Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 1. 2016,
20.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boštjan Kline Wengen

Petek, 15. 1. 2016, 20.38

7 let, 12 mesecev

Svindal prvič slavil na smuku v Wengnu, do točk tudi Kline

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Norvežan aksel Lund Svindal je zmagovalec smuka na skrajšani progi Lauberhorn v Wengnu. Od trojice Slovencev je do točk prismučal le Boštjan Kline.

Vremenske razmere so svoj davek vzele tudi v švicarskem Wengnu. Klasični smuk po slovitem Lauberhornu je potekal ob precejšnji loteriji z vremenom, tako kot petkov kombinacijski je potekal po skrajšani progi, z nižjega starta. Ob tem so zaradi megle kar trikrat morali prekiniti tekmo in jo znova nato nadaljevali.

Od treh Slovencev na startu se je v vremenski loteriji in prekinitvah najbolje znašel Kline, ki se je ob prihodu v cilj s startno številko 38 zavihtel na 23. mesto, do konca pa izgubil le eno mesto. Kline je prehitel tudi oba moštvena kolega, ki sta startala pred njim. Andrej Šporn, ki je na kombinacijskem smuku vpisal 14. čas, je na specialnem smuku s startno številko 31 nato ostal brez točk. Z zaostankom 5,35 sekunde je bil 50.

S sedmim mestom in prvo uvrstitvijo v deseterico na tekmah svetovnega pokala slovenski junak kombinacijske tekme Klemen Kosi je bil na posebnem smuku prepočasen za točke. S startno številko 37 je z zaostankom 3,92 sekunde ob prihodu v cilj vpisal takrat 26. čas, a je nato izgubil enajst mest in je zasedel končno 37. mesto.

Zmagovalec kombinacije Norvežan Kjetil Jansrud je smuk končal na 12. mestu. Svindal je, potem ko je za štiri stotinke v petek izgubil boj z Jansrudom, le vpisal še 31. zmago v svetovnem pokalu, 12. smukaško ter prvo zmago v Wengnu. S šesto zmago v tej sezoni je 33-letnik prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Avstrijca Marcela Hirscherja, ki smuka ne vozi, je prehitel za 15 točk.

"Ni bilo lahko zmagati v takšnih pogojih, proga je zdržala, vidljivost je bila slaba. Vsi so trdili, da sem najbolj vroč favorit, ampak v športu ni tako lahko, potrebuješ tudi nekaj sreče in danes je bila na moji strani," je dejal Svindal, ki si želi zmagati prihodnjo soboto tudi na Streifu.

Svindal s četrto smukaško zmago v tej sezoni, pred Wengnom je slavil tudi v Val Gardeni, Beaver Creeku in Lake Louisu, prepričljivo vodi v posebnem smukaškem seštevku, prva izzivalca Francoz Guillermo Fayed in Avstrijec Reichelt zaostajata 208 točk.

Pogoji niso bili za vse enaki

Glavni trener slovenske moške smukaške ekipe Peter Pen je imel mešane občutke, saj je od fantov pričakoval več. "Kljub novemu snegu čez noč so neverjetno pripravili progo. Kazalo je že, da bo vse v redu, a se je naenkrat zaprlo, tako da pogoji niso bili za vse enaki. A tu ne bi iskal izgovora. Verjel sem, da se bo Boštjan z lahkoto pripeljal v prvo petnajsterico, a mu to ni uspelo. Šporn se je ob slabi vidljivosti po prekinitvi izgubil in je smučal slabo, Klemen se je dobro lotil, bil zraven, ampak mu tudi pogoji niso dopuščali, da bi vzel nekaj točk," je dejal.

"Škoda. Tak šport smo si izbrali, moramo spoštovati naravo. Imam mešane občutke, bistveno več je bilo v igri danes za moje fante. Smo pa vseeno dobili potrditev, fantje so tudi po prekinitvah ostali skoncentrirani in smučali v tem tednu svoje najboljše smukaške vožnje, kar mene kot trenerja pomirja in mi daje energijo za delo za naprej z njimi. Jutrišnji dan je namenjen regeneraciji in selitvi v Kitzbühel, potem pa postopoma priprava, da bi bili v petek in soboto pravi."

V Wengnu bo v nedeljo še slalom za pokal Lauberhorn z dvema Slovencema na startu Maticem Skubetom in Štefanom Hadalinom.

Ne spreglejte