Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
21. 2. 2015,
12.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tina Maze Zlata lisica Maribor

Sobota, 21. 2. 2015, 12.30

8 let

Tina Maze: Na koncu sem le človek z napakami

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Najprej sem pomislila le nase, nato pa še na val navijačev. Zaradi njih mi je še toliko bolj hudo," je po veleslalomskem odstopu na Zlati lisici dejala Tina Maze.

Najboljša slovenska alpska smučarka Tina Maze je kot enega od najlepših spominov na svetovno prvenstvu v Beaver Creeku označila superveleslalomski utrinek ob prihodu v cilj, ko je z najboljšim časom prehitela domačinko Lindsey Vonn in povsem utišala navijaško areno. Za nekaj trenutkov mučne tišine pa je poskrbela tudi na domači tekmi svetovnega pokala. Prvo veleslalomsko vožnjo je namreč po odličnem srednjem delu proge končala v snegu vsega dva zavoja pred ciljem.

Kar 18 tisoč navijačev, kolikor se jih je po oceni organizatorjev in policije zbralo ob progi in na ciljnem štadionu, jo je do usodne napake glasno spodbujalo. Nato pa … "Energija v Mariboru je izjemna in nalezljiva. Začutila sem jo že na petkovem uradnem žrebu štartnih številk. Tudi zaradi navijačev je bila želja toliko večja. Podobno velja za razočaranje. Kljub odstopu hvala vsem za podporo. Mariborska tekma je zame najlepša v svetovnem pokalu," je misli po drugem zaporednem odstopu (brez uvrstitve je ostala že pred SP v St. Moritzu) zbirala Mazejeva.

Videla se je v cilju, a …

"Ni lepo, če se ti odstop primeri doma. A to ne spremeni dejstva, da mi je ob strani stalo najboljše občinstvo. Ne zmanjšuje pa niti dejstva, da sem se trudila po najboljših močeh. Zgornji del sicer ni bil najhitrejši, nato pa sem vse bolj dodajala. Tudi zaradi tega me je val pred ciljem presenetil. Videla sem se že v cilju. Poneslo me je, iskala sem najožjo linijo. Vse skupaj se je dogajalo prehitro," se je napake tik pred ciljem spominjala vodilna smučarska svetovnega pokala, katere prednost pa se v zadnjem obdobju nevarno topi.

"Najprej sem pomislila nase in na svojo napako. Nato na ta val navijačev, ki mi je vseeno namenil lep aplavz. Tretja misel pa je bila veliki kristalni globus. Danes bom znova izgubila veliko načrtovanih točk," je dejala trikratna zmagovalka mariborskih tekem svetovnega pokala in dodala: "Ta klofuta me bo dodatno podžgala. Porazi so del športa. Na koncu sem le človek. Z napakami. Tudi jaz jih delam."

Vrhunski rezultat kot najboljša terapija

In medtem ko je Tina Maze iskala razloge za zanjo netipično napako, je vodja njene ekipe Andrea Massi v pogovoru s sodelavci že iskal priložnost za trening pred nedeljskim slalomom, na katerem bo njegova smučarska varovanka skušala nadoknaditi sobotni manko točk in znova nekoliko pobegniti prvi zasledovalki v skupnem seštevku Anni Fenninger. Ob tem je nekoliko obžaloval, da bo teren za slalomski trening na voljo šele po drugi veleslalomski vožnji. "Nekoliko bo treba prilagoditi pristop. Najprej se bomo umaknili v fitnes in nato na slalomišče. Igramo na slalomske karte," pravi Massi.

"Tina ima zelo malo odstopov. Tudi na treningih. Dejal bi, da premalo, kar je znak majhnega tveganja. Realnost je treba sprejeti. Žal na domači tekmi, kjer je bila napetost velika. A iščem pozitivne stvari. Kot takšne bi tokrat označil zavoje na osrednji strmini. Bili so dobri. Vodili so jo proti vrhu. Toda 'bi' v športu ne obstaja. Odstop je treba sprejeti," je misli proti drugemu dejanju 51. Zlate lisice preusmeril Massi in priznal, da ga v boju za veliki kristalni globus skrbi odlična forma Fenningerjeve. Zato je že napovedal vojno živcev.

Ne spreglejte