SiolNET. Sportal Zimski športi
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tekaški tabor poslal pripombe na OKS glede norm za olimpijske igre

3

termometer

Slovenska tekaška odprava, predvsem ženski del, je optimističen pred začetkom nove sezone. Misli so usmerjene proti olimpijskim igram v Sočiju, strokovni del pa se ukvarja tudi z normami.

Slovenski smučarski tekači in tekačice imajo za prvo tekmo svetovnega pokala konec novembra v Kuusamu možnost nastopa s sedmimi predstavniki. Ženska kvota šteje pet, moška pa dva tekmovalca. A to še ne pomeni, da bo slovenska tekaška delegacija na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju štela ravno toliko članov.

Edini, ki imata v teku normo, sta Katja Višnar in Vesna Fabjan. Najboljši slovenski tekačici računata ob posamičnem šprintu tudi na nastop v ekipnem šprintu, v katerem sta bili na zadnjem svetovnem prvenstvu v Val di Fiemmeju šesti. A te norme v celoti ne izpolnjujeta. Med najboljših šest sta se že uvrstili, ne izpolnjujeta pa dodatnega pogoja, kar pomeni, da mora imeti ena tekačica izpolnjeno še prvo raven A-norme, druga pa drugo raven A-norme. Če bi upoštevali pravila, ne bi nastopili v ekipnem šprintu, če jima v sezoni ne uspejo vrhunski rezultati, a bodo verjetno na Olimpijskem komiteju Slovenije oziroma odboru za vrhunski šport proučili takšne primere in naredili izjeme.

S Petro Majdič komaj ujeli normo za ekipno tekmo

Težava je tudi v ekipni tekmi. Dekleta bi se morala uvrstiti med najboljših šest, da bi si prislužila normo. Tekma pa je le ena do olimpijskih iger. "Zelo težko je doseči to normo v svetovnem pokalu. Za Vancouver je bila dovolj uvrstitev do osmega mesta in takrat smo jo s Petro za las ujeli. To je prezahtevno, da bi se zdaj morali uvrstiti v TOP 6. S takšno normo si celo kandidat za medaljo. Mislim, da je ta podvig v tem trenutku prezahteven za nas. Na OKS smo poslali pripombe glede norm, saj bi radi nastopili z enakim številom tekmovalk in tekmovalcev, kot jih imamo v svetovnem pokalu – torej pet deklet in dva fanta. Kolikor poznam razmere drugod po Evropi, predvsem v Avstriji in v srednji Evropi, bodo poslali na olimpijske igre toliko tekmovalcev, kolikor imajo kvoto. Če mi ne bomo zapolnili te kvote za ZOI, potem bomo dali mesto drugim reprezentancam, da ga izkoristijo, saj bodo s tem dobile pravico," pravi strokovni vodja teka na smučeh Marko Gracer.

Kaj se bo resnično zgodilo pri normah, bo znano, ko bo zasedal odbor za vrhunski šport, dejstvo pa je, da bodo morali slovenski tekači in tekačice pokazati svojo moč tudi na snegu, ne le na papirju. Pri OKS jim zagotovo ne bodo gledali preveč skozi prste.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin