Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 5. 2019,
8.37

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

2

Natisni članek

Lukas Müller

Petek, 3. 5. 2019, 8.37

4 leta, 11 mesecev

Sodišče: Poškodba predskakalca delovna nesreča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,03

2

Lukas Müller | Lukas Müller je zaradi grdega padca pristal na invalidskem vozičku. | Foto Sportida

Lukas Müller je zaradi grdega padca pristal na invalidskem vozičku.

Foto: Sportida

Sodišče v Celovcu je odločilo, da je poškodba predskakalca Lukasa Müllerja, ki se je zgodila na svetovnem prvenstvu leta 2016 na letalnici v Kulmu, nesreča na delovnem mestu, poroča avstrijska tiskovna agencija Apa.

Müller je po padcu na Kulmu ostal prikovan na invalidski voziček in se vse od takrat trudi svojo poškodbo uveljaviti kot delovno nesrečo. Zaradi nesreče je bil prisiljen spremeniti življenje, denimo tudi osebni avtomobil, kar mu je povzročilo veliko stroške.

Na drugi strani so Smučarska zveza Avstrije in prireditelji tekme v Kulmu nesrečo opredelili kot poškodbo nastalo v prostem času, a je sodišče pritrdilo skakalcu.

Domen Prevc
Sportal Domen Prevc je imel v ozadju nenehno signal

"Lukas Müller je bil velik skakalni talent in njegova nesreča je bila velika tragedija," je med drugim zapisal predsednik zveze Peter Schröcksnadel. Obenem pa so na zvezi že potrdili, da bodo preverili, kakšne posledice ima lahko razsodba celovškega sodišča za vse nesreče na tekmovanjih in kaj to pomeni za zvezo in prireditelje, a ne le smučarskih tekem.

Na zvezi bodo zdaj natančno opredelili, kakšen je status oseb na tekmovanjih, ki delujejo izven uradne reprezentance. Tu ne gre le za predskakalce na tekmovanjih, ampak to vključuje vse vpletene, tudi prostovoljce, ki so tako ali drugače izpostavljeni različnim tveganjem. Kot pravijo na zvezi, je treba ustvariti pravilnik, ki bo primeren predvsem za prireditelje številnih manjših tekmovanj.

Na zvezi dodajajo, da so se tudi za Müllerja zelo potrudili, daj je iz zavarovanj zveze prejel 480.000 evrov, iz zavarovanj Mednarodne smučarske zveze pa 350.000 švicarskih frankov oz. približno 306.000 evrov. Z odločitvijo, da gre za delovno nesrečo, pa bo Müller zdaj upravičen tudi do drugih socialnih pravic, ki izhajajo iz delovne zakonodaje.

Timi Zajc
Sportal Mladi Timi Zajc bo drugače zapeljal #video
Ne spreglejte