Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
28. 11. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Natisni članek

svetovni pokal Maruša Ferk Ilka Štuhec Ilka Štuhec Lake Louise Lindsey Vonn Tina Maze Aksel Lund Svindal

Torek, 28. 11. 2017, 15.55

6 let, 4 mesece

Maruša Ferk – edina slovenska smukačica

Smukače občuduje, ne bi pa jih izzivala

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

1

Po dveh uvrstitvah med dobitnice slalomskih točk se je Maruša Ferk kot edina slovenska smučarka iz Killintona preselila v Lake Louise, kjer se bo konec tedna začela sezona svetovnega pokala tudi v hitrih disciplinah. Visoko pa  pred dokončnim pokopom discipline meri tudi v kombinaciji.

Po slalomu ... | Foto: Sportida Po slalomu ... Foto: Sportida

Morda zveni protislovno, a kljub dejstvu, da ima Slovenija lastnico malega smukaškega globusa, aktualno olimpijsko prvakinjo in dve zaporedni svetovni prvakinji, se v reprezentančnem sistemu s hitrima disciplinama spogleduje zgolj ena smučarka, a še ta brez polnega programa, ki bi vključeval poletne priprave v Čilu.

Za nameček bo po upokojitvi Tine Maze in poškodbi Ilke Štuhec, za katero je olimpijska sezona končana še pred njenim začetkom, na štartu hitrostne sezone slovenske barve branila le Maruša Ferk. Ta se je po nedeljskem slalomu v Killingtonu prek Calgaryja že preselila v Lake Louise, kjer jo ob koncu tedna čakata dva smuka in superveleslalom.

"Prav gotovo ne morem meriti proti vrhu. A če bom suverena in bom ponovila smučanje s treningov, se vseeno lahko približam uvrstitvi med 20. in 30. mestom. S tem bi bila za začetek zadovoljna. Nato pa upam na napredovanje. Zdaj so, povsem odkrito povedano, smukaške specialistke še v veliki prednosti. Jaz sem se namreč v zadnjem obdobju posvečala predvsem slalomu," razmišlja Ferkova.

Na treningu s Svindalom

V nasprotju z najboljšimi smukačicami, ki se kot po pravilu na sezono pripravljajo v Čilu ali Novi Zelandiji, je 29-letna Gorenjka celotno pripravljalno obdobje prebila na švicarskih in avstrijskih ledenikih. Opogumil jo je predvsem zadnji trening v Pitztalu.

...  se Maruša Ferk vrača na dolge smuči. | Foto: Reuters ... se Maruša Ferk vrača na dolge smuči. Foto: Reuters

Trenirala je s Kanadčankami, dva treninga pa je opravila tudi v družbi norveškega asa Aksla Lunda Svindala. "Ker mu je šlo na začetku dobro, se ne bi pritoževala, če bi mu sledila," se pohvali Maruša, ki pa se ob tem zgolj nasmehne idejam o tekmovanju z moškimi, ki jih širi Lindsey Vonn.

"Ne, ne … Smukače opazujem, jih občudujem in skušam črpati iz njihovih izkušenj. Zanesljivo pa jih ne bi izzivala ali pa se kosala z njimi," odgovarja edina smučarka, ki v ženski reprezentanci, za katero je značilna skorajda popolna tehnična obarvanost, še drži stik s hitrostjo. Zase sicer pravi, da še zdaleč ni klasična smukačica, saj je poleg točk njen motiv za ohranjanje stika s hitrostjo predvsem kombinacija.

Kombinacijski izziv

Prav v kombinaciji je Ferkova vknjižila tudi glavnino svojih najboljših rezultatov. V svetovnem pokalu je bila enkrat četrta in dvakrat peta, na svetovnem prvenstvu osma, na olimpijskih igrah pa deseta. Ali torej pred dokončnim pokopom discipline (leta 2021)  meri tudi na oder za zmagovalke? 

"S slalomom sem zadovoljna. Tudi v smuku sem bolj suverena kot v preteklosti. Res pa je, da se kar nekaj smučark ukvarja z obema disciplinama, tako da so napovedi nehvaležne. Več bo jasno že po tekmah v Lake Louisu," odgovarja izkušena reprezentantka, ki bo imela prvo kombinacijsko priložnost že 8. decembra v St. Moritzu.

Slovenski adut za alpsko kombinacijo. | Foto: Sportida Slovenski adut za alpsko kombinacijo. Foto: Sportida

V slalomu še ni pokazala vsega

Sezono 2017/18 je sicer Ferkova odprla med slalomskimi količki - s 17. mestom v Leviju in 22. v Killingtonu. Gre za rezultata, ki sta sicer na ravni lanskih dosežkov, a je na obeh tekmah v posameznih odsekih dokazala, da meri višje. "Smučam drugače, bolj zanesljivo. Še vedno čakam na tekmo, na kateri bom sestavila vse odseke in postregla z dvema kakovostnima vožnjama. Pripravljena sem za kaj več kot pa za 17. ali 22. mesto. Tudi na treningih sem enakovredna Ani Bucik, obetavne pa so tudi primerjave z drugimi tekmicami. Jasno, ne govorim o Mikaeli Shiffrin ali Petri Vlhovi, ki delujeta nedosegljivo," pravi.

Na zadnji tekmi jo je lažje ovirala tudi poškodba, ki jo je dobila pred selitvijo v ZDA. Ob padcu med treningom veleslaloma je namreč prejela močan udarec v koleno in dlan. " Če ni nič zlomljeno ali strgano, je mogoče premagati vse udarce. Odleglo mi je, ko sem dobila izvide. Nekaj težav sem imela le s pritiskom na živec," je krajši pogovor sklenila Ferkova.

Ne spreglejte