Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
15. 3. 2017,
18.40

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

Lindsey Vonn Sofia Goggia smuk Ilka Štuhec Ilka Štuhec Alpsko smučanje zimska rekreacija

Sreda, 15. 3. 2017, 18.40

5 let, 5 mesecev

Aspen, smuk (ženske)

Ilka Štuhec z novo zmago potrdila zgodovinski globus

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Najboljša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je na najboljši mogoč način, z zmago na zadnji tekmi sezone v Aspnu v ZDA, potrdila zmago v smukaškem seštevku svetovnega pokala.

Neverjetna Ilka Štuhec: sedma zmaga, drugi globus. | Foto: Guliverimage/Getty Images Neverjetna Ilka Štuhec: sedma zmaga, drugi globus. Foto: Guliverimage/Getty Images

Kot bi želela ob slovesu od zime še enkrat razkazati vse mišice in potrditi nesporno smukaško prevlado v sezoni 2016/17, je Ilka Štuhec tudi v Aspnu nastopila kot prava šamponka. Brez kakršnegakoli preračunavanja, ki bi si ga – glede na položaj v smukaškem seštevku in ob upoštevanju konkurence – sicer lahko privoščila, se je spopadla z ameriškim smukom, kakor se imenuje proga v Aspnu.

S štartno številko ena, ki si jo je izbrala zaradi napovedanega močnega sonca in posledično vse počasnejše smučine, se je zlila s progo. V nastopu za učbenike je obvladovala vse grbine, izkoriščala vsako priložnost za prehod v smukaško prežo in pospeševanje, bila učinkovita v tehničnih odsekih in natančna ter spretna v vseh skokih.

Pred hitrostno divo in največjo tekmico

Ure so povedale svoje: s časom 1:36,95 ni le popravila dosežkov s treningov, temveč deklasirala konkurenco. Le nekoliko obolela hitrostna diva stoletja Lindsey Vonn se je spustila pod sekundo zaostanka (+0,66). Tako je simbolično  Slovenki tudi predala globus, brez katerega je ostala šele drugič v zadnjih desetih sezonah.

Vse druge so se na terenu zadržale krepko dlje, začenši s Sofio Goggio, sicer edino, ki bi še lahko ogrozila Ilkino skupno zmago. Italijanka je zaostala sekundo in tri stotinke ter se še na tretji zaporednih hitrosti preizkušnji zavihtela na stopničke.

A vse to je bilo premalo, da bi vsaj ogrozila smukaško premoč Ilke Štuhec v sezoni 2016/17. Ta se zrcali v kar štirih smukaških zmagah (skupaj z drugimi disciplinami kar sedmih) in v zasluženem malem kristalnem globusu (prednost 137 točk). Prvem smukaškem za Slovenijo.

Veselje ob sedmi zmagi v karieri | Foto: Reuters Veselje ob sedmi zmagi v karieri Foto: Reuters

"Imamo še dovolj moči!"

"Ta proga ima vse, kar smuk potrebuje. Ustreza mi. Dobro sem ga osvojila," je v prvi izjavi za avstrijsko državno televizijo sprva skromno dejala Štuhčeva in nato ponosno pogledala proti globusu v svojih rokah. "Veliko mi pomeni, da v rokah držim globus. Vsa sezona je bila neverjetna," je nadaljevala, zavedajoč se dejstva, da še ni čas za popolno slavje.

"Jutri je nov dan. Poskušala bom dati vse, kar znam, potem pa bomo videli, kako in kaj. Ponavljam, ne razmišljam o globusih. Vedno je treba hitro smučati. To je vse. Imam pa še dovolj moči. Pozna se, da sem za te trenutke dolgo in trdo trenirala," je dodala članica mariborskega Branika.

Ekipna zmaga v individualnem športu

Čeprav je nekdanja mladinska svetovna prvakinja na vseh osmih smukih sezone, na katerih je bila njena najslabša uvrstitev osmo mesto, proti cilju drvela sama, pa je kot odmev na vsako veselje poudarjala pomembnost spremljevalne ekipe. V njej se skriva ključ do preobrazbe, tisti zadnji manjkajoči magnet, ki je združil vse njene šampionske delčke. Zato so se, podobno kot že od koncu februarja, ko si je v Crans Montani zagotovila kombinacijski globus, zgodovinskega uspeha v njenem objemu veselili mama Darja Črnko, ki je vnovič odlično pripravila smuči, njena nova senca – kineziologinja Anja Šešum in strokovni šef ekipe ter v poplavi čustev glas razuma Grega Koštomaj.

Kam bo Ilka pospravila kristalni globus?

Ob poslušanju himne je bil prizor kot iz začetka sezone, ko kar ni mogla verjeti, kaj se ji dogaja. Kaj se ji je tokrat podilo po glavi, ko je poslušala himno? ''Isto. Kam smo prišli, kaj vse še lahko naredimo in da skoraj ne bi moglo biti lepše.'' In kje bo globus dobil svoje mesto? ''Ja, v omari s pokali!'' je zaključila 26-letna Mariborčanka.

Zgodovinski smukaški trojček za Slovenijo

Slovensko alpsko smučanje se po novem lahko pohvali z zgodovinskim smukaškim trojčkom. V istem trenutku ima namreč aktualno olimpijsko in svetovno prvakinjo v najhitrejši disciplini ter dobitnico malega kristalnega globusa. Prvo lovoriko je leta 2014 prispevala Tina Maze, sicer tudi svetovna prvakinja leta 2015, drugi dve pa Štuhčeva.

Da bi se tovrstna prevlada nadaljevala, pa bi lahko čez slabo leto v Jeongseonu oziroma Pjongčangu, kjer je bila na generalki dobro razpoložena, poskrbela 26-letna Štajerka. Tako na obeh uradnih treningih kot tudi na tekmi je namreč dokazala, da se je odlično spoprijateljila z olimpijskim smukom, njena največja ovira pa utegne biti Lindsey Vonn.  

Preprosto najboljša | Foto: Getty Images Preprosto najboljša Foto: Getty Images

Sezona še ni končana

A še preden misli osredotoči na olimpijsko zimo ter si ob tem privošči tudi zaslužen počitek, čaka slovensko smučarsko junakinjo zime konec sezone. V tem bi lahko še dodatno obogatila že tako spoštovanja vreden opus. Koledar svetovnega pokala namreč predvideva še tri tekme, za Ilko, ki slalomskega štarta še ni potrdila, pa bo pomembna predvsem jutrišnja superveleslalomska preizkušnja, saj je tudi v drugi hitri disciplini v igri za globus. Poleg tega pa ima na dlani še eno od kolajn skupnega seštevka svetovnega pokala. To pa je podvig, ki je v vsej zgodovini slovenskega smučanja uspel le Juretu Koširju in Tini Maze.

Izidi:

1. Ilka Štuhec (Slo)         1:36,95

2. Lindsey Vonn (ZDA)        1:37,61 +0,66

3. Sofia Goggia (Ita)        1:37,98 +1,03

4. Tina Weirather (Lie)      1:38,66 +1,71

5. Laurenne Ross (ZDA)       1:38,68 +1,73

6. Nicole Schmidhofer (Avt)  1:38,92 +1,97

7. Tamara Tippler (Avt)      1:39,08 +2,13

8. Viktoria Rebensburg (Nem) 1:39,22 +2,27

9. Johanna Schnarf (Ita)     1:39,45 +2,50

10. Christine Scheyer (Avt)   1:39,53 +2,58

...

 


Svetovni pokal skupno (po 34/37):

  1. Mikaela Shiffrin (ZDA)        1523

  2. Ilka Štuhec (Slo)             1245

  3. Sofia Goggia (Ita)            1117

  4. Lara Gut (Švi)                1023

  5. Tessa Worley (Fra)             796

  6. Federica Brignone (Ita)        735

  7. Tina Weirather (Lie)           731

  8. Wendy Holdener (Švi)           652

  9. Viktoria Rebensburg (Nem)      569

10. Veronika Velez-Zuzulova (Slk)  515

...

36. Ana Drev (Slo)                 223

50. Ana Bucik (Slo)                147

60. Maruša Ferk (Slo)              115

79. Tina Robnik (Slo)               51

102. Meta Hrovat (Slo)               19

129. Katarina Lavtar (Slo)            2


Smuk (8), končno:

 1. Ilka Štuhec (Slo)               597

---------------------------------------

2. Sofia Goggia (Ita)              460

3. Lara Gut (Švi)                  360

4. Lindsey Vonn (ZDA)              280

5. Tina Weirather (Lie)            256

6. Johanna Schnarf (Ita)           244

7. Viktoria Rebensburg (Nem)       221

8. Nicole Schmidhofer (Avt)        208

9. Laurenne Ross (ZDA)             204

10. Christine Scheyer (Avt)         196

...

49. Maruša Ferk (Slo)                 5

...

Ne spreglejte