Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 2. 2023,
13.07

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

1

Natisni članek

Martin Čater Miha Hrobat SP v alpskem smučanju 2023 alpsko smučanje

Nedelja, 12. 2. 2023, 13.07

1 leto, 2 meseca

svetovno prvenstvo, smuk (m), meribel/courchevel

Odlična predstava Hrobata, zlata snežinka za Odermatta, ki je odpeljal sanjsko vožnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

1

Kilde Odermatt | Švicar Marco Odermatt je novi svetovni prvak v smuku, z naslovom podprvaka pa se je zadovoljil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde. | Foto Guliverimage

Švicar Marco Odermatt je novi svetovni prvak v smuku, z naslovom podprvaka pa se je zadovoljil Norvežan Aleksander Aamodt Kilde.

Foto: Guliverimage

Lastnik zlate snežinke in novi svetovni prvak v smuku je postal Švicar Marco Odermatt, ta je na progi Sončev mrk v Courchevelu odpeljal sanjsko vožnjo, ki ji ni bil kos niti najboljši smukač te zime Aleksander Aamodt Kilde. Norvežan je na drugem mestu zaostal za 48 stotink. Bronasto snežinko je osvojil Kanadčan Cameron Alexander (+0.89), tik pod zmagovalnim odrom pa je pristal Marco Schwarz (+0.93). Odlično je s progo opravil tudi slovenski smukač Miha Hrobat, ki je osvojil odlično osmo mesto (+1.13). Nejc Naraločnik je bil 31. (+2.57), Martin Čater pa je po težavah z opremo smuk končal na 35. mestu (+3.98).

Marco Odermatt je postal 12. Švicar z zmago v smuku, skupaj pa se je z rojaki podpisal pod 14. zlato odličje. Odermatt je odlično opravil svoj nastop in ob prihodu v cilj za 1,09 sekunde prevzel vodstvo. V svetovnem pokalu 25-letni Švicar nikoli ni zmagal v smuku, zabeležil pa je sedem drugih in eno tretje mesto. Na svetovnem prvenstvu je vendarle dočakal veliki trenutek in slavil v kraljevski disciplini.

"Zlata kolajna je to, po kar sem prišel. To je bila zagotovo moja najboljša predstava v smuku, kaj več res ni dodati. Težko je bilo spremljati Kildeja, kar tresel sem se od nervoze. Trenutno je pač najboljši smukač na svetu in nikoli ne veš, kaj bo prikazal," je za RTV Slovenija v izteku na kratko dejal Odermatt.

Aleksander Aamodt Kilde se je najbolj približal Odermattu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Aleksander Aamodt Kilde se je najbolj približal Odermattu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Najbolj se mu je na koncu približal najboljši smukač sezone svetovnega pokala Kilde. Na koncu je zaostal 48 stotink sekunde in osvojil drugo kolajno na letošnjem SP. Drugi je bil tudi v superveleslalomu. V četrtek mu je do zlata, ki ga je osvojil Kanadčan James Crawford, zmanjkala le ena stotinka.

Kanadčani so tudi na drugi tekmi v hitrih disciplinah prišli do kolajne. Alexander (+0,89) je s številko 20 nepričakovano osvojil prvo kolajno na velikih tekmovanjih. Lani je 25-letni Kanadčan presenetljivo slavil na smuku za svetovni pokal v Kvitfjellu.

Veliko veselje Kanadčanov, Cameron Alexander je presenetil s tretjim mestom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veliko veselje Kanadčanov, Cameron Alexander je presenetil s tretjim mestom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Odermatt in Kilde med pogovorom | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Odermatt in Kilde med pogovorom Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Od Slovencev je prvi progo Eclipse presmučal Martin Čater, ki je po težavah z opremo zaostal 3,98 sekunde in zasedel 35. mesto. Za RTV Slovenija je po koncu dejal, da je v srednjem delu najbrž nekaj povozil in imel zato težave z levim robnikom svoje smučke.

Drugi med Slovenci se je na progo podal Miha Hrobat, ta je moral dolgo čakati na start, potem ko se je poškodoval Kanadčan Brodie Seger. Dolg premor pa ga ni zmedel, saj je skozi vso progo izgubljal zelo malo in na koncu za kolajno zaostal vsega 24 stotink sekunde. Osmo mesto je njegov najboljši izid na SP, v St. Moritzu je bil pred šestimi leti 14. Tretji Slovenec Nejc Naraločnik je z zaostankom 2,57 sekunde zasedel 31. mesto.

Hrobat: Vedel sem, da sem lahko zraven 

"Uspela mi je ena zelo dobra vožnja. Vedel sem, da sem lahko zraven najboljših fantov. Če mi uspe vožnja brez napake, sem lahko zelo visoko in to sem danes tudi dokazal. In sem zelo vesel," je bil v ciljnem izteku poligona v Courchevelu v izjavi za STA zadovoljen Hrobat, ki je letos na smuku v Kitzbühelu osvojil sedmo mesto.

Miha Hrobat je navdušil z osmim mestom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Miha Hrobat je navdušil z osmim mestom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Malenkosti so ga ločile od prvega odličja na velikih članskih tekmah: "Res je šlo za mišjo dlako, ampak imam še nekaj svetovnih prvenstev pred sabo, tako da bodo še priložnosti," je dodal.

Z današnjim dosežkom je izpolnil cilj in osvojil točke za startno listo v svetovnem pokalu v smuku: "Tako je, da gredo v zgodovino prva tri mesta. Moje osmo mesto sigurno ne bo šlo v zgodovinske knjige, mi pa prinaša kar nekaj stvari, tudi samozavest za naprej, tako da jaz sem presrečen s tem osmim mestom danes," je sklenil.

Izidi moškega smuka:

 1. Marco Odermatt (Švi)            1:47,05

 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)   1:47,53 +0,48

 3. Cameron Alexander (Kan)         1:47,94 +0,89

 4. Marco Schwarz (Avt)             1:47,98 +0,93

 5. James Crawford (Kan)            1:48,06 +1,01

 6. Maxence Muzaton (Fra)           1:48,13 +1,08

 7. Florian Schieder (Ita)          1:48,14 +1,09

 8. Dominik Paris (Ita)             1:48,18 +1,13

  . Miha Hrobat (Slo)               1:48,18 +1,13

10. Thomas Dressen (Nem)            1:48,20 +1,15

...

31. Nejc Naraločnik (Slo)           1:49,62 +2,57

35. Martin Čater (Slo)              1:51,03 +3,98

...

- odstop: Otmar Striedinger (Avt), Brodie Seger (Kan)

Preberite še:

Aleksander Aamodt Kilde
Sportal Kilde najhitrejši na prvem treningu, Slovenci z velikim zaostankom
James Crawford
Sportal Nora tekma na svetovnem prvenstvu in veliko presenečenje
Nejc Naraločnik
Sportal Innerhofer najhitrejši na treningu smuka, Naraločnik najboljši Slovenec
Atle Lie McGrath
Sportal Udarec za Norvežana: SP že končano
Jasmine Flury
Sportal Švicarka je poskrbela za presenečenje, Ilka Štuhec na koncu šesta
Miha Hrobat
Sportal Hrobat na zadnjem treningu med najboljšimi, a z napako
Ne spreglejte