Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
2. 12. 2015,
14.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Špela Rogelj intervju skoki

Sreda, 2. 12. 2015, 14.43

8 let

Špela Rogelj: Cilji so višji, vendar moram stati na realnih tleh

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sezona smučarskih skakalk se bo začela v petek v Lillehammerju, kjer je lani Špela Rogelj slavila zgodovinsko zmago. Čeprav je imela poleti nekaj težav s hrbtom, bo odločno odrinila v novo zimo.

Pred natanko letom dni se je v ženskih skokih postavil velik mejnik. Špela Rogelj je v Lillehammerju od vseh skočila najdlje in se veselila premierne ženske slovenske zmage v svetovnem pokalu. Rumeno majico je nato nosila praktično mesec dni, saj vmes dekleta niso imela tekem. V nadaljevanju sezone je nanizala še nekaj odličnih uvrstitev in se trikrat zavihtela na zmagovalni oder, na koncu pa bila skupno četrta skakalka zime. V letošnjem poletju ji je hrbet spet ponagajal in je morala delati tudi po posebnem programu, vendar je grizla in se, kot pravi sama, kljub vsemu dobro pripravila na sezono.

Pripravljalno obdobje je za vami. Ste opravili tisto, kar ste si zadali? Nekaj treningov sem morala izpustiti, kar mi ni bilo všeč. Telo je treba poslušati. S skoki sem bila v poletnem delu zadovoljna. Sicer je bila manjša kriza v Ramsauu. Skakala sem zelo slabo, a je bilo že ta teden v Planici bolje. Potrebujem le tekmovalni ritem, da bom lažje zadihala in stopila v sezono.

Koliko treningov ste poleti zaradi težav s hrbtom izpustili? Vse skupaj več kot mesec dni treningov. Sicer sem se vmes vrnila, vendar sem morala spet prekiniti. V fitnesu sem nenehno delala, razen nekaterih vaj, ki jih še zdaj ne delam. Kljub prilagojenemu programu se počutim dobro in sem pripravljena.

Koliko skokov vam torej manjka? Nekaj mi jih, vendar če se zbereš, sploh ni pomembno, koliko si jih prej naredil.

Lani se je za vas sezona sanjsko začela. Zmaga v Lillehammerju, ki je bila nasploh prva za ženske skoke. Vam spomini še uhajajo leto dni nazaj? Spomini so, vendar je pred vrati nova sezona. Vse se začne na novo. Rezultati iz prejšnje ne pomenijo veliko. Po eni strani so breme, ker vse zanima, ali bo enako. Moja naloga je, da se potrudim in na skakalnici najbolje oddelam.

Koliko vam je bila rumena majica v ponos? Kot otrok si želiš imeti rumeno majico. Enkrat si jo želiš obdržati in dvigniti globus. Bila mi je velika motivacija. Tudi zdaj mi je. Če skačem slabo, pomislim nanjo. Trenutki, ko enkrat zmagaš, so posebni.

Verjetno pa imate zaradi dobrih skokov in uvrstitev v pretekli sezoni v glavi misli, da bi v novi stopili še višje? Zagotovo. Cilji so višji, vendar moram stati na realnih tleh. Trenutno je moj cilj, da bom med najboljših deset in da tam ostanem.

Ste imela dekleta v zadnjem obdobju kakšno primerjavo z drugimi skakalkami? Skakali smo skupaj z Američankami, vendar Sarah Hendrickson ni bilo. Sicer je bila tudi Nita Englund, ki je bila lani na stopničkah. Skoki so bili na podobni ravni. V Lillehammerju se bo videlo, kako so moči razporejene.

Mislite, da bo v novi sezoni prišla kakšna nova skakalka, ki bo zaostrila boj za najvišja mesta? Avstrijske bodo še vedno močne, morda še bolj, kot so bile. Zagotovo se bo ob standardno dobrih kakšna nova vključila ... Boj za stopničke bo veliko večji kot prej.

Tudi sedemnajstletna Slovenka Ema Klinec, ki se po poškodbi vrača? Zagotovo. Njo štejem že zraven, čeprav je vmes ni bilo. Ona lahko veliko naredi.

Glede na to, da nimate večjega tekmovanja, je Ljubno vaše svetovno prvenstvo? Letošnja sezona je pripravljalna na naslednje svetovno prvenstvo. Cilj je tako svetovni pokal. Bi pa bilo dobro, da kakšna stopi na stopničke tudi na Ljubnem. To bi veliko pomenilo za ženske skoke v Sloveniji. Potrudile se bomo, bomo pa videle, kam nas bo sezona zapeljala.

So vam fantje z dobrim uvodom v sezono dali kakšen dodaten zagon? Fantje so zelo dobro začeli. Zanimivo je bilo gledati tekmo. Prihajajo novi skakalci, kar daje zagon. Če so oni dobro začeli, potem lahko tudi nas notri potegne, saj smo določene stvari podobno delali.

Ne spreglejte