Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 1. 2013,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Aleš

Torek, 8. 1. 2013, 17.39

8 let

Svetovni pokal se bo začel v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Konec tedna se bo začela nova sezona svetovnega pokala v telemark smučanju.

Za slovensko reprezentanco bo pomenila poseben izziv, saj bo uvodna postaja svetovnega pokala v Sloveniji. Smučarji se bodo merili na smučišču Soriška planina.

Prvotno so uvodne tekme svetovnega pokala za sezono 2012/13 načrtovali v Bohinju na smučišču Senožeta, a so morali zaradi slabih vremenski razmer prireditelji tekem celotno dogajanje prestaviti na Soriško planino.

Slovenska reprezentanca bo na tem smučišču tudi trenirala do konca tedna. Tam imajo, kot je pojasnil trener telemark reprezentance Slovenije Matija Liška, vse potrebne razmere za dober trening. "Danes smo že naredili prvi trening na tem terenu. Kljub temu, da tudi tu ni veliko snega, mislim, da bodo organizatorji brez težav izpeljali tri tekme za svetovni pokal. Forma naših fantov je že na višji ravni, pričakujem, da bomo v naslednjih dneh naredili še nekaj dobrih treningov ter da bomo šli stoodstotno pripravljeni na domače tekme, kjer pričakujem dobre vožnje in pa visoke uvrstitve," je pred domačim začetkom sezone optimističen trener.

Z novim trenerjem se je veliko naredilo

Luka Pintar je v zadnjih dveh letih najboljši slovenski smučar v tej panogi, tudi on pa je optimističen pred uvodom na Soriški planini. "Na zadnjih treningih sem znova ujel pravi ritem, tako da sem s trenutno pripravljenostjo lahko zadovoljen. Če sestavim dve vožnji brez napak, verjamem, da lahko končam zelo visoko. Letos moramo narediti to, česar nismo v zadnjih letih, zmagovati. Odkar je zraven Matija, ki se je odločil, da bo zadevo resno vzel v roke kot trener, se je veliko naredilo. Že lansko sezono je bil viden napredek, moramo pa se zavedati, da je vsako leto konkurenca močnejša, vsako leto je težje priti višje," je dejal Pintar.

Domača ekipa bo imela na startu štiri tekmovalce, poleg Pintarja še Saša in Jureta Aleša, novinec v svetovnem pokalu pa bo Rok Šmejic.

Prireditelji tekem v Bohinju so za letošnjo izvedbo pripravili nekaj novosti. Predvsem bo tekem več, skupno šest, po trije sprinti za moške in ženske. Dogajanje se bo začelo že v petek, 11. januarja, s slavnostnim odprtjem tekmovanja in žrebom številk, tekme pa bodo nato v soboto, nedeljo in torek. Vse tri tekme se bodo s prvim tekom začele ob 10. uri, drugi bo na vrsti ob 13. za zdaj je prijavljenih 42 tekmovalcev in 14 tekmovalk iz 11 držav.

"Kot vsa leta se trudimo s pripravo, srečo smo imeli samo prvo leto. A po naravi smo trmasti, po drugi strani pa je to poleg Pokljuke edini tak zimski športni dogodek v našem kraju. Imamo tradicijo s teki, zdaj pa se trudimo tudi s telemarkom. Gre za šport, na katerega se večja smučišča ne odzivajo toliko. Letos tekem tako na žalost ne bo na Senožetih v Srednji vasi, saj smo celo tekmo prestavili na Soriško planino. Imamo še nekaj težav, ampak mislim, da bomo tekme izpeljali. Če bomo imeli možnost zasneževanja, pa se sploh ne bojim. Kakovost najbrž ne bo takšna kot lani, ko smo dobili samo pohvale, mislim pa, da so te tri tekme pomemben del koledarja Fis," je o dogajanju povedal predstavnik organizatorjev Jure Sodja.

Ne spreglejte