Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2023,
13.05

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

12

Natisni članek

Rok Ažnoh Marco Odermatt Aleksander Aamodt Kilde Nejc Naraločnik Miha Hrobat Martin Čater SP v alpskem smučanju 2023

Četrtek, 9. 2. 2023, 13.05

1 leto, 2 meseca

SP V ALPSKEM SMUČANJU, COURCHEVEL/MERIBEL, SUPERVELESLALOM (M)

Nora tekma na svetovnem prvenstvu in veliko presenečenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,42

12

James Crawford | Kanadčan James Crawford je postal presenetljivi junak superveleslaloma. | Foto Reuters

Kanadčan James Crawford je postal presenetljivi junak superveleslaloma.

Foto: Reuters

Dan po zmagoslavju Italijanke Marte Bassino so se v superveleslalomu na svetovnem prvenstvu za medalje potegovali še alpski smučarji. Za veliko presenečnje je poskrbel Kanadčan James Crawford, ki se je veselil zlatega odličja. Srebro je šlo v roke Aleksandru Aamodtu Kildeju, bron pa Alexisu Pinturaultu, ki je na tem prvenstvu že postal zlat na alpski kombinaciji. Najboljši Slovenec je bil na 25. mestu mladinski svetovni prvak v smuku Rok Ažnoh, ki je za vodilnim zaostal 1,73.

Alpski smučarji so se v Courchevelu merili za drugi set odličij na tem svetovnem prvenstvu. Vodilni superveleslalomist v svetovnem pokalu in prvi favorit Švicar Marco Odermatt se je na progo podal s številko sedem, prevzel vodstvo ob svojem nastopu, a je kmalu moral seči v roke svetovnemu prvaku iz alpske kombinacije Francozu Alexisu Pinturaultu, ki je spet odpeljal odlično. Tudi njegovo vodstvo je bilo kratkotrajno, saj je vodilni v razvrstitvi smuka, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde, prikazal hitrejšo predstavo in prav tako dvignil roke visoko v zrak.

Drama je dobila nadaljevanje že pri naslednji številki. Kanadčan James Crawford je lepo stopnjeval tempo in nižal zaostanek, na koncu pa za stotinko sekunde prehitel in se razveselil zlate medalje. "Iskreno povedano, ne verjamem," je v prvih izjavah v izteku proge L'Eclipse v Courchevelu dejal Crawford. "Danes sem smučal najbolje. Resnično sem skušal imeti isto miselnost od starta do cilja."

"Nisem čutil, da sem utrujen ali da nisem imel svojega ritma. Na dnu, kjer je bilo malo bolj zahtevno in strmo, mi je uspelo prinesti enako intenzivnost kot na vrhu. Izšlo se je. Zmagati na tekmi so bile moje sanje že od mladosti. To, da se je zgodilo na svetovnem prvenstvu, je neverjetno," so Kanadčana preplavila čustva.

Največji uspeh Kanadčana Jamesa Crawforda. | Foto: Reuters Največji uspeh Kanadčana Jamesa Crawforda. Foto: Reuters

Priznal je, da je imel tudi "malo sreče". "Če bi ponovili tekmo, bi lahko zmagal Aleksander Aamodt Kilde. Je eden najboljših na svetu. Zelo ga spoštujem. Hudo mi je, ker sem ga premagal, a to je neverjetno," je dejal.

"To je klasičen primer, da gre za brutalen, a neverjeten šport," je dejal Kilde, ki je le prišel do svoje prve medalje na SP. "Gre za majhne razlike. Imate fanta, ki še nikoli ni zmagal, pride in osvoji zlato. To je briljantno. Seveda, da sem razočaran, ko sem zmago zgrešil za 27 cm. To je težko, a na to moram gledati pozitivno in se osredotočiti na nedeljo, na smuk, danes pa bom vseeno užival. Osvojil sem svojo prvo medaljo na svetovnem prvenstvu in to je neverjetno. Želim si zlato medaljo, vendar je to zelo dober začetek," je še dejal Kilde.

Branilec naslova v tej disciplini Avstrijec Vincent Kriechmayr je bil prav tako dobro na poti, nato pa naredil napako in takoj je postalo jasno, da je izgubil preveč časa, da bi se zavihtel na zmagovalni oder.

Najboljši Slovenec mladi Ažnoh

Na startu so bili tudi štirje Slovenci, najbolje pa se je izkazal svetovni mladinski prvak v smuku Rok Ažnoh, ki je za presenetljivim zmagovalcem Crawfordom zaostal 1,73 sekunde in osvojil 25. mesto. Miha Hrobat je bil na 28. mestu dve desetinki počasnejši, Nejc Naraločnik še dodatnih 31 (31. mesto), medtem ko je Martin Čater odstopil.

Rok Ažnoh je bil na 25. mestu najbojlši Slovenec. | Foto: Reuters Rok Ažnoh je bil na 25. mestu najbojlši Slovenec. Foto: Reuters

"S pristopom sem lahko veliko bolj zadovoljen kot na kombinaciji. So še bile napake v mojem nastopu, je pa to bil približek tistega, kar že kažem na tekmah evropskega pokala in treningih. Svoj današnji nastop lahko ocenim s pozitivno oceno," je za RTV Slovenija dejal Ažnoh.

"V primerjavi z mladinskim SP je malo več nervoze, ker je vseeno veliko kamer okoli tebe, vsi te gledajo. Proga je veliko bolj zahtevna, vse gre bolj zares, sem pa bolj vesel, da lahko tukaj tekmujem," je še dejal smučar iz Kotelj.

Slovenski trener Grega Koštomaj je pohvalil Ažnoha. "Dober pristop in nekaj minimalnih napak. Pri drugih pa je bil danes viden napredek in želja. Bilo je bolj napadalno, kar smo se pogovarjali, vendar na žalost Miha Hrobat znova z veliko napako. Sicer bi verjetno lahko bil blizu petnajsterice, kar bi pomembno pripomoglo za točke. Martin Čater z napako, a bolj samozavesten nastop. Nejc Naraločnik pa preveč tipajoče v zadnjem delu. A nasploh pristop boljši in upam, da se bo na smuku vse skupaj seštelo."

Čater, Hrobat in Naraločnik bodo nastopili v nedeljo še na smuku.

Rezultati, superveleslalom (m)

 1. James Crawford (Kan)           1:07,22
 2. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  1:07,23 +0,01
 3. Alexis Pinturault (Fra)        1:07,48 +0,26
 4. Marco Odermatt (Švi)           1:07,59 +0,37
 5. Raphael Haaser (Avt)           1:07,80 +0,58
 6. Marco Schwarz (Avt)            1:07,81 +0,59
 7. Adrian Smiseth Sejersted (Nor) 1:07,84 +0,62
 8. Loic Meillard (Švi)            1:07,87 +0,65
 9. Andreas Sander (Nem)           1:07,89 +0,67
  . Brodie Seger (Kan)             1:07,89 +0,67
...
25. Rok Ažnoh (Slo)                1:08,95 +1,73
28. Miha Hrobat (Slo)              1:09,15 +1,93
31. Nejc Naraločnik (Slo)          1:09,46 +2,24

...
Odstop: Dominik Paris (Ita), Martin Čater (Slo), Broderick Thompson (Kan), Atle Lie McGrath (Nor), Josef Ferstl (Nem), Gino Caviezel (Švi)

Courchevel, superveleslalom (M):

Ilka Štuhec
Sportal Marta Bassino svetovna prvakinja v superveleslalomu, Štuhčeva 12.

Preberite še:

Alexis Pinturault
Sportal Francozi slavijo zlato, Avstrijci družinski uspeh. Slovenci za pozabo.
Ne spreglejte