpijskih iger.

Ne spreglejte