Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 3. 2013,
21.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze Ilka Štuhec Ilka Štuhec

Petek, 1. 3. 2013, 21.27

8 let

Tinina prednost pred tekmicami? Saj ni res, pa je: 1054 točk!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Niz vrhunskih uvrstitev Tina Maze se nadaljuje. Mazejeva, ki je na smuku v Garmisch-Partenkirchnu slavila pred Američanko Laurenne Ross in Nemko Mario Höfl-Riesch, je presegla magično mejo 2000 točk.

Z zmago je Črnjanka dosegla dva mejnika. Presegla je rekordnih 2000 točk, osvojenih v eni sezoni svetovnega pokala Avstrijca Hermanna Maierja, ter v eni sezoni zmagala v prav vseh disciplinah. Sledje je do zdaj uspelo le trojki Marcu Girardelliju, Petri Kronberger in Janici. Slovenski uspeh je dopolnila Ilka Štuhec, ki je za Mazejevo zaostala 1,23 sekunde ter je z desetim mestom osvojila svoj letošnji najboljši dosežek na smukih ter drugi smukaški izid v karieri. Tretja Slovenka Vanja Brodnik pa je za malenkost zgrešila smukaške točke, z zaostankom 3,33 sekunde je zasedla 32. mesto med 40 uvrščenimi. Razplet tekme je dodobra skrojila spremenljiva vidljivost. S štartno številko 26 je presenetila Američanka Laurenne Ross, ki je za Mazejevo zaostala 39 stotink sekunde ter se zavihtela na drugo mesto. Tretja je Nemka Maria Höfl-Riesch (+0,50).

"Nekaj posebnega je bilo zmagati v smuku. V tej sezoni sem v smuku vedno dobro smučala, vendar pa mi doslej še noben smuk ni uspelo odpeljati brez napak. Že pred leti sem enkrat zmagala v smuku, vendar pa mislim, da je bila tista zmaga plod srečnih okoliščin in vremena. Tokrat ni šlo za srečo," je bila v prvi izjavi zelo zadovoljna Mazejeva.

"Za mano je res neverjetna sezona. Težko najdem besede, da opišem vse to. Progo v Garmischu sem zelo dobro spoznala in obvladala že na drugem treningu. Na tekmi sem izpolnila zastavljeni cilj. Izkoristila sem prav vse danosti proge ter dober material in sem zelo vesela, da sem enkrat tudi tu zmagala. Verjetno je to moj najlepši dan v letošnji sezoni. Zmagati v smuku ni lahko. Zelo sem ponosna na ta rezultat, vesela sem, da sem končno z zmago potrdila vrhunsko formo v tej disciplini, ki jo kažem že vso sezono, vendar pa mi še ni uspelo tako dobro odpeljati. Prekoračena številka 2000 točk mi pomeni zrušen rekord. Želim nadaljevati tako še naprej. Upam, da bo naslednjič nekdo drug tako vrhunski, sicer pa je to ena stvar, ki smo jo vsi pričakovali. Škoda, da ni noč, da bi naredili ognjemet," je bila po novem velikem dosežku zadovoljna najuspešnejša slovenska športnica.

Tinina prednost pred zasledovalkami, saj ni res, pa je: 1054 točk!

Korošica je osvojila tudi rekordne 20. stopničke v eni sezoni, pred njo sta mejnik držali Hanni Wenzel iz Liechtensteina in Švedinja Pernilla Wiberg, ki sta jih zbrali po 18. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Črnjanka prednost pred zasledovalkami še povečala na 1054 točk, zdaj ima 2024 točk. Mazejeva je v tej sezoni že devetič stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.

Maierjev rekord 2000 osvojenih točk v sezoni 1999/2000 bo Mazejeva lahko še izboljšala, saj je do konca sezone na sporedu še sedem tekem. Prva priložnost bo že v nedeljo, ko bo v Garmischu na sporedu še en superveleslalom.

Mazejeva si je predčasno zagotovila že veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala ter mali kristalni globus za zmago v posebnem veleslalomskem seštevku. Le korak je oddaljena od smukaškega globusa. Od poškodovane Vonnove, vodilne v smukaškem seštevku, zaostaja le še eno točko. Mazejeva je v vodstvu tudi v superveleslalomskem seštevku, v slalomskem seštevku pa je na drugem mestu. Dobila je tudi seštevek superkombinacije, vendar pa v tej disciplini več ne podeljujejo malih kristalnih globusov.

Ne spreglejte