Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
14. 3. 2012,
17.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze

Sreda, 14. 3. 2012, 17.06

8 let

Tina Maze: Lindsey, počasi, rada bi zmagala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tini Maze godijo čestitke ob abonmaju na stopničkah za zmagovalke, vseeno pa pred zadnjimi tremi tekmami na skriva, da bi se vsaj enkrat rada zavihtela tudi povsem na vrh.

Čeprav ima za seboj že kar 34 napornih tekem svetovnega pokala, pa Tina Maze ob zaključku sezone vsaj na videz deluje dokaj sveže. Utrujenost je seveda prisotna, a nizanje kakovostnih rezultatov ji vendarle omogoča lažje prenašanje vseh naporov, hkrati pa ni skrivnost, da sodi med fizično in tudi psihično najbolje pripravljene smučarke v beli karavani. ''Čutim, da sem hitra. Rada se sučem okrog najvišjih mest,'' priznava aktualna veleslalomska svetovna prvakinja, ki je letos nanizala uvrstitve med najboljšo trojico v prav vseh disciplinah. A čeprav se kar desetim uvrstitvam na stopničke, rekordnim 1346 točkam in skoraj 264.000 švicarskim frankom, kolikor jih je letos že zaslužila z nagradami FIS, ne gleda v zobe, pa Črnjanka ne skriva, da ji neuspešen lov na prvo zmago v sezoni vendarle ne da miru. ''Z dejstvom, da nimam zmage, se letos težko spopadam. Nekajkrat sem bila že tako blizu … Da ne bo pomote, cenim in veselim se stopničk. Sezona je zame odlična. A nekaj manjka. Manjka zmaga. Napadala bom. Rada bi zmagala še pred koncem sezone,'' pravi zmagovalka enajstih tekem svetovnega pokala, ki je s skokom na vrh zaznamovala zadnje tri izvedbe velikega finala.

Nova priložnost se ponuja že v četrtek. Ob misli na sanjski scenarij, po katerem bi do prve sezonske zmage prišla v superveleslalomu, se ji na obraz prikrade prav hudomušen nasmešek. S tem podvigom bi namreč dopolnila svoj opus in postala šele šesta alpska smučarka z zmagami v prav vseh disciplinah. Doslej to uspelo le Avstrijki Petri Kromberger, Švedinjama Pernilli Wiberg in Anji Pärson, Hrvatici Janici Kostelić in nazadnje še Američanki Lindsey Vonn. Iz zmagoslavnega sna se je Mazejeva zbudila prav ob pogledu na slednjo in dejala: ''To bi bilo lepo, a morala bom prositi Lindsey naj malo upočasni. Ha, ha … No, borila se bom, naj zmaga najboljša.''

Mazejeva se seveda zaveda, da bi z morebitno četrtkovo zmago še dodatno pobegnila Marii Höfl-Riesch in si že skorajda dokončno zagotovila srebro v skupnem seštevku svetovnega pokala, kar bi bil na tej ravni najboljši dosežek v slovenski smučarski zgodovini, hkrati pa bi se vključila tudi v boj za superveleslalomsko kolajno. Pred zadnjo tekmo namreč z 221 točkami drži šesto mesto. Vsega štiri točke pred njo je Riescheva, še dodatno točko pa Švicarka Fabiene Suter, za katero pa je po hudi poškodbi sezona že lep čas končana. Precej večja prepreka bo Američanka Julia Mancuso, ki ima pred edino slovensko finalistko že kar 80 točk naskoka, kar pomeni, da bi morala Korošica ob zmagi upati, da bo Američanka slabša od dvanajstega mesta. ''Dosegljiva'' je sicer tudi avstrijska princesa Anna Fenninger, saj njena prednost znaša 98 točk.

Ne spreglejte