Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
14. 3. 2012,
22.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Tina Maze

Sreda, 14. 3. 2012, 22.15

8 let

Tina brez zmage in kolajne, a ponosna na napredek

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lindsey Vonn je v zadnjem superveleslalomu sezone Tini Maze izpolnila ''željo'', kar pa je izkoristila predvsem Viktoria Rebensburg.

Tina Maze se je po smukaški tekmi pošalila na račun dominantnosti, s katero v hitrih disciplinah navdušuje Lindsey Vonn, in v šali dejala, da bi ji za prvo zmago v sezoni zelo prav prišla Američankina upočasnitev. Rečeno, storjeno. Ameriška smučarska zvezdnica se je na progo znova podala, ko je bila le-ta že vidno načeta. Vseeno je tudi tokrat nizala najboljše vmesne čase in smučalo kot prva na štartu. A na zavoju pred vhodom v zadnji del proge je storila veliko napako, ki ji je odvzela kar nekaj časa in hitrosti, tako da jo je na koncu namesto zmage z velikansko prednostjo čakalo ''le'' šesto mesto. Vonnova je torej svoj del naloge opravila, manjkal pa je slovenski prispevek v tem ''paktu''. Mazejeva namreč na pomladno upočasnjeni in zmehčani progi ni razvila dovolj hitrosti. Z izjemo drobnega oddrsa v zgornjem delu ni storila večjih napak, bila na zadnjem odseku celo najhitrejša, a na koncu vseeno za 25 stotink sekunde zaostala za Vonnovo in pristala na sedmem mestu.

''Borila sem se in dobro opravila svojo nalogo. Tudi uvrstitev je solidna, zato sem zadovoljna. Res pa je, da za razliko od smukaške tekme tokrat nisem bila v skupini tekmovalk z ugodnejšimi štartnimi številkami. Veseli me, da sem izpolnila enega od ciljev ter se začela tudi v superveleslalomu bolj redno uvrščati med najboljše. Na to sem ponosna,'' je črto pod superveleslalomsko sezono potegnila Mazejeva, ki je na koncu pristala na pregovorno nehvaležnem četrtem mestu v disciplinskem seštevku, a po drugi strani storila nov velik korak proti srebru v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Pred zadnjima tekmama ima namreč že kar 187 točk prednosti pred Mario Höfl-Riesch. To pomeni, da bi brez zgodovinskega drugega mesta ostala le po enem scenariju: na obeh zadnjih tekmah bi morala ostati brez točk, Nemka pa bi morala dobiti obe tehnični preizkušnji.

Riescheva je bila tokrat le 17., tako da je ostala brez točk. Bolj prešerne volje je bila tokrat njena rojakinja Viktoria Rebensburg, ki je najbolj učinkovito unovčila napako Vonnove. Olimpijska prvakinja v veleslalomu ni izkoristila le Američankinega spodrsljaja, temveč tudi dober dnevni navdih, občutek za zavoje v tehničnih odsekih in ugodno štartno številko. V dosedanjem delu superveleslalomske sezone je bila njena najboljša uvrstitev dvajseto mesto, tokrat pa se je zavihtela povsem na vrh in za 18 stotink sekunde ugnala Julio Mancuso, na stopničke pa se je uvrstila še Francozinja Marion Rolland, ki je bila dan pred tem druga v smuku. ''Moja vožnja je bila tekoča. Takšno sem si ob dobro pripravljeni progi tudi želela. Prva zmaga v superveleslalomu mi veliko pomeni. Priznam, da je res nisem pričakovala. Vedela sem, da se dobro pripravljena, a med sezono so se mi kot po pravilu dogajale napake. Tokrat mi je uspelo,'' je svoj nastop ocenila Rebensburgova, ki je zaradi skromne popotnice v skupnem superveleslalomskem seštevku končala na devetnajstem mestu. Do globusa pa je prišla – kdo drug kot – Vonnova. Zanjo je to že četrti zaporedni globus v je disciplini. ''Ni se končalo tako, kot sem si želela. Žal mi je za napako. A to se dogaja. Vseeno moram biti s sezono zadovoljna. Lepo je zbirati globuse,'' je novo premoč v hitrih disciplinah komentirala najboljša smučarka na svetu.

Vloga najboljše pa je pred leti pripadala Anji Pärson, ki se je s to tekmo poslovila od tekmovalnega alpskega smučanja. Ob slovesu si Švedinja ni privoščila turističnega nastopa v eksotični opravi, temveč je še zadnjič napadala na vso moč in se na koncu znašla mesto za Mazejevo. Ob prihodu v cilj je bila deležna prave prhe, ki so jo s peninami ustvarile njene rojakinje. Ob navdušenju smučarskega štadiona je v ciljni areni še zadnjič postregla z zanjo značilno ''ribico'', nato pa s solzami v očeh pogledovala proti glavnemu zaslonu, na katerem so se vrteli posnetki njenih nastopov.

Ne spreglejte