Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
20. 10. 2014,
11.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sölden Tina Maze Andrea Massi svetovni pokal

Ponedeljek, 20. 10. 2014, 11.00

8 let

Tina Maze in Andrea Massi zadnjič skupaj na kraju prvenca

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Skorajda natančno 12 let po tem, ko je Andrea Massi ob prvi zmagi Tine Maze doživel krst v slovenski reprezentanci, bosta junaka smučarske pravljice uprizorila zadnjo skupno ledeniško predstavo.

"Tina se počuti dobro. Stopnjuje raven pripravljenosti in tekmovalne odzivnosti. Ohranja tudi sproščenost, ki pa je letos prepletena s samozavestjo. Dobro se zaveda, koliko je vredna. Prav gotovo se ji ni več treba dokazovati, saj je smučarskemu svetu že pokazala, koliko velja. Vsem je jasno, da mora pokazati le to, kar zna. To bo povsem dovolj," pičlih pet dni pred veleslalomskim odprtjem sezone v Söldnu povsem sproščeno razmišlja neumorni vodja ekipe Team to aMaze Andrea Massi. Ta se s svojo smučarsko varovanko Tino Maze te dni pripravlja na ledeniku Hintetux, od koder se bosta predvidoma v sredo preselila na prizorišče uvodne tekme nove sezone.

Kakovostni treningi na čvrsti podlagi in ob jasnem vremenu so v tabor najboljše slovenske alpske smučarke prinesli obilico dobre volje. "Veliko smo trenirali v slabih vremenskih in snežnih razmerah. Potrebovali pa smo tudi vadbo v dobrih razmerah. Na Hintertuxu smo jih dočakali," pravi Massi, ki se je ob narekovanju treningov veleslaloma in superveleslaloma povezal z italijansko ekipo, znova pa je vzklilo tudi vselej plodno sodelovanje s taborom hrvaškega veterana Ivice Kostelića. "Te treningi so res vedno nekaj posebnega. Zame predvsem zaradi pogovorov z Antejem Kostelićem, ki je pravi vir modrih misli in pravih idej. Prav včeraj mi je na vlečnici dejal, da nama je v smučarskem svetu uspelo predvsem zaradi tega, ker nisva klasična smučarska trenerja, temveč izhajava iz drugih športov," pravi goriški strokovnjak za kondicijsko pripravo, ki se je v zadnjem dobrem desetletju povsem udomačil na snegu.

V Sölden s posebnimi čustvi

Zdaj že kar klasično prizorišče prvega dejanja sezone ima sicer v karierah tvorcev smučarske pravljice 21. stoletja prav posebno mesto. Mazejeva, ki do zahtevne strmine ledenika Rettanbach goji potrebno spoštovanje, a se obenem zaveda, da gre za teren, na katerem lahko na račun odlične fizične pripravljenosti in prefinjenega tehničnega občutka ustvari precejšno prednost pred tekmicami, se je namreč prav v Söldnu veselila svojih prvih točk v svetovnem pokalu. Leta 2000 jih je še kot obetavna mladoletnica osvojila za 24. mesto. Že dve leti zatem se je v spektakularni tekmi s tremi smučarkami z identičnim časom na najvišji stopnički veselila svoje prve zmage. Prav to pa je bila tudi tekma, na kateri je v vlogi kondicijskega trenerja v slovenski ženski reprezentanci debitiral Andrea Massi.

"Spomini so še povsem živi in sveži. Spominjam se tudi tega, da me dekleta niso najbolje sprejela. Deležen sem bil celo manjšega upora. To je logično. Moja roka je bila namreč nekoliko trša. Na srečo me je kakovosten trenerski štab z Rastom Ažnohom in Janezom Slivnikom podprl. No, spominjam se, kako je Tina na treningih za več kot sekundo zaostajala za Sonjo Nef. Bila je tudi krepko počasnejša od Ane Drev. Še dan pred tekmo je v fitnesu jokala, saj so bile obremenitve premočne. Takrat je nisem znal razumeti. Nadaljevanje zgodbe poznate. Tina je zmagala, jaz pa sem z njeno zmago prestal krst v alpskem smučanju," se je v leto 2002 vrnil Massi, ki se je nato s Tino v Söldnu veselil še dveh zmag (2005 in 2012), zdaj pa vztraja, da se na kraju prvega "zločina" podaja v svojo nepreklicno zadnjo sezono v vlogi vodje ekipe.

Mazejeva po drugi strani odločitve o prihodnosti še ni sprejela, čeprav pravi, da v prihodnji sezoni skoraj zanesljivo ne bo nastopala. A njene misli so te dni skorajda predvsem pri pripravi na že štirinajsti nastop v Söldnu. Ta bo predvidoma v sredo deležen močne ohladitve s snežnimi padavinami, ob koncu tedna pa naj bi sveže zasnežena tirolska pobočja znova obsijalo sonce. Kulisa za novo Tinino pravljico?

Ne spreglejte