Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
15.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

teki Norveška Marit Björgen Slovenija Anamarija Lampič Anamarija Lampič Katja Višnar Nika Razinger Lea Einfalt

Četrtek, 26. 2. 2015, 15.28

8 let

Štafetna zmaga Norvežankam, Slovenija deseta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Norveška ženska štafeta na čelu z Marit Björgen je osvojila zlato medaljo na preizkušnji 4 x 5 kilometrov na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Falunu. Slovenija je bila deseta.

Za Norveško, ki je tretjič v nizu osvojila zlato na prestižni tekmi, sta se na stopničkah zvrstili še domača ekipa Švedske in Finska.

Norveška v postavi Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen in Marit Björgen je slavila prepričljivo, z 29 sekundami naskoka. Švedinje Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist in Stina Nilsson so na koncu za sekundo in pol ugnale bronaste Finke Aino-Kaiso Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liiso Roponen in Kristo Parmakoski.

Nastopila je tudi slovenska četverica. Anamarija Lampič, Katja Višnar, Nika Razinger in Lea Einfalt so na koncu zasedle deseto mesto (+ 4:15,8). "Naš osnovni cilj je bil nekje okoli desetega mesta in punce so tako tudi odtekle, tako da moramo biti kar zadovoljni z uvrstitvijo. Ta rezultat je bil pričakovan, vse štiri so tekle dobro, v temu trenutku so toliko sposobne. Ne bi izpostavljal kakšne posameznice, vse moram pohvaliti za dobro predstavo," je dejal glavni trener Marko Gracer.

Marit Björgen podira rekorde

Norveška tekačica Marit Björgen je lani v Sočiju s šestimi osvojenimi zlatimi kolajnami postala najuspešnejša zimska olimpijka vseh časov, letos v Falunu pa je poskrbela, da se je tudi na svetovnih prvenstvih zapisala v zgodovino. S štafeto je osvojila zlato medaljo, njeno štirinajsto na SP, s katero je prehitela Rusinjo Jeleno Vjalbe.

Marit Björgen se je z Vjalbejevo sicer izenačila po številu zlatih medalj, a ker ima več drugih in tretjih mest (Björgen 14-4-3, Vjalbe 14-3-0), je na vrhu razpredelnice vendarle prehitela Rusinjo.

Pri 34. letih je to zanjo najverjetneje zadnje veliko tekmovanje, zato je bila zlate medalje še toliko bolj vesela. "Res smo vesele, še posebej, ker smo lani v Sočiju povsem odpovedale, tudi v Falunu na 10 kilometrski razdalji se nismo znašle. Zadovoljne smo, da smo gledalcem v domovini prinesle to zlato medaljo," je dejala Björgenova, ki se je hkrati zahvalila dekletom za dober tek. "Užitek je tekmovati s takšno ekipo. Punce so bile odlične in imela sem dovolj prednosti za miren tek," je dodala.

Marit Björgen je na treh olimpijskih igrah osvojila šest zlatih medalj, dve srebrni in eno bronasto. V svetovnem pokalu ima devetdeset zmag.

Ne spreglejte