Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
22.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tina Maze alpsko smučanje

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 22.25

8 let

Tina Maze pred novim velikim ameriškim izzivom

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po slalomski zmagi v finskem Leviju Tina Maze v Vailu v ameriški zvezni državi Kolorado odšteva dneve do nadaljevane sezone v bližnjem Aspnu.

Ko je nazadnje nastopala v Aspnu, je z zlatimi nitmi tkala začetni del bržčas najlepše slovenske smučarske pravljice. Prav danes minevata natančno dve leti od njene veličastne veleslalomske zmage v Aspnu, s katero je zgolj potrdila ledeniško izjemnost iz Söldna, prvič ugnala vso konkurenco na čelu z dolgoletno tekmico Lindsey Vonn na ameriških tleh, predvsem pa sebi in okolici dokazala, da je dokončno dozorela za veliki pohod na smučarski prestol.

Te dni Tina Maze v Vailu kuje taktiko za vnovično razkazovanje mišic v Aspnu, kamor se po dveh letih vrača bogatejša za veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, naslov svetovne prvakinje in kar dve zlati olimpijski kolajni. Zaveda se sicer, da je v primerjavi z letom 2012 njena prednost zaradi hitrejše osvojitve novih daljših veleslalomskih smuči z manj izrazitim stranskim lokom že povsem izpuhtela. A na krilih slalomske zmage v Leviju, večje sproščenosti in zadnjih treningov v Vailu cilj ostaja isti – vnovič dokazati vrhunskost, obenem pa postaviti drugi nosilni steber rezultatske stabilnosti v sezoni 2014/15.

Iz dneva v dan boljša

"Veseli me, da smo v ZDA hitro prišli do dobrih pogojev za delo in se prilagodili na precejšnjo nadmorsko višino. Smučanje pa … Gre v pravo smer. V veleslalomu sem imela nekaj več težav z iskanjem pravih občutkov kot v slalomu. A iz dneva v dan sem boljša. Vedno več dodajam. V Söldnu mi je bilo jasno, da rezultat ni bil realen. Zdaj sem že blizu želenemu. A to bo treba pokazati tudi na tekmi," vsega pet dni pred sobotnim veleslalomom in dan več pred nedeljskim slalomom razmišlja Mazejeva, ki se je dolgoletne priponke Severni Ameriki popolnoma nenaklonjene smučarke že povsem otresla. Ob misli na ameriško hrano, drugačno kulturo, dolgotrajno potovanje in predvsem specifično snežno podlago ne viha več nosu, temveč v tekmah na drugi strani velike luže vidi enega večjih izzivov – obračun z Američankami na njihovih tleh.

"Zame bo pomembno, da v Aspnu dobro izkoristim tudi petkov uradni preizkus tekmovalne proge in 'preberem' teren. Smučam dobro, smuči so vrhunske, tako da večjih skrbi ni. Moj cilj je pokazati pravi veleslalomski obraz in osati hladna v slalomu. Vem pa, da bo težko," pravi prva dama slovenskega alpskega smučanja, ob kateri se sicer na severnoameriško turnejo v Koloradu pripravljajo tudi Ana Drev, Ilka Štuhec, Katarina Lavtar, Maruša Ferk in Vanja Brodnik.

Nasvidenje čez dva meseca …

Po preizkušnjah v Aspnu čaka Mazejevo in tekmice še kanadski del severnoameriške turneje s tradicionalnim podaljšanim hitrostnim koncem tedna v Lake Louisu, kjer bi 31-letna Črnjanka rada pretrgala niz tekem brez odra za zmagovalke. A čeprav se ji bo nato nadvse mudilo v Evropo, pa se bo na drugo stran Atlantika vrnila že čez slaba dva meseca. Februarja jo namreč v Beaver Creeku in Vailu čaka njeno osmo, a po vsej verjetnosti zadnje svetovno prvenstvo.

Se v Koloradu že čuti utrip SP 2015? "Da. Lahko bi celo rekla, da na vsakem koraku. Pripravili so veliko revij, ki opozarjajo na ta dogodek. Američani imajo veliko dobrih smučarjev, zato je prav, da večkrat gostijo prvenstvo. Jaz ga kljub dolgem stažu še nisem dočakala. Zdaj ga bom in se ga tudi že veselim," odgovarja Tina, sicer lastnica kar šestih kolajn s svetovnih prvenstev, med katerimi sta tudi dve zlati.

Ne spreglejte